Βρετανία: Ανησυχία προκαλεί μια μετάλλαξη του κορωνοϊού νότια της χώρας όπου παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων

Βρετανία: Ανησυχία προκαλεί μια μετάλλαξη του κορωνοϊού νότια της χώρας όπου παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων

Στη νότια Αγγλία έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 1000 περιπτώσεις μετάλλαξης του ιού και παρακολουθούνται- Πως μπορεί να επηρεάσει αυτό τους εμβολιασμούς

england_covid
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε περιοχές της νότιας Αγγλίας  παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τους τελευταίους δυο μήνες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως  αυτό, ίσως, να οφείλεται σε ένα νέο στέλεχος του ιού που περιέχει μια σειρά διαφορετικών μεταλλάξεων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τομέα της Υγειας στο Ηνωμένο Βασίλειο η αρχική ανάλυση έδειξε ότι το νέο στέλεχος αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπάρχουσες παραλλαγές. Αν και κυρίως στο νότο, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις σε σχεδόν 60 τοπικές κοινότητες, πρόσθεσε, «και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία».

Είναι το νέο στέλεχος πιο επικίνδυνο;

Δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ότι ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από άλλους Sars-CoV-2. Μια πληρέστερη εικόνα του εάν συνδέεται με διαφορές στα συμπτώματα ή τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα της νόσου θα εμφανιστεί καθώς οι επιστήμονες συλλέγουν πρόσθετα δεδομένα. Οι ερευνητές στην κοινοπραξία Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) εντόπισαν την παραλλαγή και θα παρακολουθούν την κίνησή της σε όλη τη χώρα. Αναλύουν τον γενετικό κώδικα περίπου 10% των περιπτώσεων κορωνοϊου και μοιράζονται τις ακολουθίες αμέσως.

Τι σημαίνει αυτό για τα εμβόλια;

Επειδή οι ιοί μεταλλάσσονται, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος που είναι ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια. Τα περισσότερα εμβόλια Covid παράγουν αντισώματα που απενεργοποιούν τον ιό. Εάν η πρωτεΐνη της ακίδας του ιού μεταλλάσσεται, όπως έχει στη νέα παραλλαγή, θα μπορούσε δυνητικά να αποφύγει αντισώματα που δημιουργούνται από εμβόλια χρησιμοποιώντας παλαιότερη έκδοση της πρωτεΐνης ακίδων.

Οι γενετιστές παρακολουθούν ήδη τον ιό για μεταλλαγμένες μορφές που επιτυγχάνουν αυτό που αποκαλούν «διαφυγή εμβολίου». Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Porton Down και σε άλλα εργαστήρια για να ελεγχθεί εάν το νέο στέλεχος θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να τα καταστήσουν ξανά αποτελεσματικά.

Ο Δρ Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι γνώριζε την μετάλλαξη. «Αυτό το είδος της εξέλιξης και των μεταλλάξεων είναι αρκετά κοινό», είπε. «Το ερώτημα, που προκύπτει όπως προσφάτως με τις παραλλαγές στα βιζόν στη Δανία είναι αν αυτή η παραλλαγή κάνει τον ιό πιο επικίνδυνο; Επιτρέπει στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα; Επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τα διαγνωστικά τεστ; Θα παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Καμία από αυτές τις ερωτήσεις δεν έχει ακόμη απαντηθεί.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 639 νέα κρούσματα - 62 θάνατοι

Τζον Λε Καρρέ: O κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο δεν είναι πια εδώ

Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ