LIVE

Κορωνοϊός

Εμβόλιο Pfizer: Αφορμή... ψυχρού πολέμου ΕΕ - Βρετανίας - Γιατί έσπευσαν οι Αγγλοι

EMBOLIO_EE_GB2

Ο Μπόρις Τζόνσον αυτοσυγχαίρεται, ενώ πηγές της ΕΕ μιλούν για «φαρμακευτικό εθνικισμό» - Κικίλιας: Πότε θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό στην Ελλάδα

Η πανηγυρική ανακοίνωση ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού είναι πλέον επισήμως εγκεκριμένο στη Βρετανία και έτοιμο να χορηγηθεί μαζικά, δημιούργησε, σχεδόν αυτομάτως, ένα παράδοξο τοπίο: Στη μία γωνία της εικόνας υπάρχουν οι νταλίκες, οι οποίες απεικονίζονται καθώς εκκινούν από τις εγκαταστάσεις της Pfizer στο Βέλγιο, φορτωμένες με το νέο εμβόλιο και με κατεύθυνση τη Βρετανία. Από την άλλη, η Ενωμένη Ευρώπη, η οποία χαρακτηρίζει σαν «προβληματική» και «βεβιασμένη» την απόφαση της αρμόδιας βρετανικής αρχής να αδειοδοτήσει με διαδικασίες-εξπρές τον εμβολιασμό.

Στη μέση της ίδιας εικόνας, με πόζα πρωτοπόρου θριαμβευτή και κυρίαρχου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ο οποίος, αφ' ενός επαινεί την ταχύτητα αντανακλαστικών του εθνικού οργανισμού φαρμάκων, αφ' ετέρου δίνει εμμέσως συγχαρητήρια στον εαυτό του για το Brexit. Βάσει της λογικής ότι, ενώ η ΕΕ είναι υπερβολικά βραδυκίνητη και γραφειοκρατική, η αυτονομημένη πλέον (αν και όχι εντελώς προς το παρόν) κατόρθωσε να παρακάμψει κάθε τυπικό κώλυμα και να φτάσει πρώτη -και μάλιστα πρώτη παγκοσμίως- στον στόχο της διάθεσης του σωτηρίου εμβολίου.

Watch in full: Boris Johnson holds coronavirus news conference on vaccine rollout


Ο Τζόνσον τώρα διαλαλεί ότι θα είναι αυτός πρώτος, μαζί με τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση, που θα κάνουν το εμβόλιο σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ώστε να δοθεί το σωστό παράδειγμα στο λαό της Βρετανίας, μαζί με την παρότρυνση να μη διστάσουν ούτε στιγμή να δεχθούν στον οργανισμό τους την εισδοχή της αμερικανο-γερμανικής ουσίας. Το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος, στην αρχική φάση εκδήλωσης της πανδημίας, υποτίμησε την κατάσταση, έχει πλέον ξεχαστεί. Και δικαίως, εφόσον ο εκκεντρικός Βρετανός πρωθυπουργός πήρε απευθείας το μάθημά του, αφ' ότου νόσησε με Covid-19.

Ο ασυγκράτητος ενθουσιασμός του Τζόνσον μεταδίδει ένα μήνυμα που θα μπορούσε εύκολα να παρερμηνευτεί σαν το τέλος της πανδημίας, ιδιαίτερα καθώς σχηματίζονται ήδη ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα στη Βρετανία, με χιλιάδες καταναλωτές έτοιμους για επιδρομή στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Στον αντίποδα, η Γερμανία, από την οποίαν ακούγονται οι πιο αυστηρές επικρίσεις για την βιασύνη του Μπόρις Τζόνσον και τη βρετανική θριαμβολογία περί του εμβολίου σαν εθνική κατάκτηση, ετοιμάζεται για παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου.

What U.K. approval of Pfizer's Covid-19 vaccine could mean for the U.S.


Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χάρη στο Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης η οποία ενέκρινε τη χρήση εμβολίου για τον κορωνοϊό, μια άποψη που κατακρίθηκε με σφοδρότητα από πηγές της ΕΕ σαν «φαρμακευτικός εθνικισμός». Όμως, οι Βρετανοί απτόητοι επιμένουν: «Ενώ έως και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και όχι με το ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν πιο αργά», είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit» επανέλαβε με έμφαση ο Χάνκοκ.

Ένας από τους πρώτους που καταδίκασαν τη βρετανική «σπουδή» για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ήταν ο ειδικός για θέματα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέτερ Λίζε. Ο οποίος δήλωσε πως «μια πιο ενδελεχής εξέταση είναι καλύτερη από τη βεβιασμένη έγκριση με διαδικασίες έκτακτης ανάγκης». Ο κ. Λίζε, ως γιατρός ο ίδιος, περιέγραψε την τάχιστη έγκριση των Βρετανών ως «απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Τζόνσον στην κρίση του κορωνοϊού».

Περί «εμβολιακής ευφορίας» έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων (SΤΙΚΟ) Τόμας Μέρτενς, ο οποίος, μιλώντας στην Rheinische Post, προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί χρόνος έως ότου εξεταστούν διεξοδικά όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία για την έγκριση στην ΕΕ». Ο ίδιος τόνισε ότι ο εμβολιασμός στο σύνολο του γερμανικού πληθυσμού δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2021. «Ακόμη και εάν μπορούμε να εμβολιάζουμε 150.000-200.000 άτομα την ημέρα, θα χρειαστούν 100 μέρες για να φτάσουμε τα 15 εκατ. ανθρώπους», διευκρίνισε ο κ. Μάρτενς.


Μέσω Twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης της Βρετανίας, Άλοκ Σαρμά επαίνεσε την πατρίδα του, αναφέροντας ότι «η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που χορηγεί το εμβόλιο και τα επόμενα χρόνια θα θυμόμαστε αυτή τη στιγμή ως την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε το βάρος της ανθρωπότητας απέναντι σε αυτήν την ασθένεια».

Ενοχλημένος από το πνεύμα της συγκεκριμένης δήλωσης, ο Γερμανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Αντρέας Μιχαέλις, αντεπιτέθηκε, λέγοντας «γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η σημαντική πρόοδος είναι μια μεγάλη επιτυχία, μιας διεθνούς προσπάθειας;». Και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν συμπλήρωσε στον ίδιο τόνο ότι το σημαντικό δεν είναι να είσαι ο πρώτος, αλλά το να έχουμε όλοι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Σε αντίθεση με την Ενωμένη Ευρώπη, η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε να δώσει έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για «κατεπείγουσα χρήση». Επιπλέον, ο Σπαν εξήγησε ότι η επιτυχία δεν είναι και τόσο... βρετανική, δεδομένου ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech «χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ελλάδα - Κικίλιας: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός

Την ίδια ώρα, «πυρετός» προετοιμασιών επικρατεί και στην χώρα μας με την κυβέρνηση να σχεδιάζει βήμα-βήμα την διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση της Τετάρτης αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως «το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούν όλα για να στηρίξουμε και να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας. Όταν τα εμβόλια παραδοθούν στη χώρα μας, την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ήδη ετοιμάζονται τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μπορούν να εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε ήδη υπάρχουσες κτιριακές υποδομές των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων της χώρας. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους είναι η ύπαρξη διακριτού χώρου, δηλαδή αίθουσας στην οποία θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και ειδικού θαλάμου συντήρησης των εμβολίων.

Έτσι, όπως προκύπτει και από την τελική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αναμένεται να κληθούν να εμβολιαστούν κατά σειρά:

  • Οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων κ.ά.).
  • Οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας.
  • Ατομα άνω των 65 ετών και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.
  • Ατομα που διαβιούν σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, θεραπευτήρια χρονίων νοσημάτων, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.).

Σε δεύτερο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των υπόλοιπων πολιτών. Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, για την πρώτη χρονιά του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 δεν αναμένεται να υπάρξει σχετική σύσταση για την ανοσοποίηση των παιδιών, δεδομένου ότι στις τρέχουσες κλινικές δοκιμές όλων των υπό ανάπτυξη εμβολίων τα δείγματα είναι προς το παρόν αριθμητικά μικρά για την εξαγωγή καταληκτικών συμπερασμάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Νέο βίντεο Τραμπ: «Είναι στατιστικά αδύνατο να έχω ηττηθεί στις εκλογές, το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να επέμβει»

Πανδημία-ΗΠΑ: Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία-Ξεπέρασαν τις 100.000 οι νοσηλείες

Μητσοτάκης: Σπόνσορας του δικτύου διακινητών στο Αιγαίο η Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Μια χαρα

Θα πρεπε να χαιρομαστε ολοι που οι αγγλοι θα γινουν με την θεληση τους πειραματοζωα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑΡΑ ΜΟΥ, ΠΑΛΙ ΕΣΩΣΕΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΙΡΟΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΠ!

ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΟ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΖΟΝΣΟΝ!

Judy

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ. ΕΔΩ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΤΟΜΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΥΜΝΟΥΝ.ΚΑΙ ΠΟΤΕ ?? ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΙΟ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΕΥΧΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΟΝΟ ΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΛΕΓΑΜΕ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ.ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΚΟΜΦΟΡΜΙΣΤΕΣ. ΘΑ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΓΟΠΟΡΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΥΜΝΟΥΝ.ΣΦΑΞΕ ΜΟΥ ΑΓΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΙΑΣΩ.

DD

Η ευρωπαϊκή ένωση είναι μια τεράστια γραφειοκρατική υπηρεσία. Αλλά σκεφτείτε μια παρέα 27 νεαρών που πρέπει να αποφασίσει για την διασκέδασή της σαν παρέα το επόμενο Σαββατόβραδο σε μια μεγάλη πόλη .... Ο κάθε ένας έχει τον δικό του χαρακτήρα, ενδιαφέροντα και ....στόχους !

s

ειναι ευρωπη το ΗΒ;

TG

Σοβαρολογείς; Δηλαδή π.χ. η Ελβετία, η Νορβηγία, η Σερβία δεν είναι Ευρώπη; Άλλο πράγμα οι Ευρωπαϊκές χώρες και άλλο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κόβεις μηνύματα πάλι?

Brexit δε λέγατε? Τους κάνατε τα 3 2

Ρε γκρινιάρηδες

Καθίστε να δούμε όλο το έργο....

Monty Python

Elpizo na petuxei. Mas exoun barethei stin EE

...

Άλλη μια απόδειξη πως η δήθεν ΕΕ διοικείται απο ανίκανα ανδρείκελα προεξέχοντος της φράου αργά τα ζα μου...

Ton mix

Τωρα ξεκίνησαν τα καραγκιοζιλίκια Νο2...εχουν τα ΜΜΕ να ασχολούνται...τι ζουμε.....κουτσομπολιά της Κατίνας...δικο μου...δικο σουγυρίσουν....μουπες σουπα....επίπεδο playmobil...

Αρης

Η Γερμανία δεν έχει Lockdown. Μόνο μπαρ και εστιατόρια είναι κλειστά. Σχολεία και καταστήματα είναι ανοικτά. Εμείς τα χαιβάνια είμαστε κλειστά, οι Γερμανοί δουλεύουν και μορφώνονται... Μασκούλα, και υπομονή γκαρντάσια...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία