Όλα τα εμβόλια, εγκεκριμένα και μη από τον ΕΜΑ, θα δέχεται η Ελλάδα για την είσοδο στη χώρα

Όλα τα εμβόλια, εγκεκριμένα και μη από τον ΕΜΑ, θα δέχεται η Ελλάδα για την είσοδο στη χώρα

Το 98% όσων πέθαναν και το 92% όσων νοσηλεύτηκαν δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους - Τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων - Επαναλειτουργούν κανονικά τα φροντιστήρια από Δευτέρα - Από Τρίτη οι σχολές χορού - Στις 01:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο - Μουσική σε εξωτερικούς χώρους με καθήμενους

aerodromio-main1
Στα τελευταία στοιχεία που αφορούν την πανδημία και στα μέτρα που αίρονται το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα δέχεται όλα τα εμβόλια, εγκεκριμένα και μη από τον EMA, για την είσοδο των τουριστών -και όχι μόνο - στη χώρα. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πλευρά του ανακοίνωσε και επισήμως τις αλλαγές στα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, μεταξύ των οποίων η μεταφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα, η μουσική σε εξωτερικούς χώρους και για καθήμενους στην εστίαση και η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των φροντιστηρίων και των σχολών χορού. 



Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας


H Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας είναι σαφής, με συνολικά 6.500 κρούσματα σε μία εβδομάδα και ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κάτω από 1.000 κατά μέσο όρο.

Κλείσιμο
Με τα νούμερα αυτά, η επιδημιολογική εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχαμε στις αρχές του έτους. Στην πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη, αν υπολογιστεί ότι τα μισά κρούσματα έχουν διαγνωστεί με self test σε ασυμπτωματικούς.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 έτη. Κατά μέσο όρο γίνονται 40.000 τεστ την ημέρα και ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,3. «Η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά» τόνισε.

Παρόλα αυτά, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπολογίζονται σε 9.500 ακόμα και σήμερα. Η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, η Φλώρινα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα είναι στο «πορτοκαλί» και εκεί πρέπει να να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Σημαντική είναι η μείωση των νοσηλευομένων που φτάνουν στους 1.700 αλλά και πτώση του αριθμού των νεκρών που είναι 28 κατά μέσο όρο. Τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Στο τέλος του μήνα ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ ίσως είναι μικρότερους από 200.

Από τους διασωληνωμένους η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι. Στους άνω των 65 ετών, το 92% όσων χρειάστηκαν να νοσηλευτούν, όπως και το 98% όσων έχασαν τη ζωή τους «δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους».

Υπογράμμισε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας. Η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

H επιτροπή έχει μελετήσει και δρομολογήσει μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, όπως:

  • Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες θα εξετάζονται λεπτομερώς τα δεδομένα ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα.
  • Η είσοδος των τουριστών στην χώρα μας θα γίνεται με την συμπλήρωση του γνωστού PLF, αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικής PCRμέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξη στην χώρα μας, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.
  • Παράλληλα, όπως και πέρυσι, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του τουρίστα. Στην περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, ο τουρίστας θα παραπέμπεται σε ξενοδοχείο καραντίνας προκειμένου να απομονωθεί και να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
  • Επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.
  • Διενεργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και δίδεται έμφαση στη γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων κρουσμάτων, με στόχο την πρόληψη διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.
  • Επικαιροποιήθηκαν οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και σε συμμετέχοντες σε κρουαζιέρες και σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
  • Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μετακίνηση τόσο Ελλήνων, όσο και τουριστών στη νησιωτική Ελλάδα. Για τη μετακίνηση αυτή, είναι απαραίτητη τόσο η συμπλήρωση ειδικής φόρμας, όσο και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.
  • Αναφορικά δε με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ανά την επικράτεια, όλοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά και τονίζεται η ανάγκη άμεσου εμβολιασμού τους.
  • Φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, εφαρμόζοντας αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν το επαναλαμβανόμενο testing, τόσο των επισκεπτών όσο και των πληρωμάτων.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

Φέτος που η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τι αλλάζει από αύριο και σε ποιες δραστηριότητες ανακοίνωσε η Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

Τα δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται σταθερά. Γι' αυτό επιτρέπεται να προχωρήσουμε σε περαιτέρω απελευθέρωση των μέτρων. Ανακοινώνουμε:

Το Σάββατο 12 Ιουνίου, από 6 το πρωί: 

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα

-Επανέρχεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους μόνο για καθήμενους. Στο πρώτο παράπτωμα θα ισχύει 5.000 ευρώ πρόστιμο και στο δεύτερο παράπτωμα 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας

-Επανέρχεται η λειτουργία της εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο εξόδους

-Αυξάνεται η χωρητικότητα στα θεάματα από το 50% σε 75% έως 1.000 θέσεις, στο 70% έως 5.000 θέσεις και στο 65% έως 15.000. Για μεγαλύτερη χωρητικότητα, ισχύσει το όριο των 10.000 ατόμων.

Από τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, από τις 6 το πρωί:

-Επανεκκινούνται οι πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις σε όλες τις σχολές και τις βαθμίδες

-Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία και με rapid ή self test για μαθητές και καθηγητές

-Επιτρέπονται τα πανηγύρια σε περιφερειακές ενότητες με άνω του 50% εμβολιασμένους

Από την Τρίτη 15 Ιουνίου:

-Επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού με όλα τα πρωτόκολλα προστασίας

-Στις λαϊκές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πηγαίνει ένα μέτρο


Ειδήσεις σήμερα 

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την Αττική: 48 χιλιοστά σε 40 λεπτά στο Περιστέρι - Κακοκαιρία και το Σαββατοκύριακο 

Κορωνοϊός - Ανησυχία για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη στην Ελλάδα: «Είναι μεταδοτική, μοιάζει με τη βρετανική», λέει ειδικός 

Επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης: Ομόφωνα ένοχος ο 45χρονος δράστης 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK