ΠΟΣΔΕΠ: Να παραταθεί η θητεία των πανεπιστημιακών που το επιθυμούν μετά τα 67 χρόνια

ΠΟΣΔΕΠ: Να παραταθεί η θητεία των πανεπιστημιακών που το επιθυμούν μετά τα 67 χρόνια

«Υπό όρους αυστηρά προσδιορισμένους, και την παραμονή τους σε προσωποπαγείς θέσεις μέχρι τον διορισμό του νέου μέλους ΔΕΠ, που θα προσληφθεί κατόπιν επαναπροκήρυξης της κενωθείσας οργανικής θέσης τους»

ellines-panepistimiakoi-sti-lista-me-ti-megaluteri-epirroi_2_w_hr
Πρόταση νόμου που ρυθμίζει την παράταση της θητείας όσων πανεπιστημιακών το επιθυμούν, υπό όρους αυστηρά προσδιορισμένους, και την παραμονή τους σε προσωποπαγείς θέσεις μέχρι τον διορισμό του νέου μέλους ΔΕΠ, κατέθεσε η ΠΟΣΔΕΠ στον προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων καθηγητή Θ. Δημόπουλο.

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ, συζητείται με «σκοπό την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών των Α.Ε.Ι. και δεν εμπεριέχει καμιά ιδιοτέλεια ή μεροληψία, στο μέτρο που προβλέπει ότι οι παραμένοντες στην υπηρεσία κατ' ανώτατο όριο για τρία ακόμη χρόνια, δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις. Θα αποχωρούν δε αυτοδίκαια νωρίτερα, και πριν την συμπλήρωση της τριετούς θητείας σε προσωποπαγή θέση, όταν διοριστεί στην προκηρυχθείσα θέση τους το νέο μέλος ΔΕΠ».

Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τη Σύνοδο Πρυτάνεων να συλλέξει στοιχεία για τις προβλεπόμενες αφυπηρετήσεις των επόμενων ετών, ώστε να διαμορφωθεί πλήρης εικόνα που πιστεύουμε πως θα αναδείξει τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα μια τέτοιας ρύθμισης, υπό τις νέες δυσμενείς συνθήκες που φαίνεται πως θα διαμορφωθούν στα δημοσιονομικά της χώρας,ΗΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι στο ΑΠΘ μέχρι το 2023 θα αποχωρήσει το 1 στα 6 μέλη ΔΕΠ που σήμερα υπηρετούν.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Σας υποβάλλουμε πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ, για ρυθμίσεις σχετικά με την υποχρεωτική αφυπηρέτηση των μελών ΔΕΠ λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους, η οποία εγκρίθηκε μετά από διεξοδική συζήτηση της Εκτελεστικής Γραμματείας στη συνεδρίαση της 10-3-2020. Παρακαλούμε, με την ιδιότητά σας του προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων, να την θέσετε υπόψη στη Σύνοδο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος όπως εξηγούμε στη συνέχεια.Η πρότασή μας εξειδικεύεται με το προσχέδιο μιας διάταξης νόμου, για να είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό που προτείνουμε, ώστε να μην παρερμηνευτεί.Δεν πρόκειται για επέκταση του ορίου ηλικίας για την αφυπηρέτηση των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, ένα θέμα πολύ παλιό και αμφιλεγόμενο.Προτείνουμε την παράταση της θητείας όσων το επιθυμούν, υπό όρους αυστηρά προσδιορισμένους, και την παραμονή τους σε προσωποπαγείς θέσεις μέχρι τον διορισμό του νέου μέλους ΔΕΠ, που θα προσληφθεί κατόπιν επαναπροκήρυξης της κενωθείσας οργανικής θέσης τους.Στο σχέδιο αιτιολογικής έκθεσης και προτεινόμενης διάταξης, που ακολουθεί ως παράρτημα, περιγράφονται οι λεπτομέρειες της ρύθμισης και εξηγούνται οι λόγοι που μας οδήγησαν στην πρόταση αυτή.Η ρύθμιση αυτή προτείνεται με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών των Α.Ε.Ι. και δεν εμπεριέχει καμιά ιδιοτέλεια ή μεροληψία, στο μέτρο που προβλέπει ότι οι παραμένοντες στην υπηρεσία κατ' ανώτατο όριο για τρία ακόμη χρόνια, δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις. Θα αποχωρούν δε αυτοδίκαια νωρίτερα, και πριν την συμπλήρωση της τριετούς θητείας σε προσωποπαγή θέση, όταν διοριστεί στην προκηρυχθείσα θέση τους το νέο μέλος ΔΕΠ.

Πιστεύουμε ότι η συγκυρία επιβάλλει να εξετάσετε και να αξιολογήσετε την πρότασή μας με ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια οι αφυπηρετήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων θα είναι πολυάριθμες. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τη νέα δημοσιονομική στενότητα που με βεβαιότητα θα αντιμετωπίσουμε, λόγω των επιπτώσεων της τρέχουσας επιδημίας. Όπως φυσικά γνωρίζετε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, καθώς δεν θα μπορούν να διδαχθούν συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα σε πολλές Σχολές, με αποτέλεσμα να μειωθεί ουσιωδώς το επίπεδο των προγραμμάτων σπουδών τους. Και φοβούμαστε ότι θα καταλήξουμε πάλι σε εμβαλωματικές λύσεις υποκατάστασης των αφυπηρετούντων μελών ΔΕΠ με άλλο προσωπικό, τις οποίες έχουμε δει και καταγγείλει στο παρελθόν ως αντιακαδημαϊκές και ανάρμοστες για σύγχρονα ποιοτικά ΑΕΙ.

Κλείσιμο
Καλούμε επίσης τη Σύνοδο να συλλέξει στοιχεία για τις προβλεπόμενες αφυπηρετήσεις των επόμενων ετών, ώστε να διαμορφωθεί πλήρης εικόνα που πιστεύουμε πως θα αναδείξει τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα μια τέτοιας ρύθμισης, υπό τις νέες δυσμενείς συνθήκες που φαίνεται πως θα διαμορφωθούν στα δημοσιονομικά της χώρας,

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ΑΠΘ μέχρι το 2023 θα αποχωρήσει το 1 στα 6 μέλη ΔΕΠ που σήμερα υπηρετούν.

Ειδικότερα, στις 27-3-2020 υπηρετούσαν στο ΑΠΘ 1.680 μέλη ΔΕΠ, ενώ ο προβλεπόμενος αριθμός των αποχωρούντων μελών ΔΕΠ λόγω ορίου ηλικίας είναι συνολικά 297, και συγκεκριμένα:

- 68 για το έτος 2020
- 67 για το έτος 2021
- 69 για το έτος 2022
- 93 για το έτος 2023.

Πλέον αυτών, εκκρεμεί η προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ σε αντικατάσταση 85 συναδέλφων που αποχώρησαν τον Αύγουστο του 2019. Αν αυτοί συνυπολογιστούν, τότε οι αφυπηρετούντες είναι ο 1 στους 5 υπηρετούντες το 2019.

Το ανωτέρω παράδειγμα αποκαλύπτει την σοβαρότητα της κατάστασης και αναδεικνύει την καταλληλότητα της προτεινόμενης ρύθμισης, που μπορεί να απαντήσει, προσωρινά έστω, στο οξύτατο διδακτικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι πολλά μαθήματα, εργαστήρια και κλινικές δεν έχουν διεξαχθεί το τρέχον εξάμηνο και αναμένεται να αναπληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, οπότε προβλέπεται η αποχώρηση μεγάλου αριθμού συναδέλφων, υφίσταται άμεση ανάγκη να ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο η παράταση της θητείας των αφυπηρετούντων, έστω και μόνον για φέτος, προκειμένου να μπορέσουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους στο σύνολό τους, στο μέτρο που εμποδίστηκαν να το πράξουν από τις συνθήκες που προέκυψαν μετά το κλείσιμο των Πανεπιστημίων».

Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα επιστημόνων 600 ευρώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Βίντεο: Συγκίνηση και αποθέωση για το reunion των galacticos της Ρεάλ

Σε 25 εκατομμύρια υπολογίζουν τα κρούσματα του Covid- 19 παγκοσμίως Γερμανοί επιστήμονες 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης