Self-testing: Άνοιξε η πλατφόρμα - Δείτε βίντεο για το πώς θα κάνετε το τεστ

Self-testing: Άνοιξε η πλατφόρμα - Δείτε βίντεο για το πώς θα κάνετε το τεστ

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει οδηγίες προς τους Πολίτες για τη χρήση των self tests και τη σχολική κάρτα - Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου 

Self test  εύκολα και απλά | Οδηγίες χρήσης
Ανοιξε το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self-tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19.

Την έναρξη λειτουργίας της ανακοίνωσε απόψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην έκτακτη ενημέρωση για την επαναλειτουργία των Λυκείων.

H πλατφόρμα περιλαμβάνει οδηγίες προς τους Πολίτες για τη χρήση των self tests,  πληροφορίες για τη δήλωση αποτελέσματος των self-test για COVID-19, τη σχολική κάρτα και τη δήλωση του αποτελέσματος.

Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.  Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό τότε υπάρχει η δυνατότητα να προβεί ο μαθητής σε δεύτερο δωρεάν τεστ σε κάποια δημόσια δομή.

Δείτε  την ειδική πλατφόρμα για να δηλώνετε το αποτέλεσμα του self test  στην ακόλουθη διεύθυνση: https://self-testing.gov.gr/ .

Δείτε το σχετικό βίντεο με τις οδηγίες:

Κλείσιμο
Self test  εύκολα και απλά | Οδηγίες χρήσης



Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη λειτουργία του

Στο μεταξύ, τροπολογία για την ενεργοποίηση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα καταχωρούνται τα αποτελέσματα των ατομικών τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις ανέφερε ότι η νέα πλατφόρμα θα είναι λειτουργική από την ερχόμενη Κυριακή 11 Απριλίου ενώ υπογράμμισε ότι η δημιουργία της νέας ψηφιακής πύλης έγινε χωρίς δημόσια δαπάνη.

Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση: «δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, για την καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγωνιστικής δοκιμασίας ελέγχου νόσησης από κορωνοϊό (self – test)».

Με την ίδια ρύθμιση ορίζεται ότι η καταχώρηση των αποτελεσμάτων είναι προαιρετική πλην συγκεκριμένων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, προσδιορίζονται τα προς καταχώριση στοιχεία και προβλέπεται η έκδοση σχετικής δήλωσης θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος μετά την καταχώριση του αποτελέσματος, με ειδική πρόβλεψη, στην περίπτωση μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για την έκδοση από την πλατφόρμα σχολικής κάρτας για Covid – 19 εφόσον το καταχωρηθέν αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Αρμόδιες αρχές για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ορίζονται η ΗΔΙΚΑ και η ΕΔΥΤΕ που θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

Η διάθεση των tests

Η διάθεσή τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, αρχίζει από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών.

Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Η καταχώρηση των self-tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self-test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. Επισημαίνεται ότι το self-test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self-test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Σε περίπτωση που πρόκειται για ανήλικα τέκνα τα κιτ μαζί με τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ιταλία: Συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρήσεων για εμβολιασμούς στους χώρους εργασίας

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζουν στις 20:00 οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ - Περιμένουν τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ

Self test: Από σήμερα στα φαρμακεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ