LIVE

Κορωνοϊός

«Γιατί να εμβολιαστώ»: Επιστήμονες απαντούν σε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο

prwtos-emvoliasmos43

Εκδήλωση του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ - Ασφαλή όλα τα εμβόλια που έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί - Τσιόδρας: Γιατί πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και μετά το εμβόλιο

Ασφαλή και απαραίτητα για την καταπολέμηση του Sars-cov2 είναι τα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα εμβόλια που χρησιμοποιούνται, που όπως όλα δείχνουν αποτελούν την αρχή του τέλους της πανδημίας, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ιατρικού κλάδου που συμμετείχαν στην διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο «Γιατί να εμβολιαστώ», που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα για τη διάρκεια των αντισωμάτων που αποκτά ένας άνθρωπος που έχει νοσήσει, ή τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχει το εμβόλιο για τον Sars-Cov2, η χρησιμότητά του είναι σημαντική για την καταπολέμηση του ιού, όπως εξήγησε η Γεωργία Γκιούλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής μικροβιολογίας ΑΠΘ: «Ο στόχος του εμβολίου είναι από τη μια πλευρά να δημιουργήσει γρήγορα αντισώματα, αλλά από την άλλη αποτελεί στόχο του συγκεκριμένου εμβολίου -όπως και όλων των εμβολίων- να δημιουργήσει κύτταρα "μνήμης", έτσι ώστε όταν το παθογόνο ξαναμπεί στον οργανισμό, πολύ γρήγορα να το "θυμηθεί" ο οργανισμός μας και να μπορέσει σύντομα να το αντιμετωπίσει άμεσα».

Την ίδια ώρα ο μαζικός εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος, καθώς αυτός θα επιτύχει στους επόμενους μήνες την πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης», όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικός. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής, μόνο δυο τρόποι υπάρχουν να καταπολεμηθεί η πανδημία: Ο ένας είναι το εμβόλιο και ο δεύτερος η φυσική ανοσία που μπορεί να χρειαστεί δύο με τρία χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί, με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία. Όσοι αναβάλουν τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Ε.Κ.Π.Α. και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, όσο το ποσοστό των εμβολιασμών αυξάνεται θα βλέπουμε την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, μέχρι το ποσοστό «ανοσίας της αγέλης» να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, θα πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας.

Σε όσους είναι επιφυλακτικοί, λόγω του γεγονότος ότι το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 παρασκευάστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα, απάντησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics. Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται στην τεράστια και μαζική κινητοποίηση που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά και αφορούσε στη συνεργασία κυβερνήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιωτικού τομέα. Μια συνέργεια επιστημόνων που είχε και την ανάλογη χρηματοδοτική υποστήριξη, η οποία επιτάχυνε τις διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Α.Π.Θ., ανέφερε ότι από τα 5 εκατομμύρια εμβόλια διαφόρων εταιρειών, που έχουν γίνει σε 22 χώρες, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία σοβαρή παρενέργεια, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού είναι ασφαλές.

Από τα εμβόλια δεν εξαιρείται κανείς, που επιθυμεί να τα κάνει, παρά μόνο όσοι είναι κάτω των 18 ετών, ανεξαρτήτως της κατάστασης της υγείας τους, καθώς δεν έχουν γίνει μελέτες που να το επιτρέπουν σε αυτήν την φάση, όπως εξήγησε ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Α.Π.Θ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαδικασίας του εμβολιασμού, όπως εξήγησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μέσα στον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός όλων των υγειονομικών και σε δεύτερη φάση των πολιτών ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Καθηγητής Στέφανος Τριαρίδης, ο Κωνσταντίνος Νάτσης, Καθηγητής Περιγραφικής Ανατομικής, ο πρόεδρος Επιτροπής Υγείας Θεόδωρος Κοντακιώτης, καθηγητής Πνευμονολογίας Α.Π.Θ., η Λεμονιά Σκούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας Α.Π.Θ., η 'Αννα Παπά-Κονιδάρη, καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας Α.Π.Θ. και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, ο Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Α.Π.Θ., ο Αλέξανδρος Λαμπρόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας-Γενετικής Α.Π.Θ., ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. και καθηγητής Υγιεινής-Κοινωνικής Ιατρικής.

Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν και ο Παναγιώτης Παντελιάδης, Διοικητής Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, ο Μιχαήλ Καραβιώτης, Διοικητής, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ο Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Δρόσος Τσαβλής, Πνευμονολόγος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.


Ειδήσεις σήμερα:

ΕΛΑΣ: Από τους 8 συλληφθέντες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου οι 7 δεν ήταν φοιτητές 

Στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ ο Μητσοτάκης - Θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας

Τι θα κάνει η Μέρκελ όταν συνταξιοδοτηθεί; - Τι λέει σε συνέντευξή της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Νικόλας Κυριακόπουλος

31-12-2020 06:05΄π.μ. Από 1-1-20 έως 31-12-20 σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώθηκαν, 1.804.138 θάνατοι από/με covid19, και 1.682.030 θάνατοι από AIDS !! Θα μπορούσαν να μας δώσουν μια απάντηση οι αξιόλογοι επιστήμονες, γιατί εντός λίγων μηνών πάρα πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ανέπτυξαν εμβόλια για τον covid19, ενώ για τον ϊό του AIDS που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά το 1982, ακόμη το ψάχνουν;;;;;;;; Άντε κ. Μόσιαλε, δώσε μια απάντηση..

Πες τα χρυσοστομε!!

Πολύ εύστοχο το σχόλιο σου!! Γιατί σκιστηκαν ολοι για το εμβολιο ενω για το φαρμακο για το AIDS χε...καν, ειναι αποριας αξιον!!επειδη μεταδιδεται πιο δυσκολα; τοοοσα χρονια; ποσα εκατομμυρια ανθρωποι εχουν πεθανει;;

Ο εμβολιασμός

είναι "in". Εμβολιαστείτε για να είστε στο πνεύμα της νέας τάξης.

George

Ποιος έθεσε τις ερωτήσεις στις οποίες υποτίθεται ότι απαντούν οι επιστήμονες? Μόνοι τους ρωτάνε, μόνο τους απαντάνε? Ποιον νοιάζει ποιος είναι ο στόχος του εμβολίου? Πανελλήνιες δίνετε και απαντάτε σε τέτοια ερωτήματα? Με «στόχους» θα πάει να εμβολιαστεί ο άλλος? Και πως τολμάτε να μιλάτε για ανοσία αγέλης από τη στιγμή που δεν ξέρετε τη διάρκεια της ανοσίας ούτε τη μεταδοτικότητα από τους εμβολιασμένους. Οι χαρτορίχτρες είναι πιο αξιόπιστοι επιστήμονες. Και σίγουρα ξέρουν καλύτερα πως γράφεται το Pfizer από τους άχρηστους που το γράφουν σε επίσημα δημόσια έγγραφα.

Εκτός από στείρα άρνηση

που δεν οδηγεί σε τίποτε άλλο εκτός από επαναλαμβανόμενα lockdown, εσύ ο σπουδαίος επιδημιολόγος έχεις κάτι καλύτερα εμπεριστατωμένο να προτείνεις για να βγει η ανθρωπότητα από τη λούμπα ? Για λέγε τρομπιές να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι .....

Ούτε ο Μπόρις πια δεν λέει τέτοια ρε μπάμια....

....

Δικαίωμα σας

Σας είπε κάποιος να μην εμβολιαστειται? Δικό σας θέμα. Όμως μην προσπαθειται να εξαναγκασετε κάποιον να εμβολιαστεί, αυτό είναι δικαίωμα του καθενός. Αλήθεια, γιατί δεν μας λέτε να μάθουμε και εμείς τι συστατικά περιέχει ένα εμβόλιο? Γιατί το κρύβεται από τον κόσμο?

123

*προσπαθειτΕ *εμβολιαστειτΕ

Νίκος

εδώ δεν μπορείς να γράψεις ένα ορθογραφημένο μήνυμα, θα καταλάβεις τα συστατικά του εμβολίου; έλεος με τον κάθε άσχετο που θα έχει άποψη για όλα.

Jim Morrison

.δεν μας πειθετε

Χχ

Εμβολιαστειτε ρε ζωα που πρεπει να σας εξηγησουμε τα αυτονοητα

Όνομα

Κάνε εσύ πρώτα και βλέπουμε.

NIK

στους συναδελφους σας πέστε τα, οχι σε μας. 60% υγειονομικών δεν θα εμβολιαστει

Μαλιστα

Εσένα σε ενημέρωσε η λύρα κατινα με ένα copy paste στo fb.σωστά;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία