
Το olive προτείνει: Ταλιατέλες au gratin
Το olive προτείνει: Ταλιατέλες au gratin
Μοναδικές προτάσεις για το τραπέζι σας με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη

Ένα φαγητό με πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή η σημερινή μας πρόταση, που δεν είναι άλλο από ταλιατέλες μαγειρεμένες στο φούρνο με μπεσαμέλ και τριών ειδών τυριά, πάντα ελληνικά. Συνοδεύστε τo στο τραπέζι με μια μεγάλη σαλάτα εποχής.
Υλικά για 1 πυρίμαχο σκεύος:
Ταλιατέλες au gratin με 3 τυριά και ντοματάκια κονφί
Από τον Ηλία ΜαμαλάκηΥλικά για 1 πυρίμαχο σκεύος:
500γρ. ταλιατέλες
Για τα ντοματάκια:
8 ντοματάκια ολόκληρα, από κονσέρβα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
2 φλιτζάνια κασέρι τριμμένο
1 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
4 κουτ. σούπας αλεύρι
1½ νεροπότηρο γάλα φρέσκο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Αρχικά ετοιμάζετε τα ντοματάκια: τα βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με το ζουμί τους και τα αφήνετε να ζεσταθούν καλά. Τα αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τις δύο κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύετε. Τέλος, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το φρέσκο βούτυρο. Τα σοτάρετε καλά και αφήνετε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά περίπου. Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Έπειτα ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο πολύ καλά. Ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει. Αδειάζετε όλο το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρετε μια υδαρή ομοιογενή μπεσαμέλ. Προσθέτετε και το τριμμένο κασέρι και τη γραβιέρα, αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και ρίχνετε μπόλικο πιπέρι.
Εν τω μεταξύ βράζετε τις ταλιατέλες για 10 λεπτά περίπου, τις σουρώνετε και τις αδειάζετε μέσα σε ένα διαφανές πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε τα ντοματάκια σε οκτώ διαφορετικά σημεία μέσα στο σκεύος και ανάμεσα στις ταλιατέλες. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ και ανακινείτε λίγο το ταψί για να φτάσει μέχρι τον πάτο. Αφήνετε τα υλικά να ηρεμήσουν.
Χτυπάτε ένα αβγό και περιχύνετε με αυτό τα ζυμαρικά. Πασπαλίζετε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει μια χρυσή κρούστα από πάνω.
Σερβίρετε το au gratin ζεστό στο τραπέζι.
Για τα ντοματάκια:
8 ντοματάκια ολόκληρα, από κονσέρβα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
2 φλιτζάνια κασέρι τριμμένο
1 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
4 κουτ. σούπας αλεύρι
1½ νεροπότηρο γάλα φρέσκο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Αρχικά ετοιμάζετε τα ντοματάκια: τα βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με το ζουμί τους και τα αφήνετε να ζεσταθούν καλά. Τα αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τις δύο κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύετε. Τέλος, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το φρέσκο βούτυρο. Τα σοτάρετε καλά και αφήνετε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά περίπου. Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Έπειτα ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο πολύ καλά. Ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει. Αδειάζετε όλο το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρετε μια υδαρή ομοιογενή μπεσαμέλ. Προσθέτετε και το τριμμένο κασέρι και τη γραβιέρα, αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και ρίχνετε μπόλικο πιπέρι.
Εν τω μεταξύ βράζετε τις ταλιατέλες για 10 λεπτά περίπου, τις σουρώνετε και τις αδειάζετε μέσα σε ένα διαφανές πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε τα ντοματάκια σε οκτώ διαφορετικά σημεία μέσα στο σκεύος και ανάμεσα στις ταλιατέλες. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ και ανακινείτε λίγο το ταψί για να φτάσει μέχρι τον πάτο. Αφήνετε τα υλικά να ηρεμήσουν.
Χτυπάτε ένα αβγό και περιχύνετε με αυτό τα ζυμαρικά. Πασπαλίζετε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει μια χρυσή κρούστα από πάνω.
Σερβίρετε το au gratin ζεστό στο τραπέζι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα