Κορωνοϊός: Η επιστροφή της μάσκας, τα μέτρα και η αγωνία για την «αναζωπύρωση» της πανδημίας στην Αττική

Κορωνοϊός: Η επιστροφή της μάσκας, τα μέτρα και η αγωνία για την «αναζωπύρωση» της πανδημίας στην Αττική

Εξαπλώνεται και στην χώρα μας η Omicron -  Τέσσερα από τα δέκα νέα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο - Οι συστάσεις των ειδικών

maskes-0
Στον χορό της Όμικρον μπαίνει δυναμικά πλέον και η Ελλάδα, καθώς τα κρούσματα με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στη χώρα άρχισαν να αυξάνονται κατά το αναμενόμενο, όπως αυξάνεται και η πανδημία το τελευταίο τριήμερο αν και, εν προκειμένω, μάλλον απροσδόκητα. «Είναι πια σαφές ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται μια σημαντικά αυξητική τάση, σταμάτησε δηλαδή η μείωση που παρακολουθούσαμε τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες», ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σήμερα.

Με στόχο οι επερχόμενες γιορτινές ημέρες της μεγάλης κινητικότητας και των πολλών συναθροίσεων να κυλήσουν «αναίμακτα» και να προληφθεί η «έκρηξη» τον μολύνσεων με την παραλλαγή Omicron ώστε περισσότεροι πολίτες να έχουν προλάβει τη θωράκισή τους με τον αρχικό εμβολιασμό ή την ενισχυτική δόση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα δια στόματος του υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, τα νέα μέτρα προστασίας που ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί καθώς και τις συστάσεις των ειδικών, οι οποίες διασαφηνίστηκαν και κατά την ενημέρωση από την κ. Παπαευαγγέλου

Μέτρα και συστάσεις για προστασία από την Omicron

Από αύριο, 24 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί και έως τις 2 Ιανουαρίου:

- όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αποχωριστούν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού 

- γίνεται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)

- απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί· από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.

Αναφορικά με τα μέτρα σημειώνεται ότι η μη τήρησή τους θα επισύρει τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου η επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την αποδοτικότητά τους και να αποφασίσει αν χρειάζονται επιπλέον μέτραπριν ή μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προχώρησε και σε ισχυρές συστάσεις για:

- επανέλεγχο με rapid test κατά τη 2η και 4η ημέρα όσων φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό επιπλέον του υποχρεωτικού αρνητικού τεστ PCR καθώς και αποφυγή επισκέψεων σε φίλους/συγγενείς ανήκοντες σε ευπαθή ομάδα κατά τις πρώτες ημέρες από την άφιξη

- τήρηση των μέτρων προστασίας για καλή υγιεινή χεριών, χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμών γενικά και επικίνδυνης έκθεσης ειδικά αν επακολουθεί επίσκεψη σε ευάλωτες ομάδες, συνεχείς ελέγχους, παραμονή στο σπίτι αν υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος, καλό αερισμό των κλειστών χώρων

Κλείσιμο
- μείωση της κινητικότητας και δύο τεστ (συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιαγνωστικών) σε διάστημα 7 έως 10 ημερών για εμβολιασμένους και πρόσφατα νοσήσαντες που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για όλους πριν τις εξόδους και δη τη συνάντηση ατόμων από ομάδα υψηλού κινδύνου.

Εξαπλώνεται η Omicron: 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 98 ύποπτα

Για την παραλλαγή Omicron μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, η οποία «έχει απλωθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη». Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα κρούσματα με τη νέα παραλλαγή ανέρχονται πλέον σε 33 -τα 18 στην Κρήτη- και άλλα 98 χαρακτηρίζονται ύποπτα, τα οποία ωστόσο φαίνεται να επιβεβαιώνονται κατά 98-99% από τους μοριακούς ελέγχους (PCR).

Ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε ξανά στην υπερμεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής και συγκριτικά με τη Δέλτα, επικαλούμενος την περίπτωση των ΗΠΑ (73% των κρουσμάτων είναι Omicron) ενώ τα δεδομένα μελετών από χώρες όπου η διασπορά της είναι πλέον μεγάλη (Αγγλία, Αφρική, Σκωτία, ΗΠΑ) δείχνουν ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Πέραν των ερευνητικών πορισμάτων, η μικρότερη νοσηρότητα που είχε παρατηρηθεί στους ασθενείς με την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής καταγράφεται και στα εγχώρια περιστατικά, για τα οποία ο πρόεδρος ανέφερε πως νοσούν με ήπια και βραχύβια συμπτώματα, διάρκειας τριών ημερών και δύο μόνο εξ αυτών να έχουν νοσηλευτεί χωρίς επιπλοκές.

Αύξηση κρουσμάτων 42% σε μια βδομάδα – 487 σημερινά υπό διερεύνηση

Την αύξηση διενέργειας self-test τις τελευταίες ημέρες επεσήμανε ο κ. Ζαούτης, μια ένδειξη ίσως ότι το μέτρο των δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων αλλά και οι συστάσεις «πιάνουν τόπο».

Δεν αρκεί όμως αυτό για να μπει φρένο στην ανοδική πορεία της πανδημίας, για την οποία έγινε ειδική αναφορά από την κ. Παπευαγγέλου αλλά και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καθηγητών, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 37.000, μετά τα 6.667 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ εκ των οποίων 487 είναι υπό διερεύνηση, δηλαδή δεν είναι ακόμα γνωστό σε πού εντοπίζονται, αν σχετίζονται με άλλο κρούσμα κ.ο.κ. Σημαντική αύξηση καταγράφει η Λακωνία (44 νέα), τα Χανιά (121) και το Ρέθυμνο (41 ), «περιοχές όπου ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Omicron», επεσήμανε η κ. Παπευαγγέλου και πρόσθεσε την ανησυχητική εικόνα της Αττικής.

Τέσσερα στα δέκα νέα κρούσματα (0,39%) βρίσκονται στο λεκανοπέδιο (2.625) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 903.

«Σήμερα είναι χαρακτηριστικό ότι είδαμε περίπου 42% περισσότερες διαγνώσεις από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή την προηγούμενη Πέμπτη», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης, παραθέτοντας ωστόσο και θετικά στοιχεία όπως η μείωση κατά 12% στους θανάτους και κατά 11% σε νέες εισαγωγές. Επί του παρόντος, οι συνολικοί θάνατοι από κορωνοϊό είναι στους 20.198 μετά τους 71 σημερινούς, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στη χώρα κάτω από 3.000 με 3 στους 4 άνω των 55 ετών και οι διασωληνωμένοι 655.


Ειδήσεις σήμερα:

Χριστούγεννα στο κρατητήριο θα κάνει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, απολογείται τη Δευτέρα

«Υπήρχε σεξ μεταξύ αγοριών 7-11 ετών και το προσωπικό του ορφανοτροφείου έβλεπε», αποκαλύπτει η Δόμνα Μιχαηλίδου

H Αθήνα που... αναστενάζει στις πίστες και οι «μάχες» για τα πρώτα τραπέζια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ