Πώς αντιμετωπίζεται η καρδιακή ανακοπή: Οι οδηγίες των ειδικών

Πώς αντιμετωπίζεται η καρδιακή ανακοπή: Οι οδηγίες των ειδικών

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να γίνει, λόγω των ιδιαίτερων κι έκτακτων συνθηκών υπό τις οποίοες εμφανίζεται, και από μη ειδικούς, εφόσον αυτοί έχουν εκπαιδευτεί

Karpa
Η καρδιοπνευμονική ανακοπή είναι μια από τις πιο δραστικές επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας λειτουργός υγείας, αλλά και ένας απλός πολίτης. Σε περίπτωση ανακοπής εκτός νοσοκομείου, αν η παρέμβαση δεν γίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά, αρκούν δυστυχώς ελάχιστα λεπτά της ώρας πριν προκληθούν μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες, μόνιμος εγκεφαλικός θάνατος και στη συνέχεια θάνατος. Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ είναι ο ιατρικός όρος), η προσπάθεια που γίνεται για να διατηρηθεί και να επανέλθει ο ασθενής, αντιμετωπίζεται –προφανώς- από τους λειτουργούς υγείας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Ωστόσο, η ΚΑΡΠΑ είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνει, λόγω των ιδιαίτερων κι έκτακτων συνθηκών υπό τις οποίοες εμφανίζεται, και από μη ειδικούς, εφόσον αυτοί έχουν εκπαιδευτεί.

Όπως εξηγεί ο κ. Γεώργιος Λάτσιος, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Υπεύθυνος Στεφανιαίας Μονάδας της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο», στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες (Οκτώβριος 2015 - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης- ERC) δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην απινίδωση, δηλαδή τη χρήση απινιδωτή, σε δημόσιους χώρους από τους πρώτους διασώστες, υγειονομικούς ή όχι. Ο απινιδωτής είναι ειδική συσκευή με την οποία χορηγείται ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους έχουν υποστεί ανακοπή, και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η μόνη θεραπεία. Για το λόγο αυτό τα σεμινάρια Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (Basic Life Support, BLS) που εξειδικεύονται στην εκπαίδευση του κοινού, ειδικά σε χώρους που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων, πχ χώροι αθλητισμού, εμπορικά κέντρα κα., εδραιώνονται ως πρακτική για την εξοικείωση του «απλού κόσμου» με την απιδίνωση κα τις συσκευές αλλά και με την διδασκαλία της ορθής και αποτελεσματικής υποστήριξης της ζωής τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μιας ανακοπής. Μάλιστα, η αναγκαιότητα αυτών των σεμιναρίων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ο πληθυσμός σχεδόν υποχρεούται να τα παρακολουθεί, πχ συνδέεται η εκμάθησή τους με την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία –όπου είναι πρόεδρος ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας, κ. Κ Τσιούφης και υπεύθυνος σεμιναρίων ERC ΚΑΡΠΑ ο κ. Γ. Λάτσιος- δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στο αντικείμενο της δωρεάν εκμάθησης ΚΑΡΠΑ στο κοινό, είτε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας είτε σε διάφορα συνέδρια. Η πιο πρόσφατη – αλλά προφανώς όχι και τελευταία- εκμάθηση ΚΑΡΠΑ έγινε στη διάρκεια των «Ημερών Υγείας 2018». Εκπαιδευόμενοι ήταν περίπου 200 εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων.

Τι είναι η απινίδωση

Δεδομένου ότι τα συστήματα επείγουσας παροχής πρώτων βοηθειών αδυνατούν να ανταποκριθούν στα πρώτα κρίσιμα λεπτά σε ένα θύμα ανακοπής, με έγκαιρη χορήγηση απινιδισμού, για το λόγο αυτό σχεδιάστηκε ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδιστής (ΑΕΑ). Πρόκειται για μια μικρή ευέλικτη, αξιόπιστη και εξειδικευμένη συσκευή που χρησιμοποιεί ηχητικά (φωνητικές εντολές για το τι πρέπει να κάνει ο διασώστης και πότε) και οπτικά μηνύματα για την καθοδήγηση. Η συσκευή αυτή μπορεί να διακρίνει από μόνη της αν πρέπει να χορηγήσει ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε η χρήση ακόμη και από μη εκπαιδευμένο προσωπικό δεν μπορεί να κάνει κακό στο θύμα ανακοπής αφού η συσκευή είναι αυτή που κυρίως επιλέγει αν θα «δώσει» ρεύμα και όχι ο διασώστης.

Περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού καρδιακής ανακοπής και της ΚΑΡΠΑ είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες www.imeresygeias.gr, www.hcs.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης