Κορωνοϊός: Αποστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών από Μαγιορκίνη για τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Αποστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών από Μαγιορκίνη για τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού

Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη του Εμβολιαστικού Προγράμματος, ξεκαθαρίζει η Επιτροπή, μετά τις αναρτήσεις του κ.Μαγιορκίνη, χωρίς πάντως να τον κατονομάζει - «Ακόμα και την ίδια μέρα ο εμβολιασμός για γρίπη και κορωνοϊό», τονίζει η Επιτροπή

emvoliasmos_neoi_kampania_xr
Διευκρινίσεις για το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των εμβολιασμών για τη γρίπη και τον κορωνοϊό, παρείχε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε εναρμόνιση με τις διεθνείς συστάσεις και με αφορμή τη διατύπωση ποικίλων απόψεων και κρατώντας αποστάσεις από τις θέσεις που εξέφραζε τις προηγούμενες μέρες ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας,  Γκίκας Μαγιορκίνης για τη χορήγηση των εμβολίων. 

O επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ παρέθετε επιστημονικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποιά τα εμβόλια mRNA του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να χορηγηθούν, εάν δεν περάσουν 20 μέρες από τον εμβολιασμό της γρίπης, προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης προχώρησε σε διευκρινίσεις, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, όπου και σημείωσε ότι τα εμβόλια μπορούν να συνδυάζονται σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ τους για να καταλήξει ότι «σπεύδουμε να κάνουμε το εμβόλιο για την covid-19».

Παρά τις διευκρινίσεις του κ.Μαγιορκίνη, η Επιτροπή προχώρησε σε ανακοίνωση, στην οποία χωρίς να τον κατονομάζει,  αναφέρει πως «με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες: «Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία - όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα».

Ειδήσεις σήμερα:

Για 13η φορά συνελήφθη η μητέρα ανήλικων κλεφτών στην Άρτα!

Έφυγε από τη ζωή 22χρονος ανεμβολίαστος που νοσηλευόταν στο «Παπαγεωργίου»

Πρόεδρος Βόρειας Μακεδονίας: «Είπα στον Μπάιντεν πως είμαστε η μόνη χώρα που άλλαξε ονομασία για να μπει στο ΝΑΤΟ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ