Κορωνοϊός: Η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης «μακροπρόθεσμα» δεν προστατεύει από τις σοβαρές μορφές της Covid-19

Κορωνοϊός: Η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης «μακροπρόθεσμα» δεν προστατεύει από τις σοβαρές μορφές της Covid-19

Γαλλική μελέτη δείχνει ότι τα ανθελονοσιακά φάρμακα δεν διαδραματίζουν προληπτικό ρόλο σε βαριά περιστατικά κορωνοϊού – Αντίθετα, σε ορισμένα νοσήματα υπάρχει επιπλέον κίνδυνος λόγω συγχορήγησης κορτικοστεροειδών

test-xlorokini
Χωρίς ωφέλεια δείχνει να είναι η χρήση χλωροκίνησης ή υδροξυχλωροκίνης για ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία «μακροπρόθεσμα» κυρίως για αυτοάνοσα νοσήματα, που σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν επλήγησαν λιγότερο από σοβαρές μορφές της Covid-19 κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Η έρευνα αυτή, η οποία έγινε σε δείγμα σχεδόν 55.000 ασθενών, «δεν δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη χρήση συνθετικών ανθελονοσιακών φαρμάκων (APS) διαδραματίζει προληπτικό ρόλο όσον αφορά τον κίνδυνο να προκύψει νοσηλεία, διασωλήνωση ή θάνατος που συνδέεται» με τον κορωνοϊό, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Αν και ο χαρακτήρας της μελέτης «δεν επιτρέπει να συμπεράνουμε επισήμως την απουσία ωφέλειας από τα συνθετικά ανθελονοσιακά για την πρόληψη μιας σοβαρής μορφής Covid-19, τα αποτελέσματα αυτά δεν συνηγορούν υπέρ μιας προληπτικής χρήσης υδροξυχλωροκίνης στον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, και αυτό εκτός ειδικών κλινικών δοκιμών» αναφέρουν οι ερευνητές.

Επιπλέον κίνδυνος νοσηλείας για τους ασθενείς που παίρνουν μακροπρόθεσμα χλωροκίνη

Οι ερευνητές μελέτησαν «το σύνολο των ανθρώπων που τους χορηγήθηκαν τουλάχιστον έξι φορές συνθετικά ανθελονοσιακά (υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη) το κόστος των οποίων καλύφθηκε από τα ταμεία μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου του 2019 και της 15ης Φεβρουαρίου του 2020, εκ των οποίων την τελευταία στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2019 ή στις αρχές του 2020».

Κλείσιμο
Η υδροξυχλωροκίνη συνταγογραφείται  για την θεραπεία αυτοάνοσων όπως ο ΣΕΛ και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν επίσης «έναν επιπλέον κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου που συνδέεται με την Covid-19 μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με APS μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τον γαλλικό γενικό πληθυσμό».

Ωστόσο «οι αναλύσεις που έγιναν δείχνουν ότι αυτός ο επιπλέον κίνδυνος εξηγείται από τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με το υποκείμενο χρόνιο νόσημα» αυτών των ασθενών, «κυρίως την συγχορήγηση από του στόματος κορτικοστεροειδών μάλλον παρά από την ίδια την έκθεση σε APS».

Πώς η υδροχλωροκίνη βγήκε εκτός θεραπευτικών σχημάτων για τον κορωνοϊό

Η μελέτη αυτή έγινε από την Epi-phare, μια δομή που συσπειρώνει την Υπηρεσία Φαρμάκων (ANSM) και την Υγειονομική Ασφάλιση, και στηρίχθηκε στα δεδομένα της τελευταίας (ιδιαίτερα την κάλυψη του κόστους φαρμάκων) και στα ιατρικά αρχεία νοσοκομείων (ημερομηνίες νοσηλείας, διαγνώσεις, ιατρικές πράξεις και χορηγούμενα φάρμακα κλπ).

Η πλειονότητα των κλινικών δοκιμών που γίνονται για την υδροξυχλωροκίνη σταμάτησαν στα τέλη του Μαΐου, μετά την δημοσίευση αρνητικής έρευνας στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet (αποσύρθηκε στη συνέχεια έπειτα από υποψίες για απάτη), και στη συνέχεια έπειτα από τα αποτελέσματα στις αρχές Ιουνίου ευρείας βρετανικής δοκιμής, της Recovery, σύμφωνα με τα οποία η υδροξυχλωροκίνη δεν δείχνει να έχει «ευεργετικές συνέπειες» για τους ασθενείς της Covid-19.

Στη Γαλλία η έγκριση κατά παρέκκλιση της συνταγογράφησης υδροξυχλωροκίνης στο νοσοκομείο για την θεραπεία της Covid-19, εκτός κλινικών δοκιμών, αποσύρθηκε στις 4 Μαΐου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης: Δεν έχω πρόθεση για εκλογές, δεν είναι της στιγμής ο ανασχηματισμός

Folli Follie: Κλήθηκε σε απολογία η οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμα 27 κατηγορούμενοι

Αμετανόητοι στον ΣΥΡΙΖΑ: Ξανά με «δημοσιογράφο» το σποτ για τον «ένα χρόνο ΝΔ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα