Κορωνοϊός: Από τη Βόρεια Ελλάδα και με υποκείμενα νοσήματα η πλειοψηφία των 226 νεκρών από Covid το τελευταίο 48ωρο

Κορωνοϊός: Από τη Βόρεια Ελλάδα και με υποκείμενα νοσήματα η πλειοψηφία των 226 νεκρών από Covid το τελευταίο 48ωρο

Αποτελούν το 7% των 19.475 συνολικά απωλειών από την έναρξη της πανδημίας - Στη βόρεια Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς που χάνουν την μάχη με τον κορωνοϊό,  στην πλειονότητα τους 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα - Αναζωπυρώνεται η πανδημία στην Κρήτη

covid_meth_new_xr
Πολλοί νεκροί για μια ημέρα οι 130 ασθενείς με κορωνοϊό που κατέληξαν σήμερα. Οι θάνατοι από τη νόσο Covid-19 αποτυπώνονται καθημερινά σε μεγάλους και επώδυνους αριθμούς, επισκιάζοντας το εορταστικό κλίμα των ημερών. Ο τριψήφιος που αναγράφεται στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αποτελεί το νέο και πλέον σκληρό ρεκόρ που πετυχαίνει η πανδημία.

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Στις 14 ημέρες που έχει διανύσει ο Δεκέμβριος απεβίωσαν 1.269 ασθενείς, 1.318 αν συνυπολογιστούν εκείνοι που ενσωματώθηκαν με καθυστέρηση στο μητρώο θανάτων από κορωνοϊό. Πρόκειται για το 7% των 19.475 συνολικά απωλειών από την έναρξη της πανδημίας.

Ποιοι χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό

Τις τελευταίες 48 ώρες κατέληξαν 226 ασθενείς στη χώρα, οι περισσότεροι (42%) στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και του ygeiamou.gr, στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που αφορούν όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, κατέληξαν κατά το παραπάνω διάστημα 95 ασθενείς -οι 56 εκ των οποίων σήμερα-, όσοι περίπου δηλαδή σε Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα, 45 και 54 αντίστοιχα, και τέσσερις ακόμα θανάτους στην Κρήτη.

Το προφίλ των ασθενών που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό περιλαμβάνει μεγάλες ηλικίες και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι νεκροί του τελευταίου διημέρου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν στην πλειονότητα 65 ετών και άνω με καρδιακές ή νεφρικές ανεπάρκειες, νοσογόνο παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ιστορικό εμφραγμάτων, με τον καρκίνο να συντελεί καταλυτικά στη μεγάλη θνητότητα. Ασθενείς με «δύσκολους» καρκίνους, μεταστατικούς ή επιθετικούς, όπως καρκίνους του πνεύμονα, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου ή με εγκεφαλικούς όγκους καθώς και υπό θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία) αποτέλεσαν την πλέον ευάλωτη ομάδα.

Η μηδενική θωράκιση για όσους δεν εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 αλλά και η πλημμελής για όσους δεν έλαβαν την αναμνηστική δόση διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη θνητότητα που βλέπουμε σήμερα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα ποσοστά ανεμβολίαστων διασωληνωμένων ασθενών αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη εικόνα από τις επιπτώσεις του μη εμβολιασμού σε θανάτους και νοσηλείες, τόσο σε απλές kl;inew όσο και μονάδες (ΜΕΘ, ΜΕΛ, ΜΑΦ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τους 700 διασωληνωμένους οι 568 ή το 81.14% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν τα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, με ανεμβολίαστους το 77% των νοσηλευομένων ασθενών σε απλές κλίνες (457 στους 586) και το 78,2% σε ΜΕΘ (68 στους 87).

Αναζωπυρώνεται η πανδημία στην Κρήτη

Κλείσιμο
Η πανδημία στην Κρήτη επιστρέφει δυναμικά, όπως επιβεβαιώνεται πλέον από όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 335 νέα κρούσματα στο νησί, 179 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Ηρακλείου, 23 στην ΠΕ Λασιθίου 23, 30 στην ΠΕ Ρεθύμνου και 103 στην ΠΕ Χανίων.

Στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται 81 ασθενείς, 27 σε ΜΕΘ και 24 διασωληνωμένοι, ενώ μετά από καιρό καταγράφονται τέσσερις νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19.

Εκτόξευση κατέγραψε και το ιικό φορτίο στα λύματα Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Χανίων κατά 258%, 109% και +84% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα για την εβδομάδα 6 - 12 Δεκεμβρίου 2021 συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα ανιχνεύτηκαν άλλα 5.401 κρούσματα -5.736 συνολικά- εκ των οποίων 1.786 στην Αττική και 901 στη Θεσσαλονίκη, και πολλά ακόμα σε περιοχές όλης της επικράτειας όπως τα 145 στην ΠΕ Αχαΐας, 105 στην ΠΕ Εύβοιας, 107 στην ΠΕ Ιωαννίνων, 155 στην ΠΕ Κοζάνης, 139 στην ΠΕ Λάρισας, 102 στην ΠΕ Μαγνησίας, 103 στην ΠΕ Πιερίας, 127 στην ΠΕ Σερρών, 84 στην ΠΕ Λακωνίας και 74 στην ΠΕ Λέσβου.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα κρούσματα, η διασπορά και οι φόβοι των ειδικών

Στάθης Παναγιωτόπουλος: «Τρικυμία» στο «Ράδιο Αρβύλα» εξαιτίας του revenge porn

Χριστούγεννα με ασφάλεια στις εκκλησίες και εμβολιασμός των ιερέων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ