ΗΠΑ: Tο 64% των Αμερικανών συμφωνεί με τις διαδηλώσεις

ΗΠΑ: Tο 64% των Αμερικανών συμφωνεί με τις διαδηλώσεις

Δεν εγκρίνουν την αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

200603071237_NEW-YORK-FLOYD-DIADHLOSH04-1024x683
Η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στην πολιτεία Μινεσότα και δεν εγκρίνει τον τρόπο που αντιδρά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις διαδηλώσεις και στις ταραχές, κατέγραψε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι διαδηλώσεις, αρκετές από τις οποίες έχουν εκτραχυνθεί, καθώς ξεσπούν συχνά βίαια επεισόδια, άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, όταν αστυνομικός της Μινεάπολης βιντεοσκοπήθηκε καθώς κράταγε καθηλωμένο στο έδαφος τον Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, πιέζοντας το γόνατό του στον σβέρκο του επί εννέα λεπτά, ακόμα κι αφού ο Φλόιντ του είπε πως αδυνατούσε να αναπνεύσει, ακόμα και αφού ήταν εμφανές πως είχε χάσει τις αισθήσεις του. Ο αστυνομικός αποτάχθηκε, συνελήφθη μερικές ημέρες αργότερα και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Στη δημοσκόπηση για το ζήτημα που διενεργήθηκε τη Δευτέρα και χθες Τρίτη, το 64% των αμερικανών ενηλίκων που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησε πως κατανοεί ή συμφωνεί με τους ανθρώπους που βγαίνουν έξω και διαδηλώνουν, το 27% είπε ότι δεν συμφωνεί και το 9% απάντησε ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη.

Το εύρημα υπογραμμίζει το πολιτικό ρίσκο που αναλαμβάνει ο Τραμπ, ο οποίος έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή γραμμή έναντι των κινητοποιήσεων, απειλεί να αναπτύξει τον στρατό για να καταστείλει τα βίαια επεισόδια.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα αντιμετωπίσει τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Το 55% των Αμερικανών δεν εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Τραμπ τις κινητοποιήσεις, με το 40% να λέει πως διαφωνεί «σθεναρά», ενός μόλις το ένα τρίτο εγκρίνει την αντίδρασή του, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που εκφράζει ικανοποίηση για την δουλειά που κάνει γενικά ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας στον προεδρικό θώκο (39%).

Κλείσιμο
Χωριστή δημοσκόπηση των Ipsos και Ρόιτερς κατέδειξε ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν επί του Τραμπ βρίσκεται στις δέκα μονάδες (47% - 37%) είναι με άλλα λόγια το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε έρευνα του ινστιτούτου και του πρακτορείου αφότου ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα πρακτικά επικράτησε στην κούρσα για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, στις αρχές του Απριλίου.

Το ποσοστό των αυτοπροσδιοριζόμενων ως ανεξάρτητων ψηφοφόρων που διαφωνεί με την προσέγγιση του Τραμπ είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό στο γενικό δείγμα.

Ακόμη όμως και μεταξύ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι, μόνο το 67% είπε πως εγκρίνει τον τρόπο που αντιδρά, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από εκείνο που επιβεβαιώνει το υψηλό βαθμό συσπείρωσης στο κόμμα, όσων δήλωσαν ευχαριστημένοι από τα πεπραγμένα του γενικά (82%).

Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι όσον αφορά τον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία. Το 43% θεωρεί πως το χειρίζεται καλά αλλά το 47% διαφωνεί. Όπως θα περίμενε κανείς, το ποσοστό όσων κρίνουν πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κάνουν καλή δουλειά είναι υψηλότερο στις τάξεις των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το ποσοστό όσων διαφωνούν είναι υψηλότερο στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Οι δύο δημοσκοπήσεις έγιναν μέσω Διαδικτύου, στα αγγλικά, σε όλες τις ΗΠΑ.

Στην έρευνα για τις διαδηλώσεις, το δείγμα ήταν 1.004 αμερικανοί ενήλικοι και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%. Σε αυτήν για τις επιδόσεις του Τραμπ συνολικά και τις προεδρικές εκλογές, το δείγμα ήταν 1.113 αμερικανοί ενήλικοι και το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±3%.

Ειδήσεις σήμερα:

Mήνυμα της Ουάσινγκτον στην Τουρκία: «Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»

Μαφιόζικη εκτέλεση στη Βούλα: «Αντιπρόσωπος» των λατινοαμερικάνικων καρτέλ κόκας στην Ευρώπη ο 47χρονος Βέλγος

Βίντεο: Τραμπ σε Μελάνια... «Χαμογέλα»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης