Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Omicron

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Omicron

Δείτε την ανάρτηση του καθηγητή στο Facebook

mosialos_main_again
Τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron συνοψίζει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων στη χώρα μας, τα οποία ανήκουν σε ταξιδιώτες, ο κ. Μόσιαλος εξηγεί ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η όμικρον, που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες.  Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοινές μεταλλάξεις).
 
Στη Δανία, συνεχίζει ο κ. Μόσιαλος, η BA.2 την τελευταία εβδομάδα του 2021 αντιπροσώπευε το 20% όλων των κρουσμάτων, και αυξήθηκε στο 45% τη δεύτερη εβδομάδα του 2022. Η αρχική ανάλυση από τον δανέζικο φορέα δημόσιας υγείας (Statens Serum Institut) δεν έδειξε διαφορά στις νοσηλείες για τη BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1.




Κλείσιμο
Και προσθέτει: 

Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών καλλιέργειας του BA.2 προκειμένου να πραγματοποιηθούν μελέτες εξουδετέρωσης αντισωμάτων. (https://en.ssi.dk/news/news/2022/omicron-variant-ba2-accounts-for-almost-half-of-all-danish-omicron-cases). 
 
Σύμφωνα με τον Νορβηγικό οργανισμό δημοσίας υγείας η ΒΑ.2, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και στη Νορβηγία. Από 7 περιπτώσεις στις 4 Ιανουαρίου, 611 περιπτώσεις καταγράφηκαν στις 19 Ιανουαρίου (www.fhi.no/en/publ/2020/weekly-reports-for-coronavirus-og-covid-19/). Για την ώρα, στην Νορβηγία επίσης δεν έχουν αποδοθεί άλλα χαρακτηριστικά στην ΒΑ.2 εκτός από το ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την BA.1.  
 
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, τουλάχιστον 20 περιπτώσεις της ΒΑ.2 εντοπίστηκαν στο Ισραήλ στις 13 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν όμως περαιτέρω πληροφορίες ούτε από το Ισραήλ για το αν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της όμικρον είναι πιο λοιμογόνος ή όχι. Το υπουργείο του Ισραήλ δήλωσε επίσης πως επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.
 
Στη Βρετανία είχαν εντοπίσει 53 περιπτώσεις BA.2 έως τις 10 Ιανουαρίου, και αναμένουμε περισσότερα στοιχεία να δημοσιευτούν ίσως και σήμερα. 
 
Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως η Βρετανία και οι Σκανδιναβικές χώρες που έχουν τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού συνεχίζουν την επιδημιολογική αλλά και την γονιδιωματική επιτήρηση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι όπως και με την όμικρον, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας μετά από μόλυνση με την BA.2.  
 
Επίσης, παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς, επειδή ο αριθμός των ασθενών με COVID στις ΜΕΘ μειώνεται.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι Έλληνες ομογενείς της Μελβούρνης τραγούδησαν το «μήλο μου κόκκινο» στην Σάκκαρη

Νέα κρούσματα στο Άσυλο Ανιάτων της Πάτρας, στο νοσοκομείο ανεμβολίαστος τρόφιμος

Κατασχέθηκαν τα κινητά των εμπλεκομένων στην υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ