Βασιλακόπουλος: Γιατί δεν χρειάζεται τεστ PCR για να βγούμε από την καραντίνα

Βασιλακόπουλος: Γιατί δεν χρειάζεται τεστ PCR για να βγούμε από την καραντίνα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε το λόγο που δεν απαιτείται μοριακό τεστ  - Πώς εξηγείται ο αυξημένος αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό 

pcr_test_m
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε τους λόγους που δεν απαιτείται τεστ PCR για να βγει κάποιος από την καραντίνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής σημείωσε ότι το αρνητικό rapid test είναι αρκετό για να βγει κάποιος που νόσησε με κορωνοϊό από την καραντίνα καθώς το PCR ενδέχεται να θετικοποιηθεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος από την μετάδοση του ιού: «Το μοριακό τεστ είναι πολύ ευαίσθητο στην αρχή της νόσου. Όταν έχω κολλήσει, ο ιός κάνει έναν κύκλο και παύει να είναι μολυσματικός, αλλά επειδή μένουν μέσα μας ''κομματάκια'' του ιού που δεν έιναι μολυσματικά είναι πολύ πιθανό το pcr να βγαίνει θετικό. Αν θέλω να βγω από την καραντίνα κάνω rapid και όχι PCR».

Σχετικά με την Όμικρον, τόνισε ότι έχει μικρό χρόνο επώασης άρα τα σύμπτωματα έρχονται πιο γρήγορα, ακόμα και νωρίτερα από τις 4-5 μέρες με την επαφή με κάποιο κρούσμα. 

Όσον αφορά στον μεγάλο αριθμό των θανάτων τόνισε ότι περίπου 80-85% όσων εισέρχονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. «Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» ανέφερε, ενώ σημείωσε πως το 90% των θανάτων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών. 

Τέλος ο καθηγητής υπενθύμισε ότι υπάρχει ελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση στο Ε9

«Καταλύτης» οι τοξικολογικές εξετάσεις για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη

Σε «κατάψυξη» μπαίνει από σήμερα η χώρα - Έρχονται χιόνια και στην Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα