Κορωνοϊός: Εμβολιάζονται οι νέοι, αλλά όχι και οι ηλικιωμένοι - Αυξήθηκαν κατά 16% οι θάνατοι σε μια βδομάδα

Κορωνοϊός: Εμβολιάζονται οι νέοι, αλλά όχι και οι ηλικιωμένοι - Αυξήθηκαν κατά 16% οι θάνατοι σε μια βδομάδα

Στα 54.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα - Από την έναρξη του τέταρτου κύματος, τον Σεπτέμβριο, 84 άνθρωποι κάτω των 60 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, έχασαν τη μάχη με τον φονικό κορωνοϊό

covid_meth_new_xr
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον η πανδημία, που έχει σταθεροποιηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα, μετά από έξι εβδομάδες έξαρσης.

Την εκθετική επιδημική αύξηση ανέκοψαν η υιοθέτηση πιο ασφαλούς συμπεριφοράς απέναντι στον κορωνοϊό και ο πολλαπλασιασμός των εμβολιασμών, αποτέλεσμα ενδεχομένως των δεδομένων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και δη, της μεγάλης θνητότητας, της υψηλότερης από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αν και η απόδοση των αυστηρότερων μέτρων για τους ανεμβολίαστους είναι ένα ερωτηματικό που θα απαντηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που θα εξακολουθήσει για αρκετές εβδομάδες, αποτελεί σκληρή βεβαιότητα. Όπως επισημάνθηκε σήμερα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο περιορισμός της διασποράς και της επιβάρυνσης του συστήματος Yγείας περνούν από το «χέρι» των νέων και των ηλικιωμένων, αντίστοιχα.

Κατά 16% περισσότεροι θάνατοι σε μία εβδομάδα

Το βαρύ κόστος της πανδημίας σε ανθρώπινες απώλειες που παρατηρείται σε καθημερινή βάση αποτυπώνει η αύξηση της θνητότητας COVID-19 κατά 16% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη. Σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι 78 θάνατοι και το σύνολο για τον τρέχοντα μήνα ανήλθε στους 1.772.

Από την έναρξη του τέταρτου κύματος τον Σεπτέμβριο, 84 άνθρωποι κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα έχασαν τη μάχη με τον φονικό κορωνοϊό. Μένουν ωστόσο περί τους 3.800 ακόμα θάνατοι για την ίδια περίοδο, κυρίως ηλικιωμένων, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση του ΕΟΔΥ, που τους αποδίδει το 83,3% της συνολικής θνητότητας, καθώς και το 52% των διασωληνωμένων, τη βασική δεξαμενή νέων θανάτων που σήμερα αριθμεί 621 ασθενείς, κατά 81% ανεμβολίαστους.

Τα στοιχεία νέων εμβολιασμών δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι, μολονότι η πλέον ευάλωτη ομάδα, διστάζουν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα συγκριτικά με τους νέους ενώ, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, σε περιοχές με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (<55%) όπως η Πέλλα, η Ημαθία, το Κιλκίς, η Δράμα και οι Σέρρες, οι εμβολιασμοί 1ης δόσης αυξήθηκαν κατά μόλις 4%.

Πρόκειται για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της συνήθους ύποπτης για το βαρύ επιδημιολογικό της φορτίο και τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, από τον οποίο προκύπτει και η πίεση στα νοσοκομεία της. Το 76% νοσηλευομένων στις απλές κλίνες Covid (1.018 στους 1.330) και το 90% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας/ΜΕΘ (166 στους 183) είναι μη εμβολιασμένοι.

Επί του παρόντος, στην επικράτεια νοσηλεύονται 4.500 περίπου ασθενείς, η κάλυψη στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 88% κατόπιν αύξησης των διαθέσιμων κλινών και, σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, επιβαρύνθηκαν κατά 8% περισσότερο.

54.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Οι ειδικοί επισήμαναν την ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας, όπως χρήση μάσκας, αποστάσεις ασφαλείας και αποφυγή συνωστισμών από όλους, διευκρίνισαν δε ότι το τιμόνι της διασποράς κρατούν οι παραγωγικές ηλικίες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι 18-64 ετών αποτελούν το 71,3% των συνολικών κρουσμάτων.

Κλείσιμο
Άλλες 6.565 νέες μολύνσεις προστέθηκαν στο ημερολόγιο της πανδημίας και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα 54.000. Ο μέσος κυλιόμενος του τελευταίου επταημέρου ήταν 6.700 κρούσματα ανά ημέρα, διάστημα για το οποίο παρατηρήθηκε αύξηση 5% στις θετικές διαγνώσεις.

Οι 27 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας είναι στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη. Οι περισσότερες νέες μολύνσεις εντοπίζονται στην Αττική (1.750 με τις 494 στο Κέντρο), τη Θεσσαλονίκη (1.148), την Αχαΐα (253), τη Λάρισα (208), τον Έβρο (156), την Ημαθία (114), το Ηράκλειο (172), την Αιτωλοακαρνανία (146), τα Ιωάννινα (104), την Κοζάνη (162), τη Μαγνησία (158), την Πέλλα (111), τις Σέρρες (124) και τη Φθιώτιδα (133) και πολλές σε σχέση με τον πληθυσμό τους στη Σάμο (11), την Πρέβεζα (38), τα Γρεβενά (22) και την Ευρυτανία (17).

Ειδήσεις σήμερα:

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Πατρών που καταγγέλλεται για τον ξυλοδαρμό της 50χρονης ερωμένης του

Κι όμως... οι 9 στους 10 οδηγούς ταξί δηλώνουν εμβολιασμένοι

Χειρουργήθηκε στον αγκώνα ο Στέφανος Τσιτσιπάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα