Παπαευαγγέλου: Σε νέα έξαρση η πανδημία - Αφορά κυρίως νέους που νοσούν στο σπίτι

Παπαευαγγέλου: Σε νέα έξαρση η πανδημία - Αφορά κυρίως νέους που νοσούν στο σπίτι

Ο μέσος αριθμός κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα  - Στο επίκεντρο Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο -  Αύξηση του δείκτη θετικότητας στο 2,46% - Ο κίνδυνος νόησης σημαντικά υψηλότερος σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη -  Κανείς πλήρως εμβολιασμένος ανάμεσα σε αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη Δέλτα

papaevaggelou
Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ότι η παρατηρούμενη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα.

Σήμερα βρισκόμαστε ξεκάθαρα αντιμέτωποι με νέα έξαρση της πανδημίας, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους.




Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.081 από 442 την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Στο επίκεντρο βρίσκονται Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 23 έτη, δηλαδή μειώθηκε κατά μία 10ετία σε μία εβδομάδα. Ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Παρατηρείται επίσης μικρή αύξηση στους 35-55, αλλά δεν βλέπουμε αύξηση στους άνω των 65 ετών.

Σε αυτήν την εικόνα συνέβαλε η χαλάρωση μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Ο συνωστισμός στη βραδινή διασκέδαση έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο.

Κλείσιμο
Παράλληλα υπάρχει αύξηση του δείκτη θετικότητας στο 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Η συνεπής διενέργεια των self test μπορεί να παίξει ρόλο στη συγκράτηση της διασποράς.

Σήμερα υπάρχουν 9.000 ενεργά κρούσματα. Στην Αττική τα ενεργά είναι περισσότερα από 4.000 με διάμεση ηλικία τα 24 έτη.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται στις 48 ανά ημέρα. Ένας στους τρεις είναι 25 - 55 ετών. Ένας στους 10 κάτω των 24 ετών. «Κανένας δεν είναι άτρωτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία άλλαξε πρόσωπα αφορά άτομα μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου εκτιμώντας ότι το 4ο κύμα δεν θα έχει έκρηξη στις νοσηλείες όπως την Άνοιξη.

Ο κίνδυνος νόησης είναι σημαντικά υψηλότερος σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε τέτοιες περιοχές είναι πιθανό να δούμε μετακύλιση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους άνω των 55 ετών.

Μέχρι προχθές είχαν ταυτοποιηθεί 121 δείγμα της μετάλλαξης Δέλτα. Το 84% αφορούσαν πολίτες ελληνικής εθνικότητας. Η πλειοψηφία είχαν συμπτώματα και το 13% χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Κανείς από όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Η κυρία Παπαευαγγέλου κάλεσε εκ νέου τους νέους να εμβολιαστούν άμεσα και ιδιαίτερα πριν πάνε διακοπές. Επίσης επεσήμανε τη σημασία των εβδομαδιαίων αυτοδιαγνωστικών τεστ στους νέους.

Ειδήσεις σήμερα: 

EURO 2020: Το Νησί…φλέγεται - Τρελοί πανηγυρισμοί σε όλη την Αγγλία για την πρόκριση στον τελικό

Μόσιαλος: Τα εμβόλια προστατεύουν επαρκώς από τη μετάλλαξη Δέλτα

Απολογία για νέα αδικήματα δίνει σήμερα ο Λιγνάδης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα