Έκρηξη στη Βηρυτό: Πέντε Έλληνες τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση

Έκρηξη στη Βηρυτό: Πέντε Έλληνες τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση

Νεκρή και η σύζυγος Ελληνα - Στον Λίβανο μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης - Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη της ΕΜΑΚ και τις εικόνες καταστροφής που αντίκρισαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής 

ekriksi_main
Πέντε είναι συνολικά οι Έλληνες που τραυματίστηκαν από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στον Λίβανο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση των δυο κρίνεται σοβαρή.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς βρίσκεται και μια γυναίκα από την ελληνική κοινότητα.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν φτάσει και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου δεν είναι δυνατό ακόμη να διασταυρωθούν και είτε να επιβεβαιωθούν, είτε να διαψευσθούν. Την ύπαρξη αυτών των πληροφοριών επιβεβαίωσε στο protothema.gr η κ. Κατερίνα Φουντουλάκη, πρεσβευτής της Ελλάδας στον Λίβανο.

Δείτε βίντεο με τις εικόνες που αντίκρισε η ελληνική αποστολή μετά την άφιξή της 

Εκρηξη Βηρυτός


Η βοήθεια της Ελλάδας στο Λίβανο

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι στο Λίβανο μετέβη ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130. 

Παράλληλα, υπάρχει ετοιμότητα για αποστολή περαιτέρω βοήθειας αν κριθεί σκόπιμο, δεδομένης της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει τη χώρα με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέσει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι τους Έλληνες διασώστες συνοδεύει, κατόπιν πρωτοβουλίας του Νίκου Δένδια, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.
fragkogiannis

Ο Κώστας Φραγκογιάννης αμέσως μετά την άφιξή του στη Βηρυτό συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Λιβάνου και Υπουργό Αμύνης Zeina Adra Akar και τον Υπουργό Εξωτερικών Charbel Wehbi.



Δείτε τις φωτογραφίες από την άφιξη της ΕΜΑΚ στη Βηρυτό


PHOTO-2020-08-05-18-59-50
PHOTO-2020-08-05-18-59-50__1_


Στο υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, για την παροχή αρωγής σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν τυχόν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, παρέχοντας στοιχεία επικοινωνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λίβανο.

Δείτε τις εικόνες καταστροφής στην πρωτεύουσα του Λιβάνου 

ekriksi__1_
ekriksi__2_
ekriksi__3_
ekriksi__4_
ekriksi__5_
ekriksi__6_
ekriksi__7_
ekriksi__8_
ekriksi__9_
ekriksi__10_

Η συγκλονιστική μαρτυρία Ελληνίδας που ζει στη Βηρυτό

Η Δώρα Κυριακοπούλου είναι μία από τις τραυματίες της φονικής έκρηξης που ισοπέδωσε τη Βηρυτό το απόγευμα της Τρίτης και άλλαξε μία για πάντα ολόκληρο τον Λίβανο. Το ωστικό κύμα από την έκρηξη της νιτρικής αμμωνίας ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμα του, ενώ τα τζάμια καρφώθηκαν σαν λεπίδες στο σώμα της.

«Στην πρώτη έκρηξη που ακούστηκε, πήγα στο παράθυρο, νόμιζα ότι έγινε σεισμός», δήλωσε στο Open η κ. Κυριακόπουλου. «Ήταν πολύ περίεργος αυτός ο κρότος. Έγινε η δεύτερη έκρηξη και ένα δευτερόλεπτο πριν εκείνος μου λέει "τι κάνεις δίπλα από το παράθυρο; Έλα εδώ" και όπως γύριζα για να πάω να τον δω γίνεται η δεύτερη έκρηξη και εκτοξεύομαι από το σαλόνι στην είσοδο του σπιτιού και πέφτω στα τζάμια. Τα τζάμια έσπασαν, μπήκαν στο σπίτι, όλο το σπίτι είναι χάλια».

Η κ. Κυριακόπουλου αναφέρει πώς έζησε τις στιγμές μετά την έκρηξη, αλλά και τη διακομιδή της στο νοσοκομείο. «Εγώ λιποθύμησα 2-3 φορές γιατί έχασα πάρα πολύ αίμα. Η τζαμαρία μου μπήκε στο πόδι, στα χέρια, στους αγκώνες παντού», είπε και πρόσθεσε: «Με πήγαν στο νοσοκομείο, φάρμακα δεν είχανε. Δεν είχαν ούτε ράμματα για τις πληγές που ήταν μεγάλες και ανοιχτές». Για να πει στη συνέχεια για το αίμα που είδε όλες αυτές τις ώρες: «Δεν έχω δει τόσο αίμα στη ζωή μου, 17 χρόνια πόλεμο δεν τα έχω δει, δεν τα έχω ζήσει αυτά. Ούτε σε έργο».

ekriksi__11_
ekriksi__12_
ekriksi__13_
ekriksi__14_
ekriksi__15_
ekriksi__16_
ekriksi__17_
ekriksi__18_
ekriksi__19_
ekriksi__20_

ekriksi__21_
ekriksi__23_
ekriksi__26_
ekriksi__27_
ekriksi__28_
ekriksi__29_
ekriksi__30_



Να σημειωθεί ότι ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε χθες τη Βηρυτό αυξήθηκε σε 135, ενώ περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.


Ειδήσεις σήμερα

Έκρηξη στη Βηρυτό: Είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν μετακινηθεί το νιτρικό αμμώνιο «θα ανατινάξει όλη την πόλη»

Έκρηξη στη Βηρυτό: Πληροφορίες για μία νεκρή και άλλους τέσσερις Έλληνες τραυματίες

Κορωνοϊός - Αγωνία στη Μύκονο: Ένα κρούσμα στο «Alemagou», έγιναν άλλα 80 τεστ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ