Μεξικό: Σχεδόν 70% μεγαλύτερη η θνητότητα λόγω κορωνοϊού σε σχέση με τον επίσημο απολογισμό

Μεξικό: Σχεδόν 70% μεγαλύτερη η θνητότητα λόγω κορωνοϊού σε σχέση με τον επίσημο απολογισμό

Η COVID-19 ήταν η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου την υπό εξέταση οκτάμηνη περίοδο σε εθνική κλίμακα, μετά την καρδιοπάθεια, σύμφωνα με το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής

mexico_covid_deaths
Η θνητότητα της COVID-19 ως τον Αύγουστο του 2020 στο Μεξικό ήταν στην πραγματικότητα 68% υψηλότερη από αυτή που ανακοινωνόταν από την κυβέρνηση ως εκείνη τη χρονική στιγμή, αποκαλύπτουν δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη από το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INEGI).

Στη λατινοαμερικάνικη χώρα καταγράφηκαν 108.658 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μεταξύ του Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, και του Αυγούστου του 2020, σύμφωνα με το INEGI.

Εκείνο τον μήνα, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 64.414 νεκρούς.

«Πολύς κόσμος δεν πεθαίνει (από την COVID-19) στο νοσοκομείο, αλλά στο σπίτι του. Αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει αυτή τη διαφορά», εξήγησε σε μεξικανικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Έδγαρ Βιέλμα, στατιστικολόγος του INEGI.

Συνολικά, η πλεονάζουσα θνητότητα από όλες τις αιτίες ανεξαίρετα ανήλθε στο 37% μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου, με άλλα λόγια πέθαναν 184.000 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019, κατά το INEGI.

Η COVID-19 ήταν η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου την υπό εξέταση οκτάμηνη περίοδο σε εθνική κλίμακα, μετά την καρδιοπάθεια, σημείωσε το Ινστιτούτο, διευκρινίζοντας ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις των θανάτων καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα και τη μητροπολιτική περιοχή της, καθώς και στις πολιτείες Βερακρούς και Χαλίσκο.


image_large


Η κυβέρνηση και το Ινστιτούτο χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες και διαφορετικές πηγές. Το υπουργείο Υγείας βασίζεται στις αναφορές που λαμβάνει από τα νοσοκομεία. Το INEGI βασίζεται στα πιστοποιητικά θανάτου των ληξιαρχείων, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Χούλιο Σανταέγια σε ΜΜΕ χθες.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας προχθές Τρίτη το Μεξικό, χώρα με 126 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 152.016 θανάτους, απολογισμό που αυξάνεται στους 171.378 εάν συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις στις οποίες θεωρείται πως ο θάνατος επήλθε εξαιτίας της COVID-19 αλλά αυτό δεν έχει επαληθευτεί.

Με βάση τους επίσημους απολογισμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο.

Έχει επίσης καταγράψει σχεδόν 1,8 εκατ. κρούσματα του SARS-CoV-2, το ένα από τα οποία είναι ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που ανακοίνωσε την Κυριακή πως έχει «ήπια» συμπτώματα της COVID-19.

Αλλά και αυτός ο αριθμός μοιάζει πολύ υποτιμημένος, λόγω του περιορισμένου αριθμού των τεστ που γίνονται στη χώρα, πράγμα που αναγνωρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Η χώρα άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης την 24η Δεκεμβρίου, την οποία όμως επιβραδύνει η έλλειψη επαρκούς ποσότητας δόσεων των εγκεκριμένων εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό.


Ειδήσεις σήμερα

Σύψας: Φλερτάρει με το «κόκκινο» η Αττική - Εισηγήσεις για κλειστά Λύκεια- Γυμνάσια και επαναφορά click away 

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας - «Μου έδειξαν φωτογραφίες από σκάφη, καταλήξαμε σε 2-3» 

Sex & the City: Η μεγάλη επιστροφή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ