Κορωνοϊός: Το DNA μας δεν κινδυνεύει από τα εμβόλια mRNA, είπε ο Τσιόδρας

Κορωνοϊός: Το DNA μας δεν κινδυνεύει από τα εμβόλια mRNA, είπε ο Τσιόδρας

Τσιόδρας και επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ενημέρωσαν για την πανδημία -  Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, είπε ο Τσιόδρας για την Omicron - Το 50% των δικαιούχων της αναμνηστικής δοσης στη χωρα μας, εχει εμβολιαστεί

enimerotiki-ekdilosi-tsiodras-arthro
Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν στη πανδημία της Covid 19, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφωτίσουν το κοινό, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την νόσο, τη πρόληψη και την θεραπεία της.

Δείτε την εκδήλωση στο βίντεο που ακολουθεί
Στις τοποθετήσεις του, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε: «Όταν έχουμε ένα κρούσμα σε μια οικογένεια, αυτομάτως θεωρούμε πιθανόν "θετικούς" και τα υπόλοιπα μελή της οικογένειας. Άρα γι' αυτό έχει νόημα το self testing ειδικά την περίοδο των εορτών όπως τώρα τα Χριστούγεννα».

Ακολούθως, ο κ. Τσιόδρας μίλησε για τα εμβόλια mRNA και τον τρόπο που λειτουργούν, ξεκαθαρίζοντας πως «το DNA μας δεν κινδυνεύει απο τα εμβόλια mRNA». «Τα εμβόλια mRNA δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο ανθρωπινό DNA, γιατί το υλικό που περιέχουν είναι εξαιρετικά ασταθές και βραχύβιο. Το mRNA εισχωρεί στο κυτταρόπλασμα και όχι στον πυρήνα του κυττάρου, καθώς του λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα για να κάνει εισχωρήσει στο DNA. Άρα τα εμβόλια mRNA απλά μεταφέρουν "οδηγίες" στον οργανισμό μας για το πώς να παράξει πρωτεϊνες που χρειάζεται για την ανοσία. Στη συνέχεια, εντός ολίγων ημερών αποσυντίθενται τα εμβόλια, γι' αυτό και δεν έχουν μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες». 

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας. Όπως είπε, «η κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα». Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ωστόσο ότι τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν.

Αναφερόμενος στην επαναλοίμωξη με την Όμικρον, ασθενών που έχουν νόσηση ήδη από άλλα στελέχη του ιού, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι φαίνεται από το 1% η επαναλοίμωξη έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή. Όπως τόνισε βέβαια, αυτό σχετίζεται με τον χρόνο που νόσησε κάποιος -αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο, αλλά και με τον τύπο του ιού από τον οποίο μολύνθηκε αρχικά.

Κλείσιμο
Στην εισαγωγική ομιλία, ο Βασίλειος Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας, ανέφερε πως «πηγή του ιου Sars-COV 2  είναι η νυχτερίδα και όχι κάποιο εργαστηριακό πείραμα». Παράλληλα, ανέφερε πως «είναι δεκτή για δημοσίευση ελληνική μελέτη που δείχνει ότι, ο ιος όταν εισβάλλει στον οργανισμό προκαλει στα κύτταρα του πνευμόνων γήρανση (ανοσογήρανση)».

Στην τοποθέτησή του, ο Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ' Καρδιολογική Κλινικήστο Νοσοκομείο Σωτηρία και Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε πως «Εχουν νοσηλευτεί πανω από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικες του Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Αλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 εχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα». Με αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής επιχείρησε να καταδείξει τη συμβολή της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

ekpa2


Από την πλευρά της, η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, παρουσίασε την επιδημιολογική εικονα και τον τρόπο που παρακολουθούν την πορεια της στη Σχολή. Στην τελευταία συνεδρίαση, η υποεπιτροπή επιδημιολογων διαπίστωσε πως για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδα η επιδημία είναι σε υφεση και αρχιζει η αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Όμικρον. 26 κρούσματα της μετάλλαξης εχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα. Τα περισσότερα απο αυτα δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά. Επίσης, εντοπίζονται σε Κρητη και Λακωνία. Υπάρχει πολυ μεγαλη μεταδοτικότητα της Όμικρον οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε αλλες χωρες»,
είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Για τον εμβολιασμό στα παιδιά, ο κ. Ζαούτης είπε πως «Σε ποσοστό 85-90% προστατεύει το εμβόλιο τους πολίτες, με βάση τα στοιχεία στην Ελλάδα. Κατά το 2021, νοσηλεύτηκαν 8 έφηβοι ηλικίας 13-17 χρόνων σε ΜΕΘ Παίδων, και ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κανένα παιδί εμβολιασμένο δεν χρειάστηκε νοσηλεία».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας είπε: «Αρχικά πυρετός και ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, κόπωση, δύσπνοια και γαστρεντερικές διαταραχές ήταν τα συμπτώματα της covid19. Αλλά όταν εμφανιαστηκε η Δέλτα ο ασθενής εμφάνισε καταρροή και βήχα, όπως και στο κρυολόγημα. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορωνοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογημας χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλλαξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της covid 19». Παράλληλα, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στις μελέτες που έδειξαν οτι η χορήγηση ιβερμεκτίνης δεν αποτρέπει τα συμπτώματα, ουτε τη νοσηλεία. Δεν υπάρχουν συστάσεις και υποδείξεις πουθενά στην παγκόσμια ιατρική για τον κορωνοϊό. Επίσης, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε μελέτες που επίσης έδειξαν οτι η χορήγηση βιταμινών και ψευδαργύρου δεν εχει θεραπευτικό αποτέλεσμα στη λοίμωξη covid.

Συμφωνά με την Βάνα Παπαευαγγέλου, τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων, είναι ασυμπτωματικά όταν νοσούν με Covid-19. Η οξεία φάση σπανιότερα προκαλεί συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών. «Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν. Σπανιότερα, εμφανίζουν περικαρδίτιδα, θρομβώσεις, σηπτικό σοκ. Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν εως 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Στο Παίδων το 70% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν, ηταν παχύσαρκοι! Το φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο έχει εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τη νόσηση παιδιών. Άφορα 1 στα 3. 000 παιδιά που νοσούν. Τα παρατεινόμενα συμπτώματα στα παιδιά, όπως πυρετός ή γαστρεντερικές διαταραχές, για δυο-τρεις ημέρες σε ένα περιβάλλον, που υπήρχαν ασθενείς κορωνοϊου, ακόμη κι αν δεν νόσησε το παιδί, πρέπει να οδηγήσουν στον παιδίατρο για περαιτέρω έλεγχο» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου. «Στο 83% έχει φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, την ώρα που το ποσοστό αυτό σε Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία φτάνει το 90% και στην Ισπανία και την Πορτογαλία αγγίζει το 100%», είπε σε άλλο σημείο η κυρία Παπαευαγγελου, κάνοντας έκκληση για εμβολιασμό. 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, η οποία ανέφερε: «Είναι συχνό το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας στους ασθενείς που μπαίνουν στη ΜΕΘ, λόγω covid19. Αρκετοί μπαίνουν με υπερπυρεξία (πυρετός πάνω από 40), κάποιο ισχαιμικό επεισόδιο, επηρεασμένη ηπατική λειτουργία, νεφρική λειτουργία και θρομβωτική νόσο. Επίσης βαριές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή από την ειδική μονάδα covid στη ΜΕΘ».

Για τους παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη της πορείας ενός ασθενούς με Covid, ο κ. Σύψας είπε: «Ποιος ασθενής δεν θα παει καλα; Αυτό ειναι το κρισιμο ερώτημα για τους γιατρούς. Βάσει των προγνωστικών σκορ (παράγοντες) εκτιμάται πώς θα πάει ο ασθενής με Covid19. Υπάρχουν διεθνώς πολλά τέτοια σκορ, αλλά αυτό που πρακτικά βοηθά είναι:
- Αν είναι εμβολιασμένος ο ασθενής
- Παράγοντες κίνδυνου όπως ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, παχυσαρκία, οξυγόνο (υποξία)
- Ακτινογραφία
Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται η πορεία του ασθενή με Covid19 στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η Αναστασία Κοτανιδου ανέφερε πως οι ΜΕΘ στην Ελλαδα ειχαν θνητοτητα 30-35% διαχρονικά. «Οι Έλληνες εντατικολόγοι είχαν διαχειριστεί πολύ βαριά περιστατικά. Μετα το δεύτερο κυμα, τα καλά αποτελέσματα μειώθηκαν λόγω της επιβάρυνσης που δέχθηκε το σύστημα υγείας και της βαριάς κλινικής εικόνας που ειχαν οι ασθενείς».

Τα συμπτώματα της long covid που εμμένουν έως και τέσσερις μηνες και πλήττουν ολα τα συστήματα του οργανισμού, παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκιδης. «Υπαρχουν πρωτοκολλα παρακολουθησης στους 3, 6, 12 μηνες για τους ασθενείς με long covid. Είναι πολύ μεγαλο το ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη μετα τη νόσο» ανέφερε.  Ο κ. Λουκίδης ανακοίνωσε πως θα διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων. «Γινεται συλλογή των στοιχείων για τους ασθενείς με Covid-19, που ελαβαν τα μονοκλωνικά στη χώρα μας, ώστε να φανεί αν όντως ειχαν αποτελέσματα στη θεραπεία των ασθενων» τόνισε.

Ο Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Σπυρίδων Πουρνάρας ανέφερε πως αναμένεται έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιου, ενός ιού, που στα παιδιά προκαλεί βρογχιολίτιδα. Ακόμη, τόνισε την αξία των νέων διαγνωστικών τεστ, που ελέγχουν περισσότερα παθογόνα, καθώς κερδίζεται πολύτιμος χρόνος διάγνωσης, αρα και θεραπείας. «Πλέον θα αρχίσει να εφαρμόζεται ταυτόχρονα ο έλεγχος των τύπων της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακου ίου και του κορωνοϊού». Σε άλλο σημείο, ο κ. Πουρνάρας μίλησε για τις θεραπείες που εφαρμόζονται κατά της Covid, λέγοντας: «Στα νοσοκομεία γίνεται καλύτερη οξυγονοθεραπεία, είναι η καλύτερη θεραπευτική παρέμβαση που κάνουμε. Επίσης, ακολουθούμε και θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Μέσα στη νοσηλεία είναι κομβική η θεραπεία των άλλων νοσημάτων που κατά κύριο λόγο έχουν οι ασθενείς με Covid-19. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παρά μόνο στη νοσηλεία νοσοκομείου, διότι αποτελούν ένα υπερόπλο που έχει αποτέλεσμα στις επαναλοιμώξεις του ασθενή Covid που αν έχει αχρηστευθεί στη χορήγηση εκτός νοσοκομείου, δεν έχει αποτέλεσμα μετά».

«Υπάρχει θεραπεια;»

«Στο σπίτι, έχουμε καταστρατήγιση φάρμακων και παρεμβάσεων, όπως αντιβιοτικά, που όμως δεν προσφέρουν τίποτα. Ιδανική θεραπεία δεν υπάρχει. Στο νοσοκομείο έχουμε δει ότι είναι καλύτερη η οξυγονοθεραπεία με high flow. Την θεωρώ ως την πιο σημαντική παρέμβαση. Τα κορτικοειδη, οι ανοσοπαρεμβάσεις για μείωση της φλεγμονής, η θεραπεία συνοσηροτήτων (υποκείμενα νοσήματα που αποδιοργανώνονται). Επίσης συνδυαστικά οδηγούν σε έλεγχο της covid-19. Κατά την vοσηλεια δεν μπορούμε να βρούμε ακόμα την απολυτή ένδειξη για να δώσουμε αντιβιοτικά. Οπότε προτιμάμε να τα κρατάμε για τις οξείες φάσεις δηλ. Κατά την νοσηλεία στη ΜΕΘ»
σχολίασε ο κ. Λουκίδης.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά αναφέρθηκε από την πλευρά της στις παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι το 2-5% αντιστοιχεί σε αναφυλακτικές αντιδράσεις, ποσοστό ανάλογο με εκείνο σε όλους τους εμβολιασμούς.

Σε άλλα σημεία της ενημέρωσης, ανέφερε:

- «Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των ασθενών με Covid-19 που ανιχνεύτηκαν με τη μετάλλαξη Όμικρον, διαγνωστηκαν θετικοί με rapid test, γεγονός που εκτιμήθηκε ως πολύ σημαντικό στη διάγνωστικη αξία του μεταλλαγμένου στελέχους με τα διαθέσιμα rapid test».

- «Εχει ξεκινήσει σε δέκα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού των ΜΕΘ, τα αποτελέσματα του οποίου θα φανεί το επόμενο εξάμηνο».

- «Πάντως, παγκόσμια οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις έχουν αυξηθεί λόγω της επιβάρυνσης των ΜΕΘ και της κατάχρησης των αντιοβιοτικών. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ καταγράφεται αύξηση των ενδονοσοκομειακων λοιμωξεων κατά 50%».

- «Το 50% των δικαιούχων της αναμνηστικής δοσης, στη χωρα μας εχει εμβολιαστεί, και το 23% εχει προγραμματίσει το ραντεβου του»


Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε το αισθησιακό lap dance που χάρισε Νεοϋορκέζα αστυνομικός στον υπαρχηγό της και... τον έκαψε!

Η επάνοδος των lockdown στην Ευρώπη και τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων λόγω της Όμικρον

Νεκρός ηλικιωμένος άνδρας σε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Νέο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ