Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Βραζιλία μέσω «διπλωματικής οδού» να μην εγκρίνει το Sputnik-V

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Βραζιλία μέσω «διπλωματικής οδού» να μην εγκρίνει το Sputnik-V

Έγγραφο του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, που αποκαλύπτει το συγκεκριμένο «αίτημα» επικαλούνται οι Ρώσοι

sputnik
Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) παραδέχτηκε στην προ ημερών ετήσια έκθεσή του ότι χρησιμοποίησε «διπλωματικές σχέσεις» προκειμένου να «αναγκάσει» τη Βραζιλία, μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, να απορρίψει την έγκριση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, η αμερικανκή κυβέρνηση αιτιολόγησε την κίνησή της αυτή με την ανάγκη «μετριασμού των προσπαθειών» της Ρωσίας να ενισχύσει την «επιρροή» της στην περιοχή, η οποία, όπως υποστηρίζει το έγγραφο του υπουργείου, θα ήταν επιζήμια για την «ασφάλεια και την προστασία των ΗΠΑ». Η έκθεση, πάντως, δεν έδινε λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο η έγκριση ενός πρόσθετου εμβολίου για την καταπολέμηση της πανδημίας από τις υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας, θα υπονόμευε την ασφάλεια των ΗΠΑ.



Η Βραζιλία μέχρι στιγμής έχει εγκρίνει δύο εμβόλια για χρήση έκτακτης ανάγκης, αυτή της AstraZeneca και το κινεζικό φάρμακο Sinovac, ενώ έχει δώσει πλήρη έγκριση για το σκεύασμα των Pfizer Inc και BioNTech.

Η βραζιλιάνικη φαρμακευτική εταιρεία União Quimica σχεδίαζε να παράγει δόσεις του εμβολίου Sputnik V κι ανέμενε σχετική έγκριση από τις αρχές. Ωστόσο, ο υγειονομικός ρυθμιστής της χώρας έχει «παγώσει» τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης για το Sputnik V, παρά την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν.


Ειδήσεις σήμερα: 

Γερμανία: Ήττα του CDU και της AfD οι εκλογές σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο

Ποιες ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% φέτος

AstraZeneca: Ο έλεγχος σε 17 εκατ. εμβολιασμένους δείχνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρόμβων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ