LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Στη μάχη κατά του ιού η Ελλάδα με το νέο rapid test

0_JHP_MDM_290720WREXHAM_25

Πού στηρίχθηκαν οι επιστήμονες για την κατασκευή του

Μια ακόμη επιβεβαίωση της εξαιρετικής επιστημονικής δουλειάς που γίνεται στη χώρα μας είναι η χθεσινή είδηση πως έχουμε πλέον το πρώτο αμιγώς ελληνικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη λοίμωξη COVID-19 από τον κορωνοϊό.

Χρειάστηκαν 8 μήνες εντατικής δουλειάς για τον Δρ. Βασίλη Γοργούλη, καθηγητή και Διευθυντή στο Εργαστήριο Ιστολογίας - Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες του για να ανακαλύψουν και να πατεντάρουν (κατατέθηκαν αίτηση κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) μία σειρά μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.

Το νέο αυτό επίτευγμα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μελέτη της COVID-19. Να σημειωθεί ότι η συνεργασία δέκα κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας μας (ΕΚΠΑ/Ιατρική Σχολή, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΑΠΘ/Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης/Ιατρική Σχολή, ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορωνοϊό, τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης COVID-19.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr και στο ygeiamou.gr ο κ. Χρίστος Κίττας, Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης» στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, «ο βασικός στόχος είναι να προκύψουν μια σειρά από ανακαλύψεις ή προϊόντα αν θέλετε, που να βοηθήσουν την Ελλάδα να αυτονομηθεί λιγάκι ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Και νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο με τα μοριακά αλλά και τα rapid-test. Αλλά η δουλειά δεν σταματά εδώ. Η έρευνα συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλα ευχάριστα νέα να σας ανακοινώσουμε».

Διαγωνισμός για την παραγωγή του rapid test

Οι Έλληνες ερευνητές αναλύοντας ιικό φορτίο από ασθενείς του νοσηλεύθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας σε νοσοκομεία αναφοράς (όπως τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» κ.α.) απομόνωσαν σειρά αντισωμάτων, τα οποία εν συνεχεία έλεγξαν εργαστηριακά. Με τη βοήθεια πειραματικών διαδικασιών, τα καλλιέργησαν και έφτιαξαν μια σειρά μονοκλωνικών αντισωμάτων, που στο πλαίσιο ενός rapid test μπορούν να αποδώσουν 100% ειδικότητα και 95,6% ευαισθησία, στη διάγνωση της λοίμωξης.

«Πρόκειται για ποσοστά πολύ ανώτερα από των υφιστάμενων rapid test», σημειώνει ο κ. Κίττας εκφράζοντας την επιθυμία να βρεθεί σύντομα μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία που να μπορεί να παράγει τα τεστ αυτά σε ευρεία κλίμακα.

Για την επιλογή της εταιρείας θα διενεργηθεί διαγωνιστική διαδικασία και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανατεθεί σε εγχώρια, καθώς υπάρχουν κάποιες ελληνικές που έχουν την υποδομή να παράγουν rapid test. Φυσικά το μεγάλο στοίχημα είναι το ελληνικό rapid test να έχει τιμή ανταγωνιστική αυτών που διατίθενται τώρα στην αγορά, ώστε να καταστεί ελκυστικό στο εγχώριο αλλά και διεθνές αγοραστικό κοινό.
test

Βάση για νέες θεραπείες

Ωστόσο τα μονοκλωνικά αντισώματα που ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα της «Εμβληματικής Δράσης» είναι τέτοιας ποιότητας και ισχύς που, όπως σχολιάζουν επιστημονικοί κύκλοι της χώρας, δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τη βάση για νέες θεραπείες για τη λοίμωξη COVID-19.

Όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα των Eli-Lilly και Regeneron, που προσφάτως αδειοδότησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, ομοίως και τα ελληνικά μονοκλωνικά αντισώματα εφόσον υποστούν μια διαδικασία «εξανθρωπισμού» μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για νέα φάρμακα κατά της λοίμωξης COVID-19. Αυτό φυσικά προϋποθέτει τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών και τη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν την τεχνογνωσία και την υλικοτεχνική υποδομή για να παράγουν τέτοια ευαίσθητα βιοτεχνολογικά προϊόντα.

«Οι νέοι Έλληνες ερευνητές είναι ικανότατοι. Και μπορούν και αποδίδουν ακόμα και μέσα στο δύσκολο, για την Έρευνα, περιβάλλον της Ελλάδας. Μέσα σε 8 μήνες έγινε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας φυσικά, πρόοδος που σε άλλες εποχές θα χρειαζόμασταν 10 χρόνια. Τόσα τα μοριακά όσο και τα rapid τεστ με ελληνική υπογραφή είναι απτή απόδειξη ότι οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην πρόοδο της Επιστήμης», υπογραμμίζει ο κ. Χρίστος Κίττας και απευθύνει κάλεσμα σε όσους Έλληνες ερευνητές διαπρέπουν στον εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα και να συμβάλλουν στην οικοδόμηση μια νέας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να είναι στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του νέου κορωνοϊού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που αυτός έχει προκαλέσει.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εφιαλτική ανακάλυψη: Μέσω της μύτης ο κορωνοϊός «τρυπώνει» στον εγκέφαλο

Ιστορικό ρεκόρ τζίρου στις online αγορές της φετινής Black Friday

Παγκόσμια κλινική δοκιμή για τρία φάρμακα που ίσως σώσουν από τον κορωνοϊό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Ελένη

Μπράβο τους! Έπρεπε όμως να είχε γίνει πολύ πιο γρήγορα, καθώς αυτή η διαδικασία δεν παίρνει τόσους μήνες να γίνει - προφανώς υπήρχαν ζητήματα χρηματοδότησης, που κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να είχαν εμποδίσει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να προχωρήσουν με δικά τους μέσα, ειδικά αφού δεν πραγματοποιούσαν εργαστήρια για τους φοιτητές και τους είχαν μείνει τα υλικά. Επίσης, ελπίζω οι μεταλλάξεις που έχει υποστεί ο ιός από τον Μάρτιο ως τώρα να μην επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων. Τα εισαγόμενα rapid tests που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η χώρα λαμβάνουν υπόψη τους τις μεταλλάξεις;

Γιώργος

Κατσαπλιάδες, αφήστε τους φραπέδες και τις κριτικές "σιγά μωρέ-τώρα οι άλλοι πάνε στο φεγγάρι", σηκώστε τα μανίκια και κάντε προσπάθεια να φτιάξετε την ζωή σας. Δεν φταίτε εσείς αλλά οι γονείς σας , που σας κάνανε μαλακο??ηδες.

ΔΠ

Δεν παιζόμαστε. Και αποστολή στη Σελήνη να στείλουμε ως Ελλάδα, θα βρεθούν αυτοί που θα πουν "σιγά τι καταφέραμε, οι Αμερικάνοι πήγαν εδώ και πενήντα χρόνια." Ανελέητη υποτίμηση και αποδόμηση της όποιας προσπάθειας. Ο καθένας μας με το δικό του εγωιστικό μέτρο στο χέρι και όλα ελλειμματικά. Άντε κάνε χωριό έτσι.

Μεγάλη επιτυχια

Αυτό που άλλοι έφτιαξαν αμέσως εμείς το φτιάξαμε τώρα που έχουν βγει εκατοντάδες τέτοια τεστ.... όποτε ωραία επιτυχία!! Το κερασάκι είναι στο τέλος 2,9 εεεεεεκατομυρια

κριτές των πάντων

με αξιοπιστία 30%, άσε μας ρε επιστήμονα του φραπέ

Καρανίκας

η καριέρα είναι χολέρα

Καποιο λακκο εχει η φαβα. Αδυνατον να

αφησει ο Κουλης με τον Αδωνη τη μιζα απο τις πολυεθνικεσ. καθυστερηση χρηματοδοτησησ θα γινει

Κοκος

Έκαναν 8 μήνες για εν φτιάξουν ένα τεστ κορονοιου και είναι ικανοτατοι...... Δηλαδή οι άλλοι που τα φτιάξανε σε 2 και 3 μήνες τι είναι;

κοκορόμυαλος

έχεις δίκιο κοκέ, δεν κάλεσαν την ιδιοφυία σου.

ΔΥ

Στηριζεται η ερευνα στην ελλάδα, με μισθους 800ε για phd θελουμε να γινουμε ανταγωνιστικοί και να φερουμε πίσω τους επιστήμονες. Από την άλλη πλευρα, οι ελλ εταιρείες ειναι κατσαπλιάδες, αντιλαμβάνονται την ερευνα οπως το Εσπα, ευκαιρία να τσεπώσουμε κρατικά λεφτα κ όχι για να επενδύσουμε στην καινοτομία.

Μάνος

Εγώ πάντως αγοράζω τούρκικα μήνες τώρα. Προπαγάδα για τα αστέρια μας

"πρόοδος"

Σε λίγο θα υπερηφανευόμαστε ότι ανακαλύψαμε ειδική μπατονέτα για λήψη δείγματος....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία