Στο μικροσκόπιο εισαγγελέα - Αρχής Διαφάνειας η κλινική του κορωνοϊού στο Περιστέρι

Στο μικροσκόπιο εισαγγελέα - Αρχής Διαφάνειας η κλινική του κορωνοϊού στο Περιστέρι

Ιχνηλάτηση επαφών του γιατρού που βρέθηκε θετικός στον ιό - Έρευνα σε βάθος για τον τρόπο που εφαρμόσθηκαν τα μέτρα ασφαλείας - Για σημαντική εστία επιδημίας μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας που μετέβη χθες στην κλινική «Ταξιάρχαι»

kliniki_ar
Στο επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον ενός γιατρού ο οποίος εργαζόταν ως εξωτερικός συνεργάτης στην κλινική «Ταξιάρχαι» του Περιστερίου και βρεθηκε θετικός στον κορωνοϊό στρέφονται οι έρευνες των επιστημόνων προκειμένου να γίνει η ιχνηλάτηση των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο γιατρό. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα ο συγκεκριμένος γιατρός σταμάτησε να συνεργάζεται με την κλινική λόγω των κρουσμάτων, ωστόσο αρνείται να σταματήσει τα εξωτερικά ιατρεία.

Την ίδια ώρα σοβαρές είναι οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας όσον αφορά την κλινική στο Περιστέρι, τη στιγμή που «τρέχει» η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες λειτουργίας της κλινικής. Γιος ασθενή μιλώντας σε δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού ήταν γνωστά στους αρμόδιους της κλινικής αρκετές ημέρες νωρίτερα από τις επίσημες ανακοινώσεις και δεν έκαναν τίποτα ώστε να μη χαθούν ανθρωπινές ζωές.

Χτες, κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πραγματοποίησε αυτοψία στην κλινική προκειμένου να διερευνηθεί η συμμόρφωση στην εφαρμογή των μέτρων του περιορισμού του κορωνοϊού. Από την έρευνα των επιθεωρητών καταγράφηκαν αρχικές διαπιστώσεις, ιδιαίτερα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ ζητήθηκε και σειρά εγγράφων και λοιπών ελεγκτικών πειστηρίων.

Ο έλεγχος διενεργείται αυτεπαγγέλτως σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και όταν ολοκληρωθεί θα συνταχθεί πόρισμα για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία υπάρχει επικοινωνία. Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ζήτησε από την κλινική να της προσκομίσει τους φακέλους όλων των ασθενών. Ο εισαγγελέας, αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία που του προσκομιστούν, θα προχωρήσει στην κλήτευση μαρτύρων, πριν καταλήξει για το αν πρέπει να αποδοθούν ή όχι ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους της κλινικής.



Παράλληλα, σε εκκένωση της κλινικής «Ταξιάρχαι» προχώρησαν οι αρχές μετά και τον θάνατο τριών ασθενών από κορωνοϊό. Στην κλινική μετέβη το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να ενημερωθεί. Σε δηλώσεις που έκανε έξω από την κλινική ο κΣωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι όλοι οι θετικοί στον κορωνοϊό αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς της κλινικής έχουν μεταφερθεί σε μονάδες υγείας της Αττικής.

«Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να παρακολουθούνται στενά τις επόμενες 7 ημέρες. Παρακολουθούνται για πυρετό και πήραν όλοι χημειοπροφύλαξη ενώ θα υποβάλονται σε εργαστηριακό έλεγχο ανά διήμερο. Είναι πολλοί για να πάνε σε άλλη κλινική» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα οι 17 ασθενείς που έχουν κριθεί θετικοί στον κορωνοϊό έχουν φύγει από την κλινική ενώ, όπως είπε, «υπάρχουν 17 εργαζόμενοι ασυμπτωματικοί σε καραντίνα στο σπίτι τους». Συνολικά στην κλινική υπήρχαν 116 αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς και 110 προσωπικό από τους οποίους 37 (οι 17 ασθενείς και οι 17 εργαζόμενοι συν τους τρεις νεκρούς) βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με τον κ. Τσιόδρα να μιλά για «σημαντική επιδημία». «Έχουν ληφθεί τα μέτρα θα τους υποστηρίξουμε όπως μπορούμε για να σταματήσει το κακό» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν πήγε κάτι λάθος, κάναμε αυτά που οφείλαμε να κάνουμε»

Κλείσιμο
Ο νεφρολόγος Δημήτρης Πλακιάς από την κλινική «Ταξιάρχαι»σε δηλώσεις του περιέγραψε πως έγινε η διασπορά του ιού στην κλινική του Περιστερίου.

«Ένας ασθενής τη Μ. Πέμπτη που ήρθε στην κλινική με προβλήματα στο αναπνευστικό που είχε,έχει ιστορικό χρονίας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, έκανε ένα πυρετό γύρω στο 38. Του βγάζω ακτινογραφία λόγω του ιστορικού, η οποία ήταν καθαρή . Του δίνω αντιβίωση,αυτή που δίνουμε σε αυτά τα άτομα που έχουν προβλήαματα με το αναπνευστικό, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο είχε μια μικρή βελτίωση και τη Δευτέρα του Πάσχα ενώ ήταν να έρθει Τρίτη, τη Δευτέρα με πήρε τηλέφωνο να μας πει ότι έχει δύσπνοια. Στέλνω το ασθενοφόρο στο σπίτι του, τον φέρνω από το σπίτι, του κάνω μια ακτινογραφία θώρακος που ήταν τελείως διαφορετική από την προηγούμενη- καθαρή που είχε, που παρέπεμπε σε λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Και τον έστειλα στο νοσοκομείο στο Θριάσιο. Εκεί την Τρίτη  -Δευτέρα πήγε- την Τρίτη το βράδυ μας ειδοποίησαν πως είναι θετικός. Ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ πως έχουμε αυτό το περιστατικό και ζητήσαμε να μας ελέγξουν τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα και αν υπάρχουν κι άλλοι ασθενείς με αυτό τον ιό.

Από τη στιγμή που είχαμε αυτό το θέμα, υπάρχει η σχετική απόσταση από κρεβάτι σε κρεβάτι, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι προφυλαγμένο και ο ίδιος φορούσε μάσκα. Είχε μια συζήτηση με τον διπλανό του και από εκεί πρέπει να ξεκίνησε η όλη ιστορία, γιατί ο διπλανός του ήταν νοσηλευόμενος, δεν είχε τα μέτρα που όφειλε να έχει και επειδή ήταν εσωτερικός , ανέβηκε πάνω στην κλινική μαζί με άλλους νεφροπαθείς και προφανώς έγινε η διασπορά.

Το πρωτόκολλο του κορωνοϊού , μας λέει πυρετός- ακτινογραφία. Αν είναι αρνητική τον δίνεις για θεραπεία, λέει. Δεν πήγε κάτι λάθος, κάναμε αυτά που οφείλαμε να κάνουμε .Από ότι άκουσα θα μας παραπέμψει σε προανάκριση, ας μας παραπέμψει να εξηγήσω εγώ και να μου πουν που είναι τα λάθη».


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί 20% το καλοκαίρι

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Θετικές στον ιό η σύζυγος και η πεθερά του 35χρονου

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το νέο αντι-ιϊκό φάρμακο για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης