Καναδική έρευνα: Η κολχικίνη μειώνει κατά 44% τη θνητότητα από κορωνοϊό

Καναδική έρευνα: Η κολχικίνη μειώνει κατά 44% τη θνητότητα από κορωνοϊό

H πρώτη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη που έδειξε την ευεργετική δράση της ουσίας ήταν ελληνική, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και επιβλέποντα ερευνητή τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη

stefanadis
Ανακοινώθηκαν τα εξαιρετικά αποτελέσματα της μεγάλης καναδικής πολυκεντρικής μελέτης COLCORONA, για την χρήση της Κολχικίνης στην θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό. Στη μελέτη αυτή συμμετείχε και η χώρα μας, με εθνικό συντονιστή τον καθηγητή Σ. Δευτεραίο.

Είναι η πρώτη φορά που φάρμακο έδειξε τόσο ευνοϊκά αποτελέσματα στη θεραπεία ασθενών με Covid-19. Σε 4.159 ασθενείς με COVID-19 που διαγνώσθηκαν με PCR, η χορήγηση Κολχικίνης μείωσε 25% την ανάγκη νοσοκομειακής νοσηλείας, 50% την ανάγκη διασωλήνωσης και μείωσε την θνητότητα κατά 44%. (Δείτε εδώ)

Επισημαίνεται, ότι η πρώτη ιδέα και η πρώτη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη που έδειξε την ευεργετική δράση της Κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό, ήταν ελληνική, η μελέτη GRECO-19 (και ακολούθησαν άλλες 7 μελέτες, από Ιταλία, ΗΠΑ , Βραζιλία Κολομβία), που δημοσιεύθηκε πριν από 3 μήνες, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και επιβλέποντα ερευνητή, τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Τα δεδομένα αυτά, αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με COVID-19.

Η «ελληνική» κολκιχίνη

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και Διευθυντή του Montreal Heart Institute, Jean-Claude Tardif: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που προσφέρουμε σε όλο τον κόσμο την πρώτη από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα στην παγκόσμια υγεία και να αποτρέψει της επιπλοκές της νόσου COVID-19 σε εκατομμύρια ασθενείς».

Η χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου ξεκίνησε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στην Ελλάδα με τη μελέτη GRECCO-19 με επικεφαλής τον Καθηγητή Σ. Δευτεραίο και τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Καθηγητές Χ. Στεφανάδης, Γ. Σιάσος, Σ. Τσιόδρας κ.α.)

Κλείσιμο
Ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Γεράσιμος Σιάσος δήλωσε στο protothema.gr: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι ως Έλληνες επιστήμονες καθώς η ιδέα της χορήγησης κολχικίνης, η οποία ξεκίνησε εδώ στην Ελλάδα και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, αποδείχτηκε ότι μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου COVID-19. Μετά τη δική μας μελέτη GRECCO-19 άλλη μια μελέτη η COLCORONA επιβεβαιώνει την ευεργετική δράση ενός ιδιαίτερα φθηνού φαρμάκου στην μείωση των επιπλοκών της νόσου».






Ειδήσεις σήμερα: 

Ελπίδες «γεννά» η θεραπεία της Covid-19 με μονοκλωνικά αντισώματα - Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη

Πέθανε ο Λάρι Κινγκ

Η καυτή φίλη του τενίστα Τόμιτς γκρίνιαξε για την καραντίνα στο ξενοδοχείο και δέχθηκε... απειλές για τη ζωή της! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ