OHE: Έκκληση να διπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19

OHE: Έκκληση να διπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19

Πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με τεράστιες ελλείψεις δόσεων εμβολίων, ειδικά η Ινδία, γεγονός που χειροτερεύει το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας - Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί απόθεμα δόσεων εμβολίων

vaccination
Να διπλασιαστεί η παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή δόσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο οποίος πλήττεται από νέα κύματα μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, απηύθυνε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με τεράστιες ελλείψεις δόσεων εμβολίων, ειδικά η Ινδία, γεγονός που χειροτερεύει το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία γεμάτα ασφυκτικά και οικογένειες να προσπαθούν απελπισμένα να εξασφαλίσουν φάρμακα και οξυγόνο, που λιγοστεύουν ολοένα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί απόθεμα δόσεων εμβολίων.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο οι ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να εμβολιάσουν το μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμών τους ενώ πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν πρόσβαση ούτε σε μία δόση», τόνισε ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος εκφράστηκε έπειτα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγείρουν τα παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, τονίζοντας πως ο ιός εξαπλώνεται «σαν πυρκαγιά» σε διάφορες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

«Είναι προς το συμφέρον όλων οι πάντες να εμβολιαστούν παντού. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε δύο πράγματα: να διπλασιαστεί η παγκόσμια δυνατότητα παραγωγής εμβολίων και ταυτόχρονα να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

Κλείσιμο
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3,31 εκατ. ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άλλοι έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ως χθες στις 10:00. Ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που χαρακτηρίζει την πανδημία «Τσερνόμπιλ του 21ου αιώνα», αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση κάλλιστα «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».


Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν

Νέος έρωτας για τον Άρμι Χάμερ μετά το σκάνδαλο με τις «κανιβαλιστικές φαντασιώσεις»

Survivor: Η… νέα Σαλαγκούδη και η αποχώρηση «κωλοτούμπα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα