Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι οι 299 από τους 340 ασθενείς που κατέληξαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι οι 299 από τους 340 ασθενείς που κατέληξαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Πάνω από το 5% εκτινάχθηκε σήμερα η θετικότητα στα τεστ - Οι 3.937 νέες λοιμώξεις εντοπίστηκαν σε έναν σχετικά μικρό αριθμό ελέγχων σε σχέση με άλλες ημέρες (76.793) - Τα μισά σχεδόν εγχώρια κρούσματα (45%) βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα

5273163
Με υψηλές επιδόσεις συνεχίζει την πορεία του στη χώρα ο κορωνοϊός και την ανησυχία των ειδικών να συγκεντρώνει σταθερά η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου και σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντοπίζει τα μισά σχεδόν εγχώρια κρούσματα (45%).

Το σύννεφο της πανδημίας πυκνώνει πάνω από την Κεντρική Μακεδονία των 1.227 νέων λοιμώξεων κορωνοϊού, καθιστώντας αναπόφευκτη τη λήψη μέτρων δυσάρεστων αλλά αναγκαίων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ο λόγος για τις αποφάσεις να μην πραγματοποιηθούν παρελάσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Όπως σχολίασε νωρίτερα στην ημέρα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ό,τι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται».

Δύο εβδομάδες περίπου πριν, με απόφαση του δημάρχου Γρεβενών, κ. Γιώργου Δασταμάνη, είχε ακυρωθεί η προγραμματισθείσα παρέλαση για την 109η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης των Γρεβενών, στις 13 Οκτωβρίου, ένας οιονεί προάγγελος των σημερινών εξελίξεων.

Σε εννέα μόλις περιοχές τα μισά νέα κρούσματα

Στις ΠΕ Ημαθίας και Πιερίας ανιχνεύεται σήμερα τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων (164 και 133 αντίστοιχα), επίδοση κοινή για επτά ακόμα περιοχές: το Κέντρο της Αθήνας (223 από 710 για την Αττική), τη Θεσσαλονίκη (623), τη Λάρισα (273), τη Μαγνησία (180), τον Έβρο (118), την Αχαΐα (115) και τις Σέρρες (105). Τα 1.934 συνολικά κρούσματα αντιστοιχούν στο 49% της σημερινής διασποράς.

Παράλληλα, οι 3.937 νέες λοιμώξεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τη χώρα προκύπτουν έναντι μικρότερου αριθμού ελέγχων σε σχέση με άλλες ημέρες (76.793), γεγονός που εκτινάσσει την θετικότητα των τεστ πάνω από 5%. Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο μέσος όρος κρουσμάτων για τις τελευταίες επτά ημέρες στις ΠΕ Ημαθίας (111,43), Θεσσαλονίκης (458,43), Λάρισας (202,43), Μαγνησίας (127,57) και Κεντρικού Τομέα Αθηνών (164,14).

Ενόσω ο ιός επελαύνει, συνάνθρωποί μας, ανεμβολίαστοι στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να γεμίζουν τα νοσοκομεία και τη μακρά λίστα με τους θανάτους από COVID-19. 219 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας το περασμένο 24ωρο, 354 είναι διασωληνωμένοι (314 ανεμβολίαστοι) και 54 ακόμα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Κλείσιμο
Τελευταία φορά που σημειώθηκε ο ίδιος αριθμός θανάτων σε μια ημέρα ήταν στις 20 Μαΐου 2021, το υψηλότερο νούμερο των τελευταίων μηνών, του χρονικού διαστήματος στο οποίο είχαν εναποτεθεί οι ελπίδες για τη δόμηση ενός ισχυρού τείχους ανοσίας χάρη στον εμβολιασμό. Αντιθέτως, τα στοιχεία από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης είναι τα πλέον δηλωτικά της κατάστασης: από τους 340 ασθενείς με κορωνοϊό που κατέληξαν στα νοσοκομεία της την περίοδο 12 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου 2021, το 88% (299) ήταν ανεμβολίαστοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Γάμος στα ερείπια του Αγίου Νικολάου παρά τη μετασεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι

Καιρός: Βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας - Δείτε πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα


Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ: Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο... Γκάνθερ της σειράς «Τα Φιλαράκια»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ