LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Τα mRNA εμβόλια θεωρούνται σήμερα τα πιο «καθαρά» εμβόλια, λένε επιστήμονες

emvolio_kor

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού βρέθηκε στο επίκεντρο του πρόσφατου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας - Για ποιό λόγο συρρικνώθηκε σημαντικά ο χρόνος δημιουργίας του εμβολίου, χωρίς να γίνουν παραλείψεις και εκπτώσεις

Πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στον εμβολιασμό έναντι του φονικού ιού SARS-COV-2, το θέμα της ασφάλειας, αλλά και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, απασχολεί όλους μας και εγείρει πολλές συζητήσεις και ενίοτε αντιδράσεις και διαφωνίες.

Όπως είναι εύλογο αποτελεί κυρίαρχο θέμα σε ιατρικά συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες, που πλέον γίνονται διαδικτυακά για ευνόητους λόγους. Έτσι λοιπόν βρέθηκε και στο επίκεντρο του πρόσφατου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, και ειδικά στην ενότητα «Η αναζήτηση και διάθεση αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου για την COVID 19».

«Αυτό που συνέβη με την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 είναι πρωτοφανές στην ανθρωπότητα. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών οργανισμών, αλλά και χάρη στην ταχύτατη χαρτογράφηση του SARS-COV-2, τα 15 έτη που χρειάζεται συνήθως η ανάπτυξη ενός εμβολίου συρρικνώθηκαν στην περίπτωση της παρούσας πανδημίας σε λιγότερο από ένα έτος, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση όσον αφορά στη μελέτη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, προκειμένου να λάβουν τα εμβόλια αυτά άδεια κυκλοφορίας». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια της Β' Παιδιατρικής Κλινικής, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Λοιμώξεων, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η κ. Τσολιά τόνισε πως και τα δύο mRNA εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί (σσ δηλαδή το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech και της Moderna ) έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, ήπιες έως μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες που υποχωρούν σύντομα και πάρα πολύ καλή ανοσογονικότητα.

Δεν υπήρξε καμία παράλειψη ή έκπτωση

Ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, είπε από την πλευρά του ότι η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η παγκόσμια βιοϊατρική κοινότητα τους τελευταίους μόλις 8 μήνες, οδήγησε στην ταχύτατη γενετική χαρτογράφηση του ιού και στον προσδιορισμό της ακριβούς χημικής σύστασής του.

Για την τεχνική που κατασκευάστηκαν τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech και της Moderna ο κ. Γραβάνης είπε ότι η προσπάθεια δημιουργίας mRNA εμβολίων ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 2 δεκαετίες, με στόχο να δημιουργηθούν εμβόλια κατά των καρκινικών κυττάρων και νόσων σχετιζόμενων με τον ενδιάμεσο μεταβολισμό. Στο διάστημα αυτό, επισήμανε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν με τη σταθεροποίηση του mRNA λύθηκαν, και χάρη στα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία αναπτύχθηκαν τα mRNA εμβόλια, θεωρούνται σήμερα όχι αδίκως τα πιο «καθαρά» εμβόλια.

«Όσον αφορά στο εμβόλιο που αναμένεται να έρθει σύντομα και στη χώρα μας, το οποίο είναι ένα από τα δύο αυτά εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση των δεδομένων του εμβολίου από την παρασκευάστρια εταιρεία, η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών, περίπου 80-85%, φαίνεται να αναπτύσσει υψηλή ανοσία από την πρώτη δόση του εμβολίου, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί σημαίνει πως ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται -τουλάχιστον σε ορισμένους πληθυσμούς- η χορήγηση δυο δόσεων».

Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια, για την οποία έγιναν πολλές συζητήσεις, υπογράμμισε ο κ. Γραβάνης, οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια βήματα της διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και σαφώς δεν υπήρξε καμία παράλειψη ή έκπτωση. Τα εμβόλια αυτά, τόνισε, είναι ασφαλή, έχοντας ακολουθήσει όλα τα απαιτούμενα στάδια. «Η ταχύτατη λειτουργία του συστήματος ανάπτυξης και αξιολόγησης εμβολίων οφείλεται στη στενή συνεργασία των ακαδημαϊκών χώρων ανάπτυξης γνώσης, των νοσοκομείων και της βιομηχανίας που επένδυσε ταχύτατα, στο συντονισμό των τριών αυτών συνιστωσών από τα κράτη, καθώς και στην ταχύτατη ανταπόκριση των ρυθμιστικών οργανισμών, υπό την πίεση της πανδημίας».

Όσο περνάει ο χρόνος οι αντιστάσεις εξομαλύνονται

Ο Κώστας Αθανασάκης, οικονομολόγος Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του ΠαΔΑ και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, μιλώντας για τη στρατηγική διάθεσης του εμβολίου έναντι της Covid-19, τόνισε ότι ένα ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας και μελετάται είναι ο τρόπος που θα χορηγηθεί το εμβόλιο, αλλά και η ενημέρωση του κοινού και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, υπάρχουν αντιστάσεις, ευτυχώς όμως όσο περνάει ο χρόνος οι αντιστάσεις αυτές εξομαλύνονται. Η κατάλληλη επικοινωνία όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, θα συμβάλει ώστε να κατανοήσουν όλοι τα πραγματικά χαρακτηριστικά και την αξία του εμβολιασμού, και να προσέλθουν για εμβολιασμό προκειμένου η στρατηγική να είναι επιτυχημένη».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Ομογενείς επιχειρηματίες στους New York Times: «Οι ΗΠΑ να σταματήσουν την Τουρκία»

Έρχονται τα 18 αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία

Ρεβεγιόν με room service για όσους διαμένουν στα ξενοδοχεία - Ποιες ημέρες αναστέλλεται η λειτουργία εστιατορίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Αλέξανδρος

Στον θαυμαστό ψεύτικο, ανάποδο και διαβολικό κόσμο που ζούμε, οι σημασίες των λέξεων έχουν αναποδογυρίσει. Ονομάζουν επιχείρηση "ε λ ε υ θ ε ρ ί α" τον εμβολιασμό, ενώ εννοούν το ακριβώς αντίθετο. Αλλά αυτός είναι ο γλωσσικός κώδικας τον οποίο εμφύτευσαν στον εγκέφαλο των όντων που συναγελάζονται μέσα στην οργουελική φάρμα. Για τον νέο γλωσσικό κώδικα, την νέα ομιλία (new speech), είχαμε λάβει έγκαιρη προειδοποίηση και πάλι από τον Όργουελ, όταν στο "1984" μας δίδασκε το σύνθημα της Ωκεανίας του Ουίνστον Σμιθ: "Η ε λ ε υ θ ε ρ ί α είναι σ κ λ α β ι ά". Άρα και αντιστρόφως: Η σ κ λ α β ι ά είναι ε λ ε υ θ ε ρ ί α. Δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία: Η μάστιγα του 2020 είναι η ιατρική επιστήμη και οι περιώνυμοι "ειδικοί". Εμείς οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον δικτάτορα Μητσοτάκη και το επιτελείο του που όλο αυτό το διάστημα βγαίνουν δημοσίως με μάσκες, αλλά στην ουσία χωρίς μάσκες, αφού τους προδίδει ο μισάνθρωπος-απάνθρωπος γλωσσικός και υφολογικός τους κώδικας: Μιλούν και ενεργούν ως ανάλγητοι θηριοδαμαστές, θυμίζοντάς μας ποιους ακριβώς έχουμε απέναντί μας. Στην οργουελική "φάρμα των ζώων" κτηματίας της φάρμας και αρχηγός των υπάκουων ζώων ήταν ο κύριος Τζόουν: αντιπροσώπευε την αδίστακτη, τυραννική εξουσία που κυβερνά αδυσώπητα το παραγωγικό σώμα του κτήματος. Η κυριαρχία παρουσιάζεται τόσο πιεστική και κακόβουλη, ώστε η επανάσταση αποτελεί τη μοναδική λύση για την πτώση του καθεστώτος. Και πράγματι: τα ζώα της οργουελικής φάρμας εντέλει πήραν τις ζωές τους στα χέρια τους. Τα ηνία της εξουσίας ανέλαβαν τα πιο έξυπνα ζώα, δηλ. τα γουρούνια ΥΓ: 1018, λέει, κέντρα εμβολιασμού! Τι είναι πάλι αυτό ο αριθμός; Κανένα πολλαπλάσιο του άλλου μαγικού αριθμού σας, του 9;

meme

μέσα σε ένα χρόνο συσπιρωθηκαν όλοι και βρήκαν εμβόλιο... Για τον καρκίνο που έχει πάρει εκκετομυρια ανθρώπους και έχει ταλαιπωρήσει άλλους τόσους, τόσες δεκαετίες... τίποτα....

Γιώργος

Γιατί ρε φίλε ο COVID είναι μία νόσος από 1 ιό... Ο καρκίνος δεν είναι μια νόσος, είναι μια κατηγορία... Έχει απίστευτο εύρος παθογένεσης, στάδια εξέλιξης και πολλούς μηχανισμούς... Και ναι, έχουν βρει απίστευτες θεραπείες για τον καρκίνο...

Αλήθειες

Τα mRNA εμβόλια στην πραγματικότητα λειτουργούν ως "ιοί" δίνοντας εντολή στα υγιειή κύτταρα να κατασκευάσουν πρωτείνες που το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίζει ως εχθρικές στο μέλλον. Αλήθεια, τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν πρωτείνες χαρακτηριστικές μόνο σε αυτά που ένα mRNA εμβόλια θα έκανε το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως εχθρικά και να τα εξοντώνει; Ή είναι πολλά τα λεφτά Άρη από τις χημειοθεραπείες και το να σώσουν τον κόσμο με ένα εμβόλιο θα τους προκαλούσε τεράστια οικονομική ζημιά; Δεν πρέπει κάποιος να το ψάξει;

Λεωνίδας

Υπάρχουν ήδη προ κορωνοϊού σε φάση 3 και 4 αυτά, δυστυχώς ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια οπότε δεν υπάρχει ένα εμβόλιο.

Σακίλ

Για τον καρκίνο όμως δεν βρέθηκε εμβόλιο.

Σακίλ

Όταν η επικεφαλίδα του άρθρου αλλάξει και γίνει από θεωρείται--είναι,θα πείσει πιο πολύ.Όπως μαθαίνουμε για την σύσταση στο περιεχόμενο του κάθε εμβολίου,που δεν γίνεται κατανοητό από εμάς,με τους επιστημονικούς όρους. Όπου δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα από τις έρευνες και τις επιπλοκές που μπορεί ήδη να έχουν προκύψει σε εθελοντές στο εξωτερικό,μέχρι σήμερα.Καλό θα ήταν να μας πουν οι ειδικοί,απλοποιώντας τις κουβέντες τους και που δεν το έχουν δει ακόμα στα μάτια τους,αν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών που χρήζουν μακροχρόνιων φαρμακευτικών αγωγών,άνθρωποι με εγκεφαλικά επεισόδια στην ζωή τους,εγχειρήσεις που πραγματοποίησαν και δεν πέτυχαν στο παρελθόν και δεκάδες άλλες δύσκολες περιπτώσεις,θα ,μπορούσαν να επηρεαστούν στην υγεία τους άμεσα αρνητικά ή μπορούν να τα κάνουν,άφοβα.Και να κατηγοριοποιήσουν τις πιο αρνητικές πιθανότητες σε ασθενείς που μπορεί να έχουν την πλέον άμεση επιπλοκή στην υγεία τους.Άρα δεν μιλάμε για αρνητές εμβολίων, αλλά για καλύτερη γνώση ως προς τις νέες αυτές ανακαλύψεις της ιατρικής,στις πιο επικίνδυνες ομάδες, που προσβάλλονται και πιο εύκολα και το περνάνε και πιο δύσκολα τελικά..

Κόψανε τα ψεκασμενοι στα άρθρα τωρα

Άρχισαν να μιλάνε γιατροί τώρα για να πείσουμε. Είναι μια καλή αρχή.

μμμν

Κανεις δεν σας πιστευει πλεον! Βαλτε το καλα στο μυαλο σας! Ποτε αλλοτε στην ιστορια δειξατε τοσο ζηλο για το καλο του ανθρωπου;;; Τοσες αρρωστιες,τοσες οικονομικες κρισεις,ποτε δεν κινηθηκατε τοσο γρογορα για το καλο μας! Μονο τα συμφέροντα, σας κυβερναν!

AΡΗΣ ΕΙΣΑΙ

"Η ευημερία των λαών υπήρξε ανέκαθεν το άλλοθι των τυράννων." Αλμπέρ Καμύ

.....

Ας τα κάνουν οι βουλευτές, όλοι, οι δημοσιογράφοι, οι ΜΚΟ, οι παράνομοι οι ΔΥ μπάς και δούμε άσπρη μέρα...

Spyros

Μπορεί κάποιοι να τα παίρνουν χοντρά για να προμοταρουν το εμβόλιο. Όπως γίνεται και με τους ιατρικός επισκέπτες. Δυστυχώς η αρνητικοτητα για το εμβόλιο mRNA έρχεται από τα πιο επίσημα χείλη. Μακρόν και οι κορυφαίοι Γάλλοι γιατροί, Ρόμπερτ Κεννεντυ Τζ.καθως και 4 από τους 22 ιολογους του FDA που καταψήφισαν την έγκριση του, ο καθηγητής φαρμακολογιας του ΑΠΘ και μέλος της επιτροπης εκρισεως φαρμάκων που είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτό είναι αδόκιμη τεχνολογια και πρέπει να περάσουν χρόνια για να σιγουρευτουμε για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, ο Μπούρα (ceo της Pfizer) που δεν το κάνει, και πολλοί άλλοι. Αναρωτιέμαι γιατί ο καταναγκασμος σε όλους. Όσοι θέλουν να γινουν πειραματοζωα ας το κάνουν, εγώ διακινδυνευω και θα το κάνω μεγάλο θέμα ακομη και στο δικαστηριο ανθρωπίνων δικαιωματων αν αναγκαστώ έστω και εμμέσως. Φασίστες!!!

Πισω

Στη σπηλια σου. Και μην πλησιασεις αλλους γιατι θα τους κολλησεις.

Ren

Μαζί με τον μεσιέ Κέννεντυ είναι και ο Γρηγόρης. Ο Πετράκος ντε. Κέννεντυ και Πετράκο να παρακολουθείτε εσείς κι αν σας συμβεί και κάτι που απεύχομαι, αμέσως να τρέξετε στον Μουρούτη.

1984

πρωτη φορα βλεπω ενα τοσο ασφαλες εμβολιο που θα στο επιβαλουν να το κανεις για εναν ιο τοσο θανατηφορο που πρεπει να κανεις τεστ για να δεις αν τον εχεις

d

ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία