Κορωνοϊός: Πλήρως εμβολιασμένος ένας στους πέντε ενήλικες - Στο 20.39% του συνολικού πληθυσμού

Κορωνοϊός: Πλήρως εμβολιασμένος ένας στους πέντε ενήλικες - Στο 20.39% του συνολικού πληθυσμού

«Τρέχει» το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά - Σταθεροποίηση και με πτωτικές τάσεις η πανδημία στη χώρα

emv
Ένας στους πέντε ενήλικες στη χώρα είναι πλήρως εμβολιασμένος έναντι του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. Από χθες έως σήμερα στις 3 το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 61.392 εμβολιασμοί και από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» 5.751.115 συνολικά.

Ειδικότερα, 3.728.615 πολίτες έχουν λάβει μία δόση εμβολίου (35,51% του πληθυσμού) και 2.137.818 είναι πλήρως εμβολιασμένοι (20,39%). Όπως φαίνεται και εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα με το πρόγραμμα παραδόσεων ή άλλα σκέλη του εμβολιαστικού προγράμματος, το τείχος ανοσίας θα συνεχίσει να οικοδομείται γοργά, με περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Με ούριο άνεμο πλέει ο εμβολιασμός και στα νησιά της «Γαλάζιας Ελευθερίας», την εκστρατεία εμβολιασμού των διαμενόντων και των εποχικών εργαζομένων στα νησιά που κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό, σύμφωνα με τα ποσοστά που παρέθεσε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, στις δύο περίπου εβδομάδες που τρέχει η επιχείρηση, ο μέσος όρος 22% των εμβολιασμένων με μία δόση έφτασε στο 40%, ενώ για τους πλήρως εμβολιασμένους από 13% στο 27%. Ο κ. Κικίλιας εξήρε τη συμμετοχή σε Λευκάδα, Θάσο, Πάρο, Μύκονο και Σαλαμίνα, καθώς η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς άγγιξε το 100%.

Τα επόμενα βήματα της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα περιλαμβάνουν το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τις ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24 ακολούθως, με τις σχετικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 για τη διάθεση των σκευασμάτων των Pfizer και Moderna στους 18-29 τις επόμενες ημέρες, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε ότι τα ραντεβού τους θα κλείνονται από τις 7 Ιουνίου και έπειτα.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο της AstraZenca χορηγείται αποκλειστικά στις ηλικίες 30 ετών και άνω.

Σε σχετικό ερώτημα για το επερχόμενο άνοιγμα και αν επηρεάζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα μετά τα 275 περιστατικά μυοκαρδίτιδας από εμβόλια Pfizer στο Ισραήλ, κυρίως σε άνδρες ηλικίας 16 - 19 ετών, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή, προσθέτοντας ότι «πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και η Εθνική Αρχή τους, έδωσε έγκριση και ξεκινάει ο εμβολιασμός με Pfizer των ηλικιών 12-15 στο Ισραήλ. Οι 16 και άνω έχουν ήδη εμβολιαστεί, κάποιοι από αυτούς, με το εμβόλιο», καθώς και ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η παγκόσμια κοινότητα των φαρμακευτικών εταιρειών κατάφεραν να παραγάγουν εγκεκριμένα, πιστοποιημένα και ελεγμένα σε πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας εμβόλια.

Σταθεροποίηση και πτωτικές τάσεις της πανδημίας σε όλη τη χώρα

Για σταθεροποίηση έως μείωση των κρουσμάτων έκανε λόγο ο υπουργός σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία της έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και την πορεία της COVID-19 στη χώρα τον τελευταίο καιρό, τονίζοντας όμως ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει.

Για σήμερα τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 1.381 κατόπιν 45.184 ελέγχων, με τα 717 στην Αττική και κυρίως σε Κέντρο (202), Δυτικά Προάστια (128) και Πειραιά (125), τις μόνες περιφερειακές ενότητες στην έκθεση του ΕΟΔΥ που μαζί με τη Θεσσαλονίκη (110) καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Αν και σήμερα οι θάνατοι ήταν λιγότεροι σε σχέση με χθες (23 από 27), κατά 4 αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας φτάνοντας τους 486.

Ωστόσο η συρρίκνωση της επιδημίας φαίνεται πιο καθαρά σε σύγκριση με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, οπότε παρατηρείται μείωση στις νέες εισαγωγές (221 το περασμένο 24ωρο έναντι 277), τους νοσηλευόμενους ασθενείς (2.514 από 3.047) αλλά και τα ενεργά κρούσματα (14.371 από 16.838).

Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι χθες ήταν 1.472 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κάτω από τα 2.000, με διάμεση ηλικία τα 36 έτη και παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες, κάτι που από τους ειδικούς έχει αποδοθεί στην αυξημένη κινητικότητα και την επαναλειτουργία όλων σχεδόν των δραστηριοτήτων.

Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο δείκτης 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.85 και ο δείκτης θετικότητας, όπως ανέφερε ο υπουργός, παραμένει χαμηλός, στο 3,4% για την περασμένη εβδομάδα.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Σε δύο ομάδες από την επόμενη εβδομάδα τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 18-29 

Τραγωδία στα Νέα Μάλγαρα: Πώς ξέφυγε από την προσοχή των παππούδων το αγοράκι που βρέθηκε νεκρό - Παρέμβαση εισαγγελέα 

Λατινοπούλου: Έντονες αντιδράσεις από κυβέρνηση, βουλή και social media 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network