Αρνιά και κατσίκια... τέλος! - Σοβαρές ελλείψεις στην αγορά

Αρνιά και κατσίκια... τέλος! - Σοβαρές ελλείψεις στην αγορά

Τα περισσότερα κρεοπωλεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει - Κρεοπώλες από νωρίς έδιωχναν τον κόσμο – Τι έφταιξε και ξέμειναν τα κρεοπωλεία στις μεγάλες πόλεις

varvakioooooos-arthrou
Σημαντικές ελλείψεις στην αγορά σε αμνοερίφια παρατηρούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα, και κυρίως στην Αττική, με τα περισσότερα κρεοπωλεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν υποτυπωδώς στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

arnia_telos_psichiko
Αρνιά- κατσίκια τέλος, ενημερώνει τους πελάτες του κρεοπωλείο στο Ψυχικό


Μάλιστα εάν κάποιος δεν είχε φροντίσει να προπαραγγείλει τις προηγούμενες μέρες θα βρεθεί προ εκπλήξεως σήμερα. Μάλιστα πολλοί κρεοπώλες από νωρίς έδιωχναν τον κόσμο που είχε κάνει ουρές έξω απ’ τα καταστήματα τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα επάρκειας προς ώρας το αντιμετωπίζουν τα κρεοπωλεία ενώ στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τη Βαρβάκειο εξακολουθεί να υπάρχει διαθεσιμότητα, αν και αυτή ενδεχομένως να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει.

Οι βασικοί λόγοι

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η έλλειψη παρατηρείται κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι εισαγωγές που έγιναν φέτος ήταν περιορισμένες τόσο λόγω των προβλημάτων στην τροφοδοσία από γειτονικές χώρες λόγω του κορωνοϊού. Ενδεικτικά η Ρουμανία απ’ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των  αμνοεριφίων που εισάγουμε  επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές. Αν και ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης διαβεβαίωνε ότι αυτό δεν θα προκαλέσει πρόβλημα μιας και η εθνική παραγωγή – λόγω μειωμένης ζήτησης αλλά και το φρένο που μπήκε στις ελληνικές εξαγωγές - θα καλύψει τη ζήτηση, τελικά αυτό δε συνέβη.

Κλείσιμο
Η ζήτηση παρέμεινε μεγάλη πιάνοντας επίσης εμπόρους και κρεοπώλες στον «ύπνο». Και αυτό καθώς είχαν φροντίσει όλοι να κάνουν μικρότερες προμήθειες  φοβούμενοι ότι λόγω της απαγόρευσης θα ξέμεινε στοκ. Μάλιστα και οι ίδιοι ως δικαιολογία αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν με ακρίβεια να υπολογίσουν τη ζήτηση, αφού είναι η πρώτη φορά που δεν υπήρξε μετακίνηση πληθυσμού προς την επαρχία και έπειτα οι προπαραγγελίες που είχαν δεχθεί ήδη εδώ και δύο εβδομάδες μπορεί να ήταν αυξημένες στον αριθμό αλλά αφορούσαν σαφώς λιγότερα κιλά. Κάτι που συνδέθηκε με το γεγονός ότι  οι περισσότεροι καταναλωτές θα ακολουθήσουν τη Γενική Οδηγία να μην βάλουν σούβλα.

Με δεδομένο το παραπάνω οι  περισσότεροι κρεοπώλες και έμποροι στράφηκαν κυρίως στους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι φέτος πουλούσαν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα εισαγόμενα, καθώς επικρατούσε ο ίδιος φόβος, να μην καταφέρουν να πουλήσουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους. Οι δε συμφωνίες κλείστηκαν αρκετά νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς κανείς δεν ήθελε να αναλάβει, δεδομένων των συνθηκών, μεγαλύτερο ρίσκο ενώ και τα έκτακτα μέτρα στη λειτουργία των σφαγείων επέβαλαν από μόνα τους περιορισμούς σε μία μαζική τροφοδοσία της αγοράς.

Κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στην αρχή της Μ. Εβδομάδας, αφού παραγγελίες της τελευταία στιγμής που κατατέθηκαν δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν απόλυτα απ’ τους παραγωγούς μιας και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην πίεση τα περισσότερα σφαγεία.

Σημειωτέον φέτος πολλοί Έλληνες παραγωγοί πούλησαν ακόμα και 3 ευρώ το κιλό το αρνί, από πέντε που ήταν ο μ.ο. πέρυσι, ενώ τα εισαγόμενα είχαν τιμή 4 με 4,5 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από παραγωγούς, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έδωσαν τα αρνιά και τα κατσίκια στους εμπόρους λόγω των πολύ χαμηλών τιμών και κράτησαν για ζωή τα θηλυκά και πούλησαν με τιμές που δεν αντιπροσωπεύουν το κόστος παραγωγής για σφαγή μόνον τα αρσενικά, μειώνοντας έτσι τις ποσότητες που δεν είναι ικανές να καλύψουν τη ζήτηση στην ελληνική αγορά.

Αύξηση των τιμών

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr χθες έφθασαν οι τελευταίες παρτίδες, κυρίως αμνοερίφια εισαγόμενα, με τα οποία καλείται σήμερα η αγορά να καλύψει τις ανάγκες.

Γι αυτό και οι τιμές εξάλλου εμφανίζονται αυξημένες σήμερα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Έτσι λοιπόν ο καταναλωτής που θα βρει αρνάκι στη Βαρβάκειο θα πληρώσει 6,5 με 7,5 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ 7 με 7,5 ευρώ.

Στα κρεοπωλεία, όσα ακόμα διαθέτουν στοκ, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 9 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Αγωνιούν στην κυβέρνηση για την τήρηση των μέτρων

Επίδομα 800 ευρώ: Επεκτείνονται οι δικαιούχοι - Δείτε τις νέες κατηγορίες

Πέθανε από κορωνοϊό ο πρόεδρος της Βιοϊατρικής Ευάγγελος Σπανός

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης