LIVE

Κορωνοϊός

Μόσιαλος: 11,1 περιπτώσεις αναφυλαξίας ανά εκατομμύριο δόσεων του εμβολίου της Pfizer σύμφωνα με το CDC

ILIAS_MOSIALOS

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE παρέθεσε μια μικρή σύνοψη της έκθεσης του αμερικανικού CDC για τις αλλεργικές αντιδράσεις και το εμβόλιο της Pfizer

Την έκθεση του αμερικανικού CDC αναφορικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις και τα εμβόλια, εστιάζοντας στο σκεύασμα των Pfizer-BioNTech, παρουασίασε ο Ηλίας Μόσιαλος. 

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, ανέφερε χαρακτηστικά:  

«Η ομάδα απόκρισης των αμερικανικών κέντρων ελέγχου νοσημάτων (CDC) για τη νόσο του COVID-19, σε συνεργασία με το FDA έχει εκδώσει μια έκθεση αναφορικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις και τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση έχουν προκύψει μετά την πρώτη δόση του μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Παραθέτω εδώ μια μικρή σύνοψη εστιάζοντας κυρίως στα ποσοστά των περιστατικών και τη σημασία της συγκεκριμένης παρενέργειας για τη στρατηγική των εμβολιασμών.

Η πλήρης έκθεση βρίσκεται στον παρακάτω ιστότοπο https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7002e1.htm

- Από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων για τα εμβόλια, εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις αναφυλαξίας μετά τη χορήγηση των 1.893.360 (πρώτων) δόσεων του εμβολίου COVID-19 των Pfizer-BioNTech. Αυτό αντιστοιχεί σε 11,1 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις.

- 17 (81%) από τους 21 με αναφυλαξία είχαν τεκμηριωμένο ιστορικό αλλεργιών ή αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων ή ιατρικών προϊόντων, τροφίμων και τσιμπημάτων εντόμων. 7 (33%) είχαν βιώσει επεισόδιο αναφυλαξίας στο παρελθόν, εκ των οποίων 2 σε άλλα εμβόλια (όπως εμβολίου γρίπης Α (H1N1)).

- Το 71% αυτών των συμβάντων εμφανίστηκε εντός 15 λεπτών από τον εμβολιασμό. Στον ιστότοπο του CDC υπάρχει αναλυτική περιγραφή των περιπτώσεων ενώ οι μέσοι χρόνοι αντιδράσεων και τα αντίστοιχα ποσοστά βρίσκονται στον συνημμένο πίνακα.

- Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφυλαξίας (86%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων εντός 30 λεπτών μετά τον εμβολιασμό.

- Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφυλαξίας εμφανίστηκαν σε γυναίκες (90%). Aντίστοιχη γυναικεία επικράτηση έχει παρατηρηθεί σε μια ανασκόπηση των άμεσων αναφορών υπερευαισθησίας μετά το εμβόλιο της γρίπης Α (H1N1). Ταυτόχρονα όμως αναφορικά με τους συγκεκριμένους εμβολιασμούς, το 64% των πρώτων δόσεων του εμβολίου τη συγκεκριμένη περίοδο είχε δοθεί σε γυναίκες.

- Υπήρξαν επίσης (με βάση τα ίδια δεδομένα των ΗΠΑ για τις 14-23 Δεκεμβρίου 2020) και περιπτώσεις λιγότερο σοβαρών μη-αναφυλακτικών αλλεργικών αντιδράσεων. Γνωρίζουμε βέβαια πως έως και 30% των ατόμων στο γενικό πληθυσμό μπορεί να έχουν κάποιο είδος αλλεργίας ή ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων. Η αναφυλαξία είναι βέβαια μια πολύ σοβαρή, αλλεργική αντίδραση που εμφανίζεται σπάνια μετά τον εμβολιασμό.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις που προκύπτουν από τα παραπάνω για τη δημόσια υγεία;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC για τη χρήση εμβολίων mRNA COVID-19 και τη διαχείριση της αναφυλαξίας, τα κέντρα εμβολιασμού πρέπει

1. να διασφαλίζουν ότι έχουν επάρκεια αναλωσίμων για τη διαχείριση της αναφυλαξίας, ιδίως επαρκών ποσοτήτων επινεφρίνης σε προγεμισμένες σύριγγες ή αυτοεγχυτήρες.
2. να είναι ενημερωμένοι για το σχετικό ιστορικό των παραληπτών των εμβολίων
3. να εφαρμόζουν τις προτεινόμενες περιόδους παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό, π.χ. 15 ή 30 λεπτά ανάλογα με το προηγούμενο ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων κάθε ασθενούς
4. να διασφαλίζουν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια και τα συμπτώματα της αναφυλαξίας νωρίς, και
5. να αντιμετωπίσουν αμέσως την υποψία αναφυλαξίας με ενδομυϊκή επινεφρίνη.

Όλοι παρατηρούμε μια αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και των υγειονομικών για την αναφυλαξία και αυτό μεταφράζεται συχνά σε αυξημένη ανησυχία και άγχος και για τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες του CDC:

- Λόγω της οξείας φύσης της αναφυλαξίας, δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χορήγηση της επινεφρίνης. Οι εμβολιασθέντες που παρουσιάζουν αναφυλαξία πρέπει να μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις όπου μπορούν να λάβουν κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

- Οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να ζητήσουν άμεση ιατρική περίθαλψη εάν εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης μετά τη λήξη της περιόδου παρατήρησής τους, όταν έχουν φύγει πλέον από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Τέλος, να αναφέρω εδώ πως η ενδελεχής αναφορά κάθε περιστατικού από τους υγειονομικούς που είναι υπεύθυνοι για τους εμβολιασμούς, είναι ιδιαίτερα σημαντική: τόσο για την ενημέρωση των συναδέλφων τους αλλά και για την συστηματική καταγραφή όλων αυτών των περιστατικών και στη χώρα μας».

Ειδήσεις σήμερα

Άρμι Χάμερ: Αποχωρεί από φιλμ με την JLo λόγω του σκανδάλου με τις «kinky απιστίες» και τα BDSM μηνύματα!

Η γεμάτη τρόμο ζωή ενός πρώην μαφιόζου που θα καταθέσει στην δίκη-μαμούθ κατά της Ντραγκέτα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αρχίζει η δίκη για επικουρικές και δώρα - Τα ποσά ανά Ταμείο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Norway

Στη Νορβηγία και μόνο, διαβάσαμε υπάρχουν 20κατι περιπτώσεις που ψάχνουν αν σχετίζονται με το εμβόλιο;

Αρετούλα

Δύο εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και έπονται τις αμέσως επόμενες ημέρες και οι υπόλοιποι. Έχει απόλυτο δίκιο (όπως πάντα) ο Μόσιαλος. Οι ψεκασμένοι-συνωμοσιολόγοι-φασίστες δεν έχουν κανένα δίκιο και λένε, όπως πάντα, ανοησίες. Τις ... τέλειες ανοησίες, λένε!

μπα

Άλλοι δίνουν άλλα στοιχεία.

Λοχίας Σόντερς

Δηλαδή όσοι έχουν αλλεργίες να μην το κάνουν... Πλάκα μας κάνετε... Ας εμβολιαστεί το 70% της χώρας να τελειώνουμε και όσοι ΕΧΟΥΜΕ αλλεργίες να ΜΗΝ το κάνουμε... ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ... ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ....

Golden

Δε νομίζω ότι η πλειοψηφία φοβάται τις βραχυπρόθεσμα παρενέργειες αλλά τις μακροπρόθεσμες για τις οποίες δεν έχουμε ιδέα. Μπορεί φυσικά να μην υπάρξουν και καθόλου. Κορώνα-γράμματα.

00

Εαν πιστευεις οτι το mRNA μπορει να σου αλλαξει το DNA, εισαι ντιπ για ντιπ μπετόστοκος. (1) ΚΑΘΕ ζωντανο κυτταρο χρησιμοποιει mRNA για να στελνει αντιγραφα γονιδιων στα ριβοσωματα, εδω και δισεκατομμυρια χρονια (μαλιστα λενε οτι το RNA προυπηρξε του DNA). Αν το mRNA μπορουσε να προκαλεσει μεταλλαξεις, τοτε η ζωη στην γη θα ειχε εξαφανιστει. (2) Καθε φορα που εχεις κολλησει γριπη, κορωνοιους, αδενοιους, ρινοιους κοκ κοκ ("ίωση") μολυνονται τα κυτταρα σου απο ιους που περιεχουν RNA -εκει γιατι δεν αγχωνεσαι, ψεκασμενο μου ζωακι, για το DNA σου? (3) τα mRNA εμβολια χρειαζονται τοσο βαθεια ψυξη, διοτι τα μορια RNA διαλυονται σε πολυ λιγο χρονο -απο που κι ως που μπορει να προκαλεσει μακροχρονια παρενεργεια?

@

Η «αλλαγή του DNA» είναι το μείζον πρόβλημα; Αφού όλα είναι όπως πρέπει, γιατί τα εμβολια δεν έλαβαν κανονική άδεια κυκλοφορίας, αλλά μόνο έκτακτη άδεια για επείγουσα χρήση, η οποία μάλιστα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα;

Πανος

Φίλε μου κάτσε να δούμε τις παρενέργειες αν υπάρχουν και μετά μίλα. Η Pfizer έχει υποχρέωση να δίνει αναφορά για την πορεία των πειραμάτων στην ΕΕ για τα επόμενα 2 χρόνια. Ούτε η ΕΕ είναι 100% σίγουρη. Κάντο αλλά να μας λες πως είσαι για να ξέρουμε

Τσούχτρα

Επίσης, τι γίνεται εάν κάποιος δε γνωρίζει πως είναι αλλεργικός; Κορώνα-γράμματα; Επιτρέπεται αυτό για ένα εμβόλιο;

Δ.

Ναι επιτρεπεται. Ολα τα φαρμακα εχουν παρενεργειες, το μονο που μπορει να γινει ειναι προσπαθεια να ελαχιστοποιηθουν.

Νταλίκα και ξερό ψωμί

Όσα άτομα πέθαναν μετά τη γονιδιακή θεραπεία είχε έρθει η ώρα τους ή φταίει κάτι άλλο εκτός του mRNA. Οι υπόλοιποι όμως πεθαίνουν από COVID-19 αλλά χωρίς απόδειξη νεκροψίας. Όλα ακούγονται τέλεια και φυσιολογικά.

Μόσιαλος

Δεν το κλείνει λίγο το ρημάδι! Περί παντός επιστητού εκφέρει δημόσιο λόγο ο επί των οικονομικών της υγείας!

Τσούχτρα

Ξέρεις κανείς αν το ρώσικο sputnik v θα έρθει καθόλου προς τα δώθε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία