Κορωνοϊός: Φτηνό φάρμακο για τις ψείρες μειώνει τον κίδυνο θανάτου κατά 80%, λέει νέα έρευνα

Κορωνοϊός: Φτηνό φάρμακο για τις ψείρες μειώνει τον κίδυνο θανάτου κατά 80%, λέει νέα έρευνα

Μελέτη με επικεφαλής καθηγητή ιολόγο από το Λίβερπουλ έδειξε πως η ιβερμεκτίνη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου για ασθενείς με Covid και να «κόψει» στο μισό τον χρόνο ανάρρωσης - Αμφιβολίες από άλλους επιστήμονες με βάση το ιστορικό ουσιών όπως η υδροξυχλωροκίνη

200526130653_coronavirus_test_epa_800x450
Ένα φτηνό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ψειρών, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid έως και 80%, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ιβερμεκτίνη, ένα φάρμακο που χορηγείται με ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση τύπων παρασιτικών λοιμώξεων και μπορεί να κοστίσει μόλις 1,5 λίρες για μια σειρά θεραπείας, βρέθηκε επίσης ότι μειώνει κατά το ήμισυ τον χρόνο που χρειάστηκαν οι ασθενείς με Covid για να αναρρώσουν.

Ο Δρ Andrew Hill, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ισχυρίστηκε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι «καθοριστικό» στη μάχη κατά του ιού.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες εξέφρασαν δυσπιστία για το εύρημα, λέγοντας ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα, ώστε η ιβερμεκτίνη να χρησιμοποιηθεί ως πιθανή θεραπεία για την Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμαναν ότι άλλα φάρμακα, όπως η υδροξυχλωροκίνη και η τοσιλιζουμάμπη, άφησαν υποσχέσεις στις πρώτες δοκιμές, ωστόσο αποδείχτηκε αργότερα πως δεν είχαν κανένα όφελος στη μάχη κατά της πανδημίας.

Οι επιστήμονες που ερευνούν τη επίδραση του συγκεκριμένου φαρμάκου, πιστεύουν ότι πετυχαίνει την παράλυση του ιού SARS-CoV-2 και, «κατακλύζοντας το νευρικό σύστημα», αποτρέπει την αναπαραγωγή του.

Σε διαφάνειες της έρευνας που δημοσιεύθηκαν πριν από την κυκλοφορία της, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα, οι επιστήμονες συνδύασαν αποτελέσματα από 11 δοκιμές του φαρμάκου που αφορούσαν περισσότερους από 1.400 ασθενείς.

Κλείσιμο
analysi


Αυτές αποκάλυψαν πως μόνο οκτώ ασθενείς Covid-19 από τους 573 που έλαβαν το φάρμακο, πέθαναν, σε σύγκριση με τους 44 από τους 510 που έλαβαν placebo.

Ακόμη, ο χρόνος που χρειάστηκε για την απαλλαγή των ασθενών από τα συμπτώματα του ιού ήταν επίσης ταχύτερος όταν ελήφθη η ιβερμεκτίνη.

analysi1


Συγκεκριμένα, σε μια δοκιμή που έγινε στην Αίγυπτο, 100 ασθενείς με ήπια συμπτώματα «εξάλειψαν» τον ιό μέσα σε πέντε ημέρες, κατά μέσο όρο, όταν έλαβαν το φάρμακο. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος ανάρρωσης ήταν 10 ημέρες για 100 ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Επιπλέον, σε 100 ασθενείς που είχαν σοβαρά συμπτώματα, κατάφεραν να απαλλαχθούν από την Covid εντός έξι ημερών απο όταν έλαβαν το φάρμακο, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τις 12 ημέρες για τους 100 ασθενείς που δεν το έλαβαν.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ντόμινο» τα lockdown στην Ευρώπη καθώς σαρώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Καιρός: «Χτυπάει» την Αττική η κακοκαιρία - «Άνοιξαν» οι ουρανοί στη Χαλκίδα

Moderna: «Θα παράγουμε 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2021»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ