Κορωνοϊός - Υδροξυχλωροκίνη: Αποστάσεις του Lancet από την έρευνα που οδήγησε στο τέλος των δοκιμών

Κορωνοϊός - Υδροξυχλωροκίνη: Αποστάσεις του Lancet από την έρευνα που οδήγησε στο τέλος των δοκιμών

Η ιατρική επιθεώρηση αναγνώρισε με επίσημη επισήμανση ότι υπάρχουν «σημαντικά ερωτήματα» για το θέμα - Η έρευνα οδήγησε στη διακοπή των κλινικών δοκιμών της υδροξυχλωροκίνης ως φάρμακο για τον κορωνοϊό παγκοσμίως

ergastirio-emvolio5435
«Σημαντικά ερωτήματα» για την έρευνα που έθεσε παγκόσμιο τέλος στις κλινικές δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 διατηρεί η ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», που έθεσε επίσημη επισήμανση στην έρευνα που δημοσίευσε.

Με την επισήμανση, η επιθεώρηση θέλει να ειδοποιήσει τους αναγνώστες ότι σοβαρά επιστημονικά ζητήματα επισημάνθηκαν στο Lancet σχετικά με την έρευνα αυτή. Πλέον, η έρευνα αποτελεί αντικείμενο ελεγκτικής διαδικασίας με πρωτοβουλία των συντακτών της.

Η επισήμανση δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης, με το σχήμα «expression of concern», που αποτελεί επίσημη ειδοποίηση. Κάτι τέτοιο χρησιμοποιείται για μελέτες που ενδεχομένως παρουσιάζουν προβλήματα.

Το «expression of concern», δεν έχει την βαρύτητα των επιπτώσεων μίας απόσυρσης μιας μελέτης. Ωστόσο, δημιουργεί αμφιβολίες για τις επιστημονικές εργασίες στις οποίες αναφέρεται.

Η έρευνα που οδήγησε στη διακοπή της υδροξυχλωροκίνης

Η έρευνα που πλέον τίθεται σε αμφισβήτηση οδήγησε στη διακοπή των κλινικών δοκιμών της υδροξυχλωροκίνης και των παραγώγων της, ενώ παρόμοια σύσταση εξέδωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με βάση τα συμπεράσματα των ερευνητών, το φάρμακο δεν έχει επωφελή αποτελέσματα στους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19, και είναι πιθανόν να έχει και επιβλαβείς συνέπειες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στο The Lancet και στηρίχθηκε στα δεδομένα 96.000 νοσηλευομένων σε 671 νοσοκομεία ασθενών στο διάστημα Δεκεμβρίου – Απριλίου. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν την θεραπεία με τα αποτελέσματα όσων δεν την έλαβαν.

Κλείσιμο
Μετά τη δημοσίευσή της, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την έρευνα, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.

Δεκάδες επιστήμονες είχαν αμφισβητήσει τη μεθοδολογία και την ακεραιότητα των δεδομένων

Σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου, δεκάδες επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο τονίζουν ότι η ενδελεχής εξέταση της έρευνας του Lancet προκαλεί «ανησυχίες συνδεόμενες τόσο με την μεθοδολογία όσο και με την ακεραιότητα των δεδομένων».

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από την Surgisphere, που παρουσιάζεται ως εταιρεία ανάλυσης δεδομένων υγείας, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα δέχθηκε επίσης την σφοδρή επίθεση των υπερασπιστών της υδροξυχλωροκίνης, ενώ σε αυτές πρωτοστάτησε ο Γάλλος ερευνητής Ντιντιέ Ραούλ, που είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την έρευνα και τους ερευνητές «τεμπέληδες».

Από την πλευρά τους, οι συντάκτες της έρευνας, ο δρ Mandeep Mehra και οι συνάδελφοί του, υπερασπίζονται την μελέτη τους.

«Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε στις εργασίες για την Covid-19 σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας», δήλωσε στο AFP ένας από την ομάδα, ο Sapan Desai, επικεφαλής της Surgisphere.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρση μέτρων: Πότε ανοίγουν γυμναστήρια και παιδικές κατασκηνώσεις

Παναγιωτόπουλος προς Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και τα δόντια της»

Δύο μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα - Δείτε πού θα γίνουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ