AstraZeneca: Το εμβόλιό μας μειώνει τη μετάδοση του κορωνοϊού κατά 67%

AstraZeneca: Το εμβόλιό μας μειώνει τη μετάδοση του κορωνοϊού κατά 67%

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που... έφτιαξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca, λένε ότι μπορεί να «φρενάρει» τη μετάδοση του ιού - Τι συμπεραίνουν για την αποτελεσματικότητα της 1ης και της 2ης δόσης, καθώς και της χρονικής απόστασης μεταξύ τους - «Όχι» στη χορήγηση του εμβολίου στους άνω των 55 ετών λέει και το Βέλγιο

astrazeneca1
Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca όχι μόνο προστατεύει τους ανθρώπους από σοβαρές ασθένειες που μπορούν να είναι θανατηφόρες, αλλά επίσης επιβραδύνει σημαντικά τη μετάδοση του κορωνοϊού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη: ένα εύρημα, που εξαίρει τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού ως εξόδου από την πανδημία.

Σύμφωνα με τους New York Times, η μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η πρώτη που τεκμηριώνει στοιχεία ότι ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να φρενάρει τη μετάδοση του ιού.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν τον αντίκτυπο που είχε το εμβόλιο στη μετάδοση του ιού, λαμβάνοντας δείγμα σάλιου από τους συμμετέχοντες κάθε εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τα «σημάδια» του ιού. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, με τον εμβολιασμό των ασθενών, τα επιχρίσματα που βρέθηκαν θετικά στον ιό ήταν λιγότερα κατά 67%.

Τα αποτελέσματα, που περιγράφονται λεπτομερώς από ερευνητές της Οξφόρδης και της AstraZeneca σε ένα χειρόγραφο που δεν έχει αξιολογηθεί από εμπειρογνώμονες, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση του κορωνοϊού σχεδόν κατά τα δύο τρίτα, δηλαδή κατά 67%.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η πρώτη δόση του εμβολίου είναι κατά 76% αποτελεσματική από την 22η ημέρα έως και την 90ή. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία που παρέχει η μία δόση δεν μειώνεται σε βάθος τριών μηνών.

Μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται στο 82,4%, όταν αυτή χορηγείται έπειτα από τρεις μήνες. Αντίθετα, όταν η δεύτερη δόση χορηγείται σε διάστημα λιγότερο των έξι εβδομάδων από την πρώτη, η αποτελεσματικότητα είναι σχεδόν 55%.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι οι βρετανικές αρχές έχουν αποφασίσει να χορηγούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου έπειτα από 12 εβδομάδες.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης και της AstraZeneca διαπίστωσαν επίσης ότι μία εφάπαξ δόση του εμβολίου ήταν 76% αποτελεσματική στην πρόληψη της Covid-19.

«Όχι» στους άνω των 55 το εμβόλιο, λέει και το Βέλγιο

Οι ρυθμιστικές αρχές στο Βέλγιο είναι οι τελευταίες στην Ευρώπη που συμβουλεύουν κατά της χορήγησης του εμβολίου των AstraZeneca - Πανεπιστημίου Οξφόρδης σε ηλικιωμένους λόγω έλλειψης δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Ο Frank Vandenbroucke, υπουργός Υγείας του Βελγίου, δήλωσε ότι το ανώτατο συμβούλιο υγείας της χώρας, ένα όργανο που λειτουργεί συμβουλευτικά, είχε προτείνει ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 55 ετών, προς το παρόν.

Ο Vandenbroucke είπε ότι το Βέλγιο επανεξετάζει τη στρατηγική εμβολιασμού, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca υπήρξε βασικό μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες κατά τους πρώτους μήνες του 2021.

Ο Vandenbroucke ανέφερε: «Το ανώτερο συμβούλιο υγείας λέει πολύ ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών. Αλλά λέγεται επίσης ότι δεν έχουμε αρκετά δεδομένα σήμερα για να πούμε με βεβαιότητα ότι λειτουργεί τόσο καλά σε ηλικιωμένους. Εάν δεν είστε σίγουροι, τότε η συμβουλή είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 55 ετών. Είναι μια προκαταρκτική συμβουλή. Ίσως θα έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα σε λίγες εβδομάδες. Προς το παρόν το παίρνουμε ασφαλές. Φυσικά, τα εμβόλια από το AstraZeneca θα φτάσουν την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών την περασμένη εβδομάδα, αλλά η έλλειψη δεδομένων για τις ομάδες ηλικιωμένων υποχρέωσε τους εθνικούς συμβουλευτικούς φορείς στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν το σκεύασμα με επιφυλακτικότητα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είχε συμπεριλάβει μόνο έναν μικρό αριθμό ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία προχώρησε η παραγωγή του.

Μόνο το 6% των συμμετεχόντων στις δοκιμές ήταν άνω των 65 ετών, με 341 άτομα να λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και 319 άτομα έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η απόφαση του Βελγίου ακολουθεί εκείνες των αρχών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία, όπου οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του σε νεότερες ομάδες, αλλά είτε το απέκλεισαν είτε προειδοποίησαν για τη χρήση της σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι δύο νεαροί που κατηγορούνται για οπαδικό επεισόδιο

Τέτα Σαββάτη: Η ηθοποιός κατά του Δημήτρη Λιγνάδη - «Με έκοψε στις εξετάσεις γιατί είμαι πολύ “ηθική” για το θέατρο»

Μητσοτάκης: Οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την οδική ασφάλεια - Παρεμβάσεις σε 7.000 σημεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK