Επικεφαλής BioNTech: Το 2022 τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα χρειαστούν ανανέωση λόγω μεταλλάξεων

Επικεφαλής BioNTech: Το 2022 τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα χρειαστούν ανανέωση λόγω μεταλλάξεων

«Καθώς ο χρόνος περνάει, θα κάνουν την εμφάνισή τους νέες μεταλλάξεις που θα επιτρέπουν την ανοσιακή διαφυγή του ιού», προειδοποιεί ο Τουρκο-Γερμανός επιστήμονας Ουγκούρ Σαχίν

emvolio-anosia-agelis
Ο Τουρκο-Γερμανός επιστήμονας Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία, μαζί με την αμερικανική Pfizer, ανέπτυξε το πρώτο mRNA εμβόλιο που κυκλοφόρησε κατά του κορωνοϊού (και είναι το φάρμακο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο φέτος), προβλέπει ότι ο ιός πιθανότατα θα υποστεί νέες μεταλλάξεις που θα του επιτρέπουν να διαφεύγει από τα σημερινά εμβόλια, τα οποία γι' αυτό το λόγο θα χρειαστούν ανανέωση έως τα μέσα του 2022.

Σε συνέντευξή του στους "Financial Times", ανέφερε ότι, καθώς ο χρόνος περνάει, θα κάνουν την εμφάνισή τους νέες μεταλλάξεις που θα επιτρέπουν την ανοσιακή διαφυγή του ιού. «Φέτος (ένα διαφορετικό εμβόλιο) είναι τελείως περιττό. Όμως έως τα μέσα του επόμενου χρόνου θα είναι μια διαφορετική κατάσταση», προέβλεψε.

Ο Σαχίν επεσήμανε ότι οι σημερινές παραλλαγές του ιού, ιδίως η Δέλτα, είναι μεν πιο μεταδοτικές, όχι όμως αρκετά διαφορετικές, ώστε να υποσκάψουν την αποτελεσματικότητα των τωρινών εμβολίων. Όπως είπε, οι ενισχυτικές (τρίτες) δόσεις φαίνονται ικανές να αντιμετωπίσουν αυτά τα στελέχη του κορωνοϊού. Τελικά, όμως, πρόσθεσε, ο ιός θα αναπτύξει μεταλλάξεις που θα μπορούν να διαφύγουν από την ανοσιακή ανταπόκριση του οργανισμού στα υπάρχοντα εμβόλια, οπότε θα καταστεί αναγκαία μια τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου, που θα στοχεύει ειδικά στο νέο στέλεχος που θα προκύψει.

«Αυτός ο ιός θα μείνει και θα προσαρμοστεί περαιτέρω. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποθέσουμε ότι η επόμενη γενιά του ιού θα είναι πιο εύκολη στην αντιμετώπιση της από το ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά. Πρόκειται για μια συνεχή εξέλιξη του και η εξέλιξη αυτή μόλις έχει αρχίσει», ανέφερε ο Σαχίν.

Προέβλεψε ότι το 2022 θα υπάρχουν δύο βασικές τάσεις στα προγράμματα εμβολιασμού: ενισχυτικές δόσεις για τους εμβολιασμένους και συνεχιζόμενη πίεση να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι. Αρνήθηκε να κάνει εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του εμβολίου Pfizer/BioNTech στο μέλλον, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρχει ζήτηση για το εμβόλιο τα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος απέρριψε τις πιέσεις προς τις Pfizer, BioNTech και άλλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων Covid-19 να μοιραστούν τις πατέντες τους, ώστε να καταστεί εφικτή η πιο μαζική παραγωγή των εμβολίων και να καλυφθούν έτσι οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων και πιο φτωχών χωρών. Κάτι τέτοιο, όπως ισχυρίστηκε, θα αποτελούσε κίνδυνο για τον έλεγχο ποιότητας των εμβολίων. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer 'Αλμπερτ Μπουρλά έχει αναφέρει ότι το μοίρασμα των πατεντών θα αποτελούσε αντικίνητρο για νέες καινοτομίες στη φαρμακοβιομηχανία.

Ειδήσεις σήμερα:

«Έγκλημα μέσω facebook»: Ξανά σήμερα στο Εφετείο η υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του ενεχυροδανειστή στη Δάφνη

Μυρτώ της Πάρου: Σήμερα στο ΣτΕ η «μάχη» για αποζημίωση για την άγρια κακοποίηση που υπέστη στην Πάρο το 2012

Χωρίς πρόσθετες ελαφρύνσεις το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ