LIVE

Κορωνοϊός

Τάσεις σταθεροποίησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το lockdown

kosmomaskes

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας - Θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων (519) και των ημερήσιων θανάτων (72)

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται μεν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά όχι η επιδιωκόμενη καθαρή μείωση του επιδημικού κύματος που παραμένει εξαιρετικά βαρύ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα παρά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, γεγονός το οποίο εγείρει προβληματισμό, ιδίως ενώπιον της ασφυκτικής πίεσης που θα συνεχίσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη να δέχεται το ΕΣΥ καλούμενο να διαχειριστεί διαρκώς αυξανόμενο αριθμό διασωληνωμένων.

Η σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού ήλθε με φόντο το «δίδυμο» αρνητικό ρεκόρ σε διασωληνωμένους ασθενείς και θανάτους, με τους ανθρώπους που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή να αγγίζουν πλέον τους 519 (αυξημένοι κατά 20 σε σχέση με την Πέμπτη), και όσους κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο να ανέρχονται σε 72 -συνολικά 1.419 από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 2.581 «επανερχόμενος» στα επίπεδα προ του τελευταίου διημέρου, όπου είχε ξεπεράσει ξανά το όριο των 3.000. Στην Αττική καταγράφηκαν 582 κρούσματα και 673 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανησυχία προκαλεί ο τριψήφιος ο αριθμός νέων διαγνωσθέντων με τη νόσο COVID-19 σε Ημαθία (112), Λάρισα (105), Μαγνησία (108) και Πέλλα (107).

«Χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμη και ο αριθμός των διασωληνωμένων να αυξάνεται» επισήμανε κατά την τακτική ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους πολίτες σε όλους τους τόνους να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα η εφαρμογή των μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εάν είχαμε απέναντί μας έξι σφαίρες αντί για τον αόρατο κορωνοϊό δεν θα κοιτάγαμε να ξεγλιστρήσουμε».

Η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μικρή, αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη κατά την επικράτεια. Ουδείς είναι άτρωτος, τόνισε και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ατόμων ηλικίας 90 ετών που είναι ασυμπτωματικοί και ηλικίες των 40 που νοσούν βαριά.

Και επισήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται ώστε να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς, ο οποίοι και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά της νόσου.

«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdwon της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντων μέτρων σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε η ίδια, συμπληρώνοντας πως βάσει της εμπειρίας της προηγούμενης Άνοιξης «θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση», κάτι που απέδωσε σε παράγοντας που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, κάνοντας λόγο για ζήτημα εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο.

Υπό αυτό το πρίσμα εξήγησε πως κριτήριο δεν αποτελεί μόνο ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων, καθώς μια αναθαρρούμε και μια απογοητευόμαστε. Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου επιδημιολογικού φορτίου σε εβδομαδιαία βάση, και αυτό που δείχνουν τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας είναι ότι υφίσταται τάση σταθεροποίησης αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο -ενώ στη Θεσσαλία παρατηρούνται αυξητικές τάσεις.

Σαφέστερη εικόνα την επόμενη εβδομάδα

Αμφότεροι η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, «έδειξαν» στην επόμενη εβδομάδα για την αποτύπωση μίας καλύτερης εικόνας ως προς τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα -από την οποία θα συναρτηθεί και η έναρξη ή μη συζητήσεων σχετικά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως επισήμανε από πλευράς του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ο κορωνοϊός «χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας» με την εξάπλωση να συντηρείται εντός των οικογενειών, απευθύνοντας έκκληση για την προστασία των ηλικιακά μεγαλύτερων, ενώ ως προς τα παιδιά τόνισε πως ο ρόλος τους στη διασπορά της πανδημίας είναι δευτερεύων -κυριαρχούν οι μολύνσεις προς αυτά και όχι από αυτά.

Ως προς την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος ανέφερε πως διατηρεί συγκριτικά με την Αττική υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο, ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη Οκτωβρίου. Πλέον ο δείκτης Rt φαίνεται ότι προσεγγίζει τα επίπεδα της Αττικής με πρόβλεψη για περαιτέρω συρρίκνωση.

Η πλειοψηφία των διαγνώσεων βρίσκεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει βαρύ στα βόρεια της χώρας με στοιχεία τοπικού χαρακτήρα.

Οι κ.κ. Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης αναφέρθηκαν και στα εμβόλια, με την καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας να σημειώνει πως με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφαλείας και μόνο μέσω του μαζικού εμβολιασμού θα υπάρξει η ανοσία της αγέλης.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά, κατά την ενημέρωση πως αυτή τη στιγμή 224 υγειονομικοί στην Αττική νοσούν από κορωνοϊό και βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, επισημαίνοντας πως θα διενεργούνται στο εξής σε ακόμη πιο τακτικά διάστημα τεστ κορωνοϊού στους επαγγελματίες Υγείας.

Σχετικά με το καίριο ζήτημα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως προβλεπόταν ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας για τη διαχείριση της κατάστασης· είναι ένα από τα τελευταία όπλα έναντι της πανδημίας, αλλά κατόπιν διάστασης απόψεων με τις ιδιωτικές κλινικές, ενεργοποιήθηκε το μέτρο.

Αναφορικά, τέλος, με το ενδεχόμενο επίταξης ιατρών εφόσον οι συνθήκες των απαιτήσεων, αν δεν υπάρξει εθελοντική προσέλευση όπως με τις περιπτώσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ο κ. Κοντοζαμάνης δεν το απέκλεισε. Ανέφερε πως υπάρχει ήδη μία πρόσκληση προς ιδιώτες ιατρούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπου υφίσταται ανάγκη, «και εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μας δίνει το εργαλείο, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη ιατρών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (11)

George

Τα κρούσματα αυξήθηκαν από 1η Ιουνίου όταν ανοίξαμε για τις περισσότερες χώρες τα σύνορα για τουρισμό και βρίσκαμε καθημερινά αρκετά κρούσματα στους ελέγχους αλλά προφανώς όχι όλα. Από 1η Ιουλίου που ανοίξαμε και για τις υπόλοιπες, η καμπύλη κρουσμάτων άρχισε να ανεβαίνει εκθετικά αφού ήδη είχε ξεκινήσει η διασπορά από την 1η Ιουνίου και προστίθονταν πια και τα νέα εισαγόμενα που θα αύξαναν κι άλλο τη διασπορά εκτοξεύοντας την καμπύλη στο θεό. Η Αγγλία μάλιστα έδωσε οδηγία για καραντίνα σε πολίτες της που επέστρεφαν από συγκεκριμένα ελληνικά νησιά αφού το πράγμα είχε ήδη ξεφύγει αλλά εδώ έκαναν την πάπια. Έτσι από τα 1-2 κρούσματα την ημέρα στα τέλη Μαΐου φτάσαμε στις εκατοντάδες τον Αύγουστο και τώρα πια στις χιλιάδες. Τα διαγράμματα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες, όσο κι αν προσπαθούν κάποια παπαγαλάκια να κάμψουν την πραγματικότητα. Ξεχνάνε οι μαθητευόμενοι γκεμπελίσκοι ότι πραγματικότητα έχει το κουσούρι να σου σκάει στη μούρη κάποια στιγμή.

Λοχίας Σόντερς

Ποια σταθεροποίηση ρε παιδιά???? Βγήκα να ψωνίσω και 3 στους 10 δεν φορούσαν μάσκα. Στο μαγαζί πάλι ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς να περιμένουν στα σημάδια στο πάτωμα. Ποια σταθεροποίηση???? Αστυνομικοί, ούτε για δείγμα να κάνουν ελέγχους. 10 μαγαζιά δουλεύουν όλα και όλα, και αστυνομικός ούτε για δείγμα, κυριολεκτικά. Άσε που άμα δουν στολή όσοι δεν φοράνε μάσκα, θα την βάλουν αμέσως και μετά πάλι κάτω. Ασφαλίτες θέλει, με πολιτικά και να κόβουν κώλους....

George

Άρχισαν να βγαίνουν τα εγκάθετα παπαγαλάκια του συστήματος και να απαντάνε στα σχόλιά μου, αποκαλώντας με ψεύτη επειδή παραθέτω στοιχεία του ΕΟΔΥ και του worldometers. Μας λένε ότι δήθεν δεν ξεκίνησε το καταστροφικό αυτό κύμα από τον τουρισμό όταν οι καμπύλες κρουσμάτων και θανάτων τους διαψεύδουν οικτρά. Μα τόσο χαμηλό IQ έχουν αυτοί που πληρώνονται για την υποστήριξη των συντρόφων τους γαλαζαίων? Τέλη Μαΐου είχαμε 1-2 κρούσματα την ημέρα, τα οποία άρχισαν να αυξάνονται όταν ξεκίνησαν οι "επισκέψεις" από άλλες χώρες την 1η Ιουνίου, κι όταν ανοίξαμε πια για όλους το κύμα πήρε φόρα. Τα διαγράμματα αποτελούν κόλαφο για τα σχόλιά τους, ευτυχώς. Κατά την άποψή τους είναι ανύπαρκτες χώρες σαν το Βανουάτου που χωρίς lockdown αλλά με κλειστά σύνορα κατάφερε να μην έχει καθόλου κρούσματα μέχρι τώρα, διαψεύδοντας και τα άρθρα του ΠΘ. Πιο Ζαίος πεθαίνεις.

Νικος

Ο τσιπρας ηταν ο πρωτος που κατηγορησε ΝΔ γιατι δεν ανοιξε τα συνορα νωριτερα. Μουγκα λοιπον

Δημητρης

Υπαρχει λεει σταθεροποιηση ρεζιλια μετρηστε αριθμους και απ τα ιδιωτικα πανω απο 8000 καθημερινα

Δημητρης

Και ξαφνικα απο βδομαδα δεν θα υπαρχουν κρουσματα ωστε να πληρωθουν τελη και ενφια και μετα κλεισιμ

Ελληνικά

Γενικό Απαγορευτικό, Καθολικό Απαγορευτικό.

Κάντε λίστα με τους νεκρούς τις κορωνοπαράνοιας

Οι γυναίκες που θέρισε ο άλλος έξω από το σούπερ μάρκετ, 3 γέροι σε 2 περιστατικά που κάηκαν μέσα στο σπίτι τους, η γυναίκα που δολοφόνησαν συμμορία 15χρονων!!!, η γυναίκα που σκότωσε αστυνομικός που έπαιζε με το όπλο που είχε για επιφυλακή για 17 Νοέμβρη... η 40χρονη μάνα 2 παιδιών, ο ιδιοκτήτης οίκου ευγηρίας και η 52 χρονη που αυτοκτόνησαν και πόσοι ακόμα.

χ

αυτό και αν είναι κλάμα! ψυχολογία

Εχεις

Εχεις δίκιο πριν τον κορονοιο ειχαμε 0 φονους και 0 αυτοκτονίες.

Γιώργος

Ακριβώς! Το να μην ακολουθούμε τα μέτρα είναι σαν αυτόν που λες στο σούπερ μάρκετ να τον αφήνουμε ελεύθερο αφού πρώτα του δώσουμε 1-2 καλάσνικοφ και μερικές κούτες σφαίρες.

George

Σαν πολύ μεγάλη αξία δεν νομίζεις ότι έχεις ώστε να θεωρείς ότι ασχολείται όλος ο πλανήτης μαζί σου προσπαθώντας να σε πείσει?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία