Κορωνοϊός - Γαλλία: Μόνο εμβολιασμένοι σε μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια και υποχρεωτική τηλεργασία

Κορωνοϊός - Γαλλία: Μόνο εμβολιασμένοι σε μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια και υποχρεωτική τηλεργασία

Τηλεργασία για τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός - Περιορισμοί για συναυλίες και χώρους διασκέδασης, μέχρι 5.000 στα γήπεδα - Καμία σκέψη για lockdown, κανονικά τα παιδιά στα σχολεία από 3 Ιανουαρίου

castex_1
Την μετατροπή του «πιστοποιητικού υγείας» σε «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, στη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της μετάλλαξης Omicron στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Καστέξ «αυτό σημαίνει πως σε μέρη όπως τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα μουσεία, τα θέατρα, οι βιβλιοθήκες, τα σεμινάρια, οι εκθέσεις, τα γυμναστήρια και οι χώροι διασκέδασης, θα είναι ανοιχτοί μονάχα για εμβολιασμένους πολίτες». «Το αρνητικό τεστ δεν θα είναι πλέον αρκετό» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός για το μέτρο που, αν εγκριθεί και από τη Βουλή, θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Ιανουαρίου.

Ακόμη, ο Καστέξ ανακοίνωσε τη μείωση του μεσοδιαστήματος ανάμεσα στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού και την ενισχυτική δόση. «Από αύριο, σύμφωνα με την υπόδειξη του υπουργείου Υγείας, τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση ή την πρώτη, για όσους έχουν ασθενήσει με Covid, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν την ενισχυτική» ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Καστέξ ανακοίνωσε πως σε γεγονότα στα οποία συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, ο μέγιστος αριθμός θα είναι, από τις τις 3 Ιανουαρίου, 2.000 άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους και 5.000 σε εξωτερικούς (μεταξύ τους και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα). Εφεξής, οι συναυλίες με όρθιους θα απαγορεύονται, η κατανάλωση φαγητού και ποτού δεν θα επιτρέπεται σε κινηματογράφους, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Ακόμη, απαγορεύεται η παρουσία ορθίων σε μπαρ και καφέ.

Ο Καστέξ ανέφερε πως θα ακυρωθούν όλες οι τελετές που είχαν προγραμματιστεί τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ευχών για το νέο έτος. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η υποχρεωτική μάσκα θα επεκταθεί σε ορισμένα κεντρικά σημεία των γαλλικών πόλεων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ακόμα, ότι «με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και για διάστημα τριών εβδομάδων, η τηλεργασία θα είναι υποχρεωτική σε όλες τις επιχειρήσεις και για όλους τους εργαζόμενους, για τους οποίους είναι δυνατή, τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Και αν είναι δυνατόν, τέσσερις ημέρες».

Κλείσιμο
Ο Καστέξ επισήμανε επίσης ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, ακόμη και για τις 31 Δεκεμβρίου. «Θα κάνουμε απολογισμό στο επόμενο συμβούλιο, που θα συγκληθεί στις 5 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Για τα παιδιά, τόνισε πως θα επιστρέψουν στο σχολείο όπως είχε προγραμματιστεί, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν είπε, από την πλευρά του, πως τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και στις 250.000 ως τα μέσα Ιανουαρίου ελέω Omicron.


Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα σε εργασία, εστίαση και διασκέδαση: Ο «οδικός χάρτης» μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Εκτινάχθηκαν στα 9.284 τα νέα κρούσματα, πάνω από 4.000 στην Αττική

Αμερικανός πυροβόλησε πισώπλατα γείτονά του που είχε τη μουσική στη διαπασών την παραμονή Χριστουγέννων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK