Ελεύθεροι οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που ήταν όμηροι στο Τζιμπουντί

Ελεύθεροι οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που ήταν όμηροι στο Τζιμπουντί

Οι τρεις Έλληνες ύστερα από οκτώ μήνες ομηρίας ταξιδεύουν για Άγκυρα, απ' όπου θα επιστρέψουν στην Ελλάδα

thema_naug
«Ανάσταση» μετά από οκτώ μήνες για τους τρεις τελευταίους Έλληνες ναυτικούς οι οποίο απελευθερώθηκαν από τις αρχές του Τζιμπουτί όπου κρατήθηκαν εγκλωβισμένοι πάνω στα πλοία τους όταν πτώχευσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία και δεν τακτοποίησε τις οφειλές της.

Ειδικότερα δύο ελληνόκτητα πλοία της ίδιας ναυτιλιακής τα «Πτολεμαίος» και «Αρίμπας» κρατήθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 για χρέη της εταιρείας με τα πληρώματα να γίνονται στην πράξη όμηροι.

Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών ήταν συνολικά πέντε. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αφεθεί ελεύθερος ο υποπλοίαρχος Αργύριος Τσαγκρής και στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 ο α’ μηχανικός Γιώργος Μπουγιούκας ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

thema_naug
Εμμανουήλ Καμινάκις β΄μηχανικός του Arrybas, Δημήτρης Σιακάς αρχιμηχανικός του Arrybas, Γιώργος Πατινιώτης διευθυντής της Paratus Sarl , ο Τούρκος πρέσβης στο Τζιμπουτί και ο Δημήτρης Φάλκος β΄μηχανικός του πλοίου Ptolemeos

Οι αρχές του Τζιμπουτί κράτησαν αγκυρβολημένα τα δύο πλοία ανοικτά από το λιμάνι και δεν έδιναν άδεια κατάπλου εξαιτίας οφειλών του πλοιοκτήτη για λιμενικά τέλη και πετρέλαιο. Οι ναυτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα κυρίως φαγητού αλλά και φαρμάκων.

Κλείσιμο
Οι προσπάθειες των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής ήταν εντονότατες και στέφθηκαν με επιτυχία. Σημαντικότατη για την απελευθέρωση των τεσσάρων ναυτικών, του α’ μηχανικού στα τέλη Φεβρουαρίου και των τελευταίων τριών ήταν η βοήθεια της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Paratus Sarl που δραστηριοποιείται στην αφρικανική χώρα και των ιδιοκτητών της, οι οποίοι λόγω των επαφών και των σχέσεών τους με τους κρατικούς φορείς του Τζιμπουτί συνέβαλαν και συμβάλουν τα μέγιστα για την απελευθέρωση των ναυτικών.

Ουσιαστικότατη και η συμβολή στις διαπραγματεύσεις της προξένου της Ελλάδας στην Αντίζα Μπέμπα της Αιθιοπίας, η οποία έχει και αρμοδιότητα για το Τζιμπουτί, Όλγας Τζωρτζάτου. Μάλιστα είχε στείλει κάποιες κάρτες τηλεφωνίας για διαδικτυακή επικοινωνία των ναυτικών με τις οικογένειές τους. Τέλος σημαντική ήταν και η συμβολή του Τούρκου Πρέσβη στο Τζιμπουτί ο οποίος κανόνισε όλα το σχέδιο μεταφοράς των Ελλήνων ναυτικών.

Οδύσσεια

Οι τρεις Έλληνες ταξίδεψαν χθες το απόγευμα από το Τζιμπουτί με την πτήση TK4911 της Turkish Airlines η οποια ήρθε από τη Τζέντα. Προορισμός ήταν το Μογκαντίσου της Σομαλίας. Εκεί το αεροπλάνο θα παραλάμβανε Τούρκους υπηκόους και τελικό προορισμό έχει την Άγκυρα. Σχεδιάζεται από τις τουρκικές αρχές ο τρόπος με το οποίο οι τρεις Έλληνες θα φθάσουν Αθήνα από την Άγκυρα.

«Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίηση μου γιατί, μετά από συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής, οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που εκρατούντο στο Τζιμπουτί είναι πλέον ελεύθεροι και επιστρέφουν στην πατρίδα. Με το καλό να βρεθούν και πάλι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρης Πετζετάκις: Από τη χλιδάτη ζωή στο... κελί - Τα σχέδιά του και η αίτηση αποφυλάκισης

Η Minnie ξετρύπωσε φυτεία με 42 δενδρύλλια κάνναβης στο Κιλκίς


Γεωργιάδης: Επιχειρηματικά δάνεια έως 25% του τζίρου - Πώς θα δοθούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης