Κορωνοϊός - πανελλαδικές 2020: Στόχος να ξεκινήσουν τέλος Ιουνίου – Όλος ο σχεδιασμός

panellinies-2017

Πότε ανοίγουν τα σχολεία και ποιοι ξεκινούν πρώτοι μαθήματα - Έρχονται αλλαγές στην  εκπαίδευση

Στο μέτωπο της παιδείας το βασικό ερώτημα είναι πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.  Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απαντά ότι στόχος είναι οι Πανελλαδικές να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά οι Πανελλαδικές είναι η προτεραιότητα.  Για τις προαγωγικές εξετάσεις στα σχολεία, η κ. Κεραμέως απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν σενάρια για  την κάλυψη της ύλης. Για να πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές έως τα μέσα Ιουλίου πρέπει οι Πανελλαδικές εξετάσεις να ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου, με πιθανές ημερομηνίες, σύμφωνα με πληροφορίες τις 22 και 29 Ιουνίου.

Το υπουργείο Παιδείας έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια και ετοιμάζει τα βήματα για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, πάντα με τις οδηγίες των ειδικών.

Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθυνθούν και για το άνοιγμα των σχολείων επαναλαμβάνει  η υπουργός Παιδείας. Ο κ. Κεραμέως, τόνισε ότι θα επανέλθουμε σταδιακά σε μία νέα πραγματικότητα. «Η καθημερινότητά μας θα είναι διαφορετική, αυτό θα ισχύσει και για τα σχολεία».

Το σενάριο που επικρατεί με γνώμονα την δημόσια υγεία είναι το σταδιακό το άνοιγμα των σχολείων, με  προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ λυκείου για τους οποίους έχει ανακοινωθεί η μείωση της εξεταστέας ύλης ενώ  αναμένεται να ανακοινωθεί o αριθμός των εισακτέων για τα  Πανεπιστήμια. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει κατά κύματα  επιστροφή στα θρανία,σε διαφορετικές ημερομηνίες για να μην υπάρξει συνωστισμός και να μπορούν να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στις σχολικές μονάδες.

Πάντως για την επαναφορά των μαθητών στις σχολικές αίθουσες υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για διασπορά του ιού.

Αν ισχύσει το σχέδιο για επιστροφή, αυτή ξεκινά με την Γ λυκείου, και  μόνο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και όχι στο σύνολο των μαθημάτων.

Τα μαθήματα αυτά  μελετάται να ξεκινήσουν στις 18  Μαΐου ή ακόμα και λίγο νωρίτερα στις 11 Μαΐου. Τα τμήματα αυτά σχεδιάζεται να έχουν λιγότερους από 10 μαθητές ενώ η διδασκαλία για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα ολοκληρωθεί, έως τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο,  συζητείται επίσης ότι συνήθως οι μαθητές της Γ λυκείου, δεν παρακολουθούν μαθήματα τις τελευταίες ημέρες και χρησιμοποιούν τον χρόνο τους για επαναλήψεις. Οι μαθητές θα εξετάζονται ανάλογα με το μέγεθος της τάξης, αν δηλαδή είναι 10 ανά τάξη θα έχουν δύο επιτηρητές, εάν είναι πέντε σε μικρότερη τάξη θα υπάρχει ένας επιτηρητής.

Με βάση αυτό το σχέδιο θα χρησιμοποιηθούν όλες οι τάξεις των σχολείων, ακόμα και των γυμνασίων καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν θέλει να δημιουργηθεί κανένα θέμα με τον συγχωτισμό μαθητών. Στην επιτήρηση θα πάρουν μέρος πολλοί εκπαιδευτικοί αναπληρωτές ενώ αν χρειασθεί θα  χρησιμοποιηθούν και δάσκαλοι. Ερωτηματικό παραμένει η ηλικία των επιτηρητών. Ετσι για τις  Πανελλαδικές Εξετάσεις,  μπορούν αξιοποιηθούν όλες  οι αίθουσες  προκειμένου οι 150 περίπου μαθητές που εξετάζονται ανά συγκρότημα να διανεμηθούν  για να υπάρχει  πρόβλημα.

Στο σενάριο εξέτασης των μαθημάτων διαφορετικές ημέρες ανά κατεύθυνση, δεν φαίνεται πιθανό, προκειμένου να εξασφαλισθεί το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς όλοι πρέπει να εξετασθούν στα ίδια θέματα με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.

Ολα αυτά βέβαια όπως είναι αντιληπτό, βρίσκονται σε  συνάρτηση με την πορεία που θα ακολουθήσει  η διάδοση του κορωνοιού αν δηλαδή  μέχρι τότε  θα  έχει συρρικνωθεί ή και  εξαφανισθεί  πλήρως. Το υπουργείο Παιδείας    βρίσκεται  σε συνεχή  επικοινωνία και συνεργασία με τον επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα  , ούτως  ώστε  να ληφθούν οι κρίσιμες  αποφάσεις  με βάση τις συστάσεις των ειδικών και τα δεδομένα που  θα έχουν  διαμορφωθεί  μέχρι τότε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά έως τις 10 Μαΐου οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Για τα πανεπιστήμια  η υπουργός ξεκαθαρίζει  ότι δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο καθώς το 96% των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως. 

Έρχονται αλλαγές στην  εκπαίδευση

Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης περιλαμβάνει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να μπει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να πάει στην Βουλή έως το τέλος του μήνα.

Ανάμεσα στις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο  είναι η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, τα ξενόγλωσσα προγράμματα στα Πανεπιστήμια. Επίσης η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας από το 2020-21, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η δημιουργία Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Σε πρώτη φάση 24 πρότυπα και 38 πειραματικά σχολεία από το Σεπτέμβριο του 2020, με στόχο την αύξησή τους. Σημαντικό κεφάλαιο είναι η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων.

Περιέχονται ρυθμίσει που δίνουν την δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε  Πανεπιστήμιο και ρυθμίσεις για συνεργασίες θεσμοθέτηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, διευκολύνσεις στην προσέλκυση και τη διαμονή αλλοδαπών φοιτητών.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται αλλαγές στη διοίκηση των Πανεπιστημίων, όπως ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές των Πρυτανικών Αρχών, ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιέρωση της τετραετούς θητείας.

Τέλος έρχονται αλλαγές στις μετεγγραφές με την προσθήκη ακαδημαϊκού κριτηρίου για την μετεγγραφή όπως επίτευξη υψηλού ποσοστού επί της βάσης του τελευταίου εισαχθέντος.

Ειδήσεις σήμερα

Akazoo: Διένειμε μουσική, ψεύτικα τιμολόγια και ήθελε… πνευματικά δικαιώματα

Με «τριχίλιαρα» στα άδεια ταμεία 100.000 επιχειρήσεων ζεσταίνεται πριν το άνοιγμα η αγορά

Τσιόδρας: Δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία στον κορωνοϊό - Θέλουμε να μάθουμε αν παίζουν ρόλο συγκεκριμένα γονίδια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Αν

ανοίξουν τα Δημοτικά και Γυμνάσια,Λύκεια θα γίνει μια τεράστια τρύπα στο νερό,όλη η προσπάθεια θα πάει χαμένη,θα γίνουμε Ιταλία και Ισπανία...Ήδη από το φθινόπωρο οι τάξεις ήταν αποδεκατισμένες λόγω εποχιακής γρίπης,θα διασπαρεί άμεσα ο ιος και θα πεθάνουν όλοι οι ευπαθείς που στο σπίτι τους υπάρχουν παιδιά... Μόνο οι πανελλήνιες να γίνουν,αφού περάσει το καλοκαίρι και παρά τις διιστάμενες απόψεις ίσως αδρανοποιηθεί ο ιός...Σεπτέμβριο λοιπόν για να παγιοποιήσουμε την μέχρι στιγμής επιτυχία...

Ας μην επικρατήσουν οι σαλιάρηδες!

Πολλοί σαλιάρηδες βιάζονται ''να πάρουν τις ζωές τους πίσω''!Είναι αυτοί που ποτέ δεν τήρησαν τα μέτρα αποστασιοποίησης ούτε πίστεψαν ότι υπάρχει καν ο ιός!Είναι αυτοί που λένε ότι οι νεκροί της Ιταλίας είναι ...ηθοποιοί και ότι όλα είναι μια μούφα!Είναι αυτοί που έχουν ψεκαστικό μηχάνημα στα σπίτια τους για να μην χάνουν καμία δόση,είναι αυτοί που ενημερώνονται από αθλητικά ραδιόφωνα όπου κάποιοι διαταραγμένοι δίνουν γραμμή στους οπαδούς-σαπρόφυτα.Μην βιάζεστε να ξαναβγάλετε στους δρόμους τους ανεύθυνους μαζί με τους λογικούς πολίτες!Κρατήστε τα σχολεία κλειστά,ματαιώστε τις προαγωγικές εξετάσεις των μικρότερων τάξεων και πραγματοποιήστε τις πανελλαδικές και μόνο ακόμα και τον Σεπτέμβριο με όλους τους κανόνες ασφαλείας!Είναι ΑΣΤΕΙΟ να σκέφτεστε την επαναλειτουργία της Γ' Λυκείου μέσα στον Μάιο ή τον Ιούνιο μόνον για λίγες ημέρες όπου σχεδόν κανένας δεν θα θελήσει να παρουσιαστεί στις τάξεις!Το ρίσκο για γονείς,καθηγητές,μαθητές,συγγενείς είναι παράλογο!Κατευθείαν εξετάσεις έστω και τον Σεπτέμβριο χωρίς περιττό ρίσκο!Κανείς δεν μπορεί να λύσει θέματα όταν κάποιος σαχλός δίπλα του βήχει για να κάνει πλάκα!

αντωνης

τα νηπιαγωγεια και τα δημοτικα δεν ξανα ανοιγουν....τελειωναν ετσι και αλλιως στις 12 ιουνιου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης