Κορωνοϊός - Γώγος: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες - Σε καθοδική πορεία τα κρούσματα

Κορωνοϊός - Γώγος: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες - Σε καθοδική πορεία τα κρούσματα

Τι είπε για τις μεταλλάξεις - Πώς επηρεάζουν την ανάγκη για ταχύ εμβολιασμό - Τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

maskes-koronoios-
Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα και την εμβολιαστική διαδικασία μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Δευτέρας, «τώρα μέχρι και οι άδειες μπορούν να ξεκινήσουν στο ΕΣΥ, υπάρχει βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας».

Μιλώντας για τα κρούσματα είπε πως έχει ελαττωθεί ο αριθμός των θετικών τεστ που εντοπίζονται την ώρα που ο αριθμός των τεστ είναι αυξημένος. «Η Ελλάδα είναι στο πράσινο όπως βλέπετε και στους ευρωπαϊκούς χάρτες, το ίδιο και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τα πράγματα πάνε καλά παγκοσμίως, και έχει παίξει σοβαρό ρόλο ο εμβολιασμός σε αυτό. Έχουμε, όμως, ακόμα χρόνο μπροστά μας», είπε ο κ. Γώγος.

Απαντώντας σχετικά με το αν όσοι έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν από τις μεταλλάξεις του ιού, ο ίδιος σημείωσε ότι «όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κινδυνεύουν γενικώς. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές. Όταν είχαμε μόνο το φυσικό, τον άγριο ιό, τον πρώτο ιό που εμφανίστηκε, λέγαμε ότι θέλουμε 60-70% ανοσία στον πληθυσμό για να τον αντιμετωπίσουμε. Η ανοσία της αγέλης, όμως, αλλάζει ανάλογα με τη μεταδοτικότητα».

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «όσο έχουμε στελέχη περισσότερο μεταδοτικά, τόσο περισσότερο κόσμο θέλουμε εμβολιασμένο. Το βρετανικό στέλεχος έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα, το ινδικό το ίδιο. Αλλά καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Επομένως πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς, για να είναι πιο δύσκολο για τις μεταλλάξεις να μεταδοθούν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε κάποιον εμβολιασμένο».

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Αναφερόμενος στο πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «Αν εμβολιαστούν όλοι, και έχουμε ελάττωση της διασποράς, δεν υπάρχει λόγος για τη μάσκα. Είδατε ότι το CDC αποφάσισε να το κάνει, εξαιρώντας τα σχολεία. Είναι δυνατόν να συμβεί και εδώ αυτό. Η μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί σε ένα χώρο που είναι όλοι εμβολιασμένοι. Για να γίνουν σε ευρεία κλίμακα όλα αυτά, προϋποθέτουν ένα τείχος ανοσίας ικανοποιητικό».

Τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

«Η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα. Αυτοί που πέρασαν κορωνοϊό έχουν κάνει ανοσία οι περισσότεροι, και έχουν και πολύ υψηλά αντισώματα. Αλλά πρέπει να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη νόσο, αυτή είναι η οδηγία. Χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνουν τουλάχιστον μία δόση. Μέχρι στιγμής είναι υποχρεωτικές και οι δύο, αλλά υπάρχει συζήτηση μήπως κάνουν και μία δόση όσοι έχουν νοσήσει», εξήγησε ο κ. Γώγος σχετικά με όσους έχουν νοσήσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: British Airways και Χίθροου ζητούν να ανοίξουν κι άλλες συνδέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Eurostat: Από το σπίτι εργαζόταν το 12,3% των απασχολούμενων στην ΕΕ το 2020 - 7% το ποσοστό στην Ελλάδα

Καμμένος: Συγκρίνει το Μεσανατολικό με το... Survivor και λέει ότι «η Ελλάδα είναι μπλε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ