Κορωνοϊός: Έξοδος... μετά μουσικής από το Σάββατο – Ποιοι περιορισμοί χαλαρώνουν

Κορωνοϊός: Έξοδος... μετά μουσικής από το Σάββατο – Ποιοι περιορισμοί χαλαρώνουν

Μέχρι τη 1.30 η κυκλοφορία από το Σάββατο - Ανοίγουν την Πέμπτη τα ραντεβού για τους 25 - 29 χρόνων με Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson - 420.300 καινούργια ραντεβού για τα τρία εμβόλια - Στο τέλος Ιουνίου ξεκινά ο εμβολιασμός κατ' οίκον

nightlife-0
Η επόμενη μέρα της νέας καθημερινότητας βρίσκεται πλέον μια ανάσα μακριά. Από το Σάββατο η ζωή μας αλλάζει και πάλι -αυτή τη φορά προς το καλύτερο, με τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό να γίνονται σιγά σιγά παρελθόν. Και όλα αυτά, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα, η δυναμική πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και η εκτεταμένη χρήση του πολύ σημαντικού επικουρικού μέτρου των self test έδωσαν τη δυνατότητα σε λοιμωξιολόγους και κυβερνητικό επιτελείο να εγκρίνουν τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης.

Μέχρι τη 1.30 η κυκλοφορία από το Σάββατο – Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση

Το χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων παρουσίασε κατά την έκτακτη παρουσία του στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως ανέφερε, «η βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε σταδιακές και προσεκτικές άρσεις των περιορισμών».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων:

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.
  • Επανέρχεται η μουσική στην εστίαση με εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες. Η παραβίαση των κανόνων θα τιμωρείται με πρώτη ποινή 5.000 ευρώ και με δεύτερη την αναστολή της λειτουργίας για 15 ημέρες.
  • Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο ελεύθερες διόδους.
  • Από τις 6 το πρωί αυξάνεται σε 75% η πληρότητα για χώρους θεαμάτων έως 1.000 θέσεις, σε 70% για χώρους έως 5.000 θέσεις και σε 65% για χώρους έως 15.000 θέσεις. Για χώρους που διαθέτουν περισσότερες από 15.000 θέσεις (πχ. στάδια), η επιτροπή όρισε ως ανώτατο αριθμό θεατών τους 10.000, με προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση τη χρήση μάσκας.
  • Επιπλέον
  • Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ανοίγουν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των κέντρων δια βίου μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από την 1η Ιουλίου, αίρεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
  • Από την 1η Ιουλίου αυξάνονται σε 300 από 100 τα άτομα στις δεξιώσεις (γάμους, βαπτίσεις).
  • Οι εμποροπανηγύρεις θα διεξάγονται μόνο στις περιφέρειες που το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ξεπερνά το 50%.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε, τέλος, στη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των self test, τονίζοντας πως θα βρεθεί τρόπος να εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμο αυτό το εργαλείο αυτοελέγχου και να συνεχίσει να υπηρετεί τη δημόσια υγεία.

Ανοίγουν 420.300 νέα ραντεβού για τρία από τα τέσσερα εμβόλια

Το άνοιγμα 420.300 καινούργιων ραντεβού για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα προστίθενται 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna, τα οποία αφορούν τόσο την ηπειρωτική, όσο και τη νησιωτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανοίγουν τα ραντεβού για τους νέους ηλικίας 25-29 χρόνων για εμβολιασμό με τα τρία ανωτέρω σκευάσματα. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6.430.792 εμβολιασμοί, οι 4.084.134 εκ των οποίων αφορούν την 1η δόση (39%), ενώ 2.488.302 πολίτες (23,7%) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Κλείσιμο
Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε και επίσημα ότι στο τέλος του Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατ' οίκον με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J, ο οποίος θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών, ενώ παρουσίασε και τη δράση του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση και αποκατάσταση του στρες των υγειονομικών με πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, εξήγησε τι θα περιλαμβάνει η δράση αυτή αλλά και τους στόχους του προγράμματος για τους ανθρώπους που εδώ και 16 μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φροντίδας των ασθενών με COVID-19 και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Ηττάται» από εβδομάδα σε εβδομάδα ο κορωνοϊός σε όλη την επικράτεια

Με ρυθμούς σαφούς αποκλιμάκωσης εξελίσσεται πλέον η πανδημία στη χώρα μας, όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην συγκριτική αξιολόγηση των δεδομένων της παρούσας και της προηγούμενης εβδομάδας, η «ήττα» του κορωνοϊού είναι εμφανής, τόσο από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων (890 σήμερα έναντι 1.381 της περασμένης Τετάρτης), όσο και από τη σημαντική πτώση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου (Rt) και του ποσοστού θετικότητας. Πιο συγκεκριμένα, το Rt στην επικράτεια μειώθηκε κατά 0,04 αυτή την εβδομάδα (0,81), ενώ η πτώση του ποσοστού θετικότητας κατά σχεδόν μία μονάδα (0,91%) μπορεί να χαρακτηριστεί κατακόρυφη (2,49%).

Σε επίπεδο πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) η εικόνα είναι εξίσου θετική, καθώς ναι μεν οι διασωληνωμένοι παρέμειναν σήμερα στα ίδια επίπεδα με χθες (381), οι νεκροί, όμως, μειώθηκαν στο μισό (15), ενώ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία περιορίστηκαν στις 106, με το σύνολο της εβδομάδας να φτάνει στις 1.111. Χθες, μάλιστα, νοσηλεύονταν 1.850 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 σε απλές κλίνες και Μονάδες, επίπεδα που παραπέμπουν στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, μετά το σφοδρό δεύτερο επιδημικό κύμα.

Οι 41.982 διαγνωστικοί έλεγχοι (13.926 PCR και 28.056 rapid) που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέδειξαν 448 νέες λοιμώξεις στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας να είναι το μόνο με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (154) στον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ, διατηρώντας, μάλιστα, από τα πιο υψηλά ποσοστά θετικότητας (0,34%) στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα 9ΠΕ). Σε διψήφια επίπεδα κινήθηκαν οι υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου καθώς και η Θεσσαλονίκη, η οποία σήμερα καταγράφει 84 νέα κρούσματα. Πάνω από 20 κρούσματα εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο μόνο σε Εύβοια (25) και Λάρισα (23), ενώ μόλις εννέα ΠΕ ακόμη σημειώνουν διψήφιους αριθμούς διαγνώσεων.

Πάντως, υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία που διατηρούν άγρυπνο το βλέμμα των ειδικών για τοπικές αναζωπυρώσεις της πανδημίας που μπορούν να αναστρέψουν την καλή πορεία.

Ειδικότερα, σε αρκετά υψηλά επίπεδα παραμένει το ποσοστό θετικότητας σε Γρεβενά (0,42%), Νάξο (0,40%), Πειραιά (0,37%), Φλώρινα (0,36%), Δυτική Αττική και Κέρκυρα (0,34%), Λάρισα (0,33%) και Δυτικό Τομέα Αττικής (0,32%). Επιπλέον, Βοιωτία (15,26), Κεντρική Αττική (14,96), Κέρκυρα (15,33), Κως (14,54), Πειραιάς (14,25) και Φλώρινα (15,56) κινούνται σε παρόμοια -αλλά πάντως ανησυχητικά- επίπεδα στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγουν πάνω από 400.000 νέα ραντεβού για εμβόλια - Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση

Νέα έρευνα: Το εμβόλιο της AstraZeneca πιθανώς σχετίζεται με αυτοάνοση αιμορραγία

Μητσοτάκης για έκδοση δεκαετούς ομολόγου: «Αλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK