Άρση των μέτρων - Μαγιορκίνης: Πρέπει να έχουμε σχέδιο ακόμα και για 2ο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι

Άρση των μέτρων - Μαγιορκίνης: Πρέπει να έχουμε σχέδιο ακόμα και για 2ο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι

Την άποψη ότι το πιο δύσκολα διαχειρίσιμο και ανησυχητικό σκέλος της άρσης των μέτρων είναι το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι, εξέφρασε ο Επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας

athina-koronoios
Την άποψη ότι το πιο δύσκολα διαχειρίσιμο και ανησυχητικό σκέλος της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό είναι το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι, εξέφρασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων για τον κορωνοϊό, μίλησε για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, επισημαίνοντας πως η λογική είναι, ανάμεσα στα διάφορα μέτρα με μεσολαβούν διαστήματα που θα «αφουγκραζόμαστε» την επιδημία. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «συνήθως λέμε δύο γενεές της επιδημίας, η οποία είναι γύρω στις 14 μέρες, και μεταξύ αυτών των γενεών μπορεί να υπάρχουν πιο μικρά μέτρα. Αλλά μεταξύ των άλλων μέτρων αυτό που συστήνεται γενικά και από τον ΠΟΥ είναι να υπάρχουν 14 μέρες».

2020 04 27 ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ   ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΜΕΤΡΩΝ


Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι έχουν γίνει συστάσεις οι οποίες λειτουργούν περισσότερο ως guidelines, παρά ως δεσμευτικές ημερομηνίες, και επειδή η χαλάρωση πρέπει να γίνεται σταδιακά μπορεί ενδιάμεσα να υπάρχουν πιο μικρές χαλαρώσεις. Υπάρχει και αυτό το σενάριο, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ερωτηθείς αν τον τρομάζει το άνοιγμα των συνόρων και οι τουρίστες που θα έρθουν από χώρες που επλήγησαν βαριά, ο καθηγητής απάντησε πως πρέπει να σκεφτούμε όλα τα πιθανά σενάρια, όπως αυτό ενός δεύτερου πανδημικού κύματος μέσα στο καλοκαίρι και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε με τόσο τουρισμό. Χρειάζεται να υπάρχει σχέδιο, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, πρέπει να έχουμε ένα backup plan.

Κλείσιμο
Σχολιάζοντας τέλος, το κλίμα που επικρατεί με την επερχόμενη χαλάρωση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως η λογική της χαλάρωσης είναι να προσέχει ο κόσμος πολύ, ώστε να μην έχουμε πισωγύρισμα και να αποκλειστεί η πιθανότητα να αποτύχει η χαλάρωση. Συνοψίζοντας, ο καθηγητής, ανέφερε πως η «ραχοκοκαλιά των συστάσεων είναι πως ο κόσμος πια έχει μάθει να συμπεριφέρεται, να έχει μία κοινωνική απόσταση και να τηρεί τα μέτρα».


Ειδήσεις σήμερα:

Φαμοτιδίνη: Μπορεί ένα φάρμακο για τις... καούρες στο στομάχι να νικήσει τον κορωνοϊό;

Μεξικό: Ράβουν μάσκες εμπνευσμένες από θρυλικούς παλαιστές της lucha libre για τον κορωνοϊό

Πενηντάρισε η Μελάνια Τραμπ - Έκοψε τούρτα στον Λευκό Οίκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ