Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν την κορύφωση του 2ου κύματος οι διασωληνωμένοι - Πώς ανατρέπει τα δεδομένα η μετάλλαξη Omicron

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν την κορύφωση του 2ου κύματος οι διασωληνωμένοι - Πώς ανατρέπει τα δεδομένα η μετάλλαξη Omicron

Τα πρώτα προληπτικά μέτρα λαμβάνει η Ελλάδα - Το 80,32% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι

meth-main
Σε νέους μπελάδες βάζει ο κορωνοϊός την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την ανθρωπότητα, που ταλαιπωρείται σχεδόν δύο χρόνια από την πανδημία. Η νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα (B.1.1.5.2.9), με την επίσημη ονομασία «Omicron», που της έδωσε ο ΠΟΥ, έχει σημάνει συναγερμό σε ειδικούς και κυβερνήσεις, με την Ελλάδα να λαμβάνει τα πρώτα προληπτικά μέτρα.

Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 θα προβεί σε επανέλεγχο όλων των θετικών στον ιό δειγμάτων από μοριακούς ελέγχους (PCR) που εντοπίστηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στη χώρα και, σε περίπτωση ανίχνευσης κρουσμάτων με το εν λόγω στέλεχος, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου ιχνηλάτηση.

Έπειτα και κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:

- είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης

- απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας

- καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα

- μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δικτύου στη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα έχουν εντοπιστεί 31.949 μεταλλαγμένα στελέχη κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας, με κυρίαρχα το Άλφα (48,72%), το Δέλτα (36,16%), το B.1.1.318 (7,33%) και το Βήτα (1,04%).

«Έχουμε πια όλοι συνειδητοποιήσει ότι το εμβόλιο είναι το μεγάλο όπλο για τις ζωές των ανθρώπων και για τη σοβαρή νόσο, όχι τόσο πολύ για τη διασπορά. Ιδιαίτερα με τη μετάλλαξη Δ. Ήρθε η μετάλλαξη Δ και άλλαξε λίγο τα δεδομένα» ανέφερε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Για το 15νθήμερο 25 Οκτωβρίου-7 Νοεμβρίου 2021, η μετάλλαξη Δέλτα επικράτησε παντού στο 100%.

Ξεπέρασαν την κορύφωση του δεύτερου κύματος οι διασωληνωμένοι

Κλείσιμο
Μια αρνητική επίδοση πετυχαίνει ο σκληρός δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών, που έφτασαν σήμερα τους 630: ξεπέρασαν το υψηλότερο τριψήφιο που είχε καταγραφεί για τον δείκτη κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα, τους 622 στις 3 Δεκεμβρίου 2020. Οι διασωληνωμένοι καταγράφηκαν ξανά 630 στις 17 Μαρτίου 2021, σε μια ανοδική πορεία που οδήγησε στο ρεκόρ των 847 (20 Απριλίου 2021), οπότε χρειάστηκαν δύο μήνες μέχρι να μειωθούν στους 623, στις 20 Μαΐου.

Το 80,32% (508) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, εικόνα αντίστοιχη για τις νοσηλείες σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας για περιστατικά COVID-19, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους ασθενείς στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας (77% σε απλές, 92% σε ΜΕΘ), της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης (77% σε απλές, 86,6% σε ΜΕΘ) αλλά και της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου (63,78% σε απλές, 71,79% σε ΜΕΘ), η οποία αναφέρει επιπρόσθετα ότι 9 από τους 13 ασθενείς που κατέληξαν σήμερα ήταν ανεμβολίαστοι.

Ο συνδυασμός ψυχρότερου καιρού, που ευνοεί τη μετάδοση του ιού, και χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, εξηγεί τους 1.858 θανάτους του Νοεμβρίου, μετά τους 86 σημερινούς. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντική η αύξηση που σημειώνεται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 90.000 χθες, 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, σε σχέση με τη διασπορά του ιού, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.602 νέα κρούσματα, 1.754 εκ των οποίων στην Αττική, 1.204 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης, 138 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 213 στην ΠΕ Αχαΐας, 213 στην ΠΕ Αχαΐας, 110 στην ΠΕ Ημαθίας, 172 στην ΠΕ Ηρακλείου, 112 στην ΠΕ Ιωαννίνων, 114 στην ΠΕ Κέρκυρας, 175 στην ΠΕ Κοζάνης, 190 στην ΠΕ Λάρισας, 126 στην ΠΕ Μαγνησίας, 113 στην ΠΕ Πέλλας, 100 στην ΠΕ Πιερίας, 143 στην ΠΕ Σερρών και 120 στην ΠΕ Φθιώτιδας.

Ειδήσεις σήμερα

Θέλουμε 100 μέρες να ετοιμάσουμε εμβόλιο κατά της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, λένε Pfizer - BioNTech

«Black Friday» στις αγορές λόγω της νέας μετάλλαξης, απώλειες άνω του 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μόνο με ειδική άδεια, δεκαήμερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό PCR στην Ελλάδα από χώρες της νότιας Αφρικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ