Κορωνοϊός - Βρετανία: Θα έρθει αύριο η «Ημέρα της Ελευθερίας» για τους Βρετανούς;

Κορωνοϊός - Βρετανία: Θα έρθει αύριο η «Ημέρα της Ελευθερίας» για τους Βρετανούς;

Σε δίλημμα ο Μπόρις Τζόνσον καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» για πάγωμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού - Τα αυξημένα κρούσματα της Covid ανησυχούν τους ειδικούς

bretania
Προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της προγραμματισμένης για αύριο άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά της νόσου Covid με τους Βρετανούς να αδημονούν για την «Ημέρα της Ελευθερίας».

Ο Τζόνσον ενδέχεται να «παγώσει» την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, καθώς η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική στη γηραιά αλβιώνα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επικαλούμενη έγκυρες πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, όπως υποστηρίζει το επίμαχο δημοσίευμα, «Το σχέδιο του Μπόρις ήταν να κηρύξει την νίκη κατά του κορωνοϊού επιστρατεύοντας τη ρητορική του Τσώρτσιλ. Αυτό δεν φαίνεται πλέον κατάλληλο».

Παρά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία, οι επίσημες οδηγίες εξακολουθούν να συμβουλεύουν τους πολίτες ότι πρέπει να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους όπως καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στις παμπ και τα μπαρ θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το φθινόπωρο.

Την Παρασκευή, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε πάνω από 50.000 ημερήσια κρούσματα Covid, ο υψηλότερος αριθμός για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο αριθμός αυτός αναμένεται σύντομα να αγγίξει τις 68.000.

Κλείσιμο
Χθες, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε στα 54.674, 740 ασθενείς με Covid διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ενώ οι νεκροί έφθασαν τους 41.

Tην ίδια ώρα, τα ποσοστά εμβολιασμού στη Βρετανία επιβραδύνονται: 67.956 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου την Παρασκευή και 188.976 τη δεύτερη: τα ημερήσια ποσοστά εμβολιασμού είναι πλέον πολύ χαμηλότερα από τις προηγούμενες ημέρες.

Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη γηραιά αλβιώνα, ο συνολικός αριθμός των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως (έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid) ανέρχονται σε 35,7 εκατομμύρια - σχεδόν το 68% των ενηλίκων.

Ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος διατελεί πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας στη Βουλή των Κοινοτήτων υποστηρίζει ότι, εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται «νομίζω ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε την κατάσταση και να επιβληθεί ένα νέο lockdown τον Σεπτέμβριο».

Ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, μέλος της «επιτροπής σοφών», της κυβερνητικής επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (Sage), θεωρεί ότι το τρέχον κύμα τς πανδημίας «θα είναι αρκετά μακρύ....».

Στο μεταξύ, η είδηση ότι ο νυν υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ νόσησε από Covid - αν και ήπια - ενώ είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Τα συμπτώματά του είναι «ήπια», αλλά υπήρχαν ανησυχίες για εκείνους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών και των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες μεταφορών όπως και εργοστάσια υπολειτουργούν από τις ελλείψεις σε προσωπικό που οφείλονται στη λειτουργία της εφαρμογής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) που ενημερώνει τους πολίτες που έχουν έρθει σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ειδήσεις σήμερα

Σανς - Μπακς 119-123: Άλωσαν το Φοίνιξ τα «Ελάφια» - Μια νίκη μακριά από το πρωτάθλημα

Μύκονος: Χαμός ακυρώσεων σε ξενοδοχεία - Αναχωρούν από το νησί της σιωπής

Πυροβολισμοί έξω από γήπεδο μπέιζμπολ στην Ουάσινγκτον - Τρεις τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ