Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη - Απαγορεύονται οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων

xardalias01-mesa

Νέα προειδοποίηση στους... λίγους «αδιάφορους» και «απερίσκεπτους» ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την στάση τους - Από σήμερα το βράδυ στις 8.00 τίθεται σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη στην Έδεσσα για 14 ημέρες λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου - Άμεσα θα απαγορευθούν οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων

Σε κατάσταση καραντίνας τίθεται από σήμερα στις 8 το βράδυ και για 14 ημέρες η Φούστανη στο δημοτικό διαμέρισμα του Εξαπλάτανου, στο δήμο Αλμωπίας του νομού Πέλλας, ανακοίνωσε πριν λίγο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε  συνεννόηση με την  περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και τον οικείο δήμο, μετά από την εξέταση του επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων 48 ωρών, ενώ «επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ανάληψη πρωτοβουλιών» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά 01/04/2020


20 θετικοί στο πλοίο

Ο κ. Χαρδαλιάς παρείχε αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με την ύπαρξη κρουσμάτων στο επιβατικό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο πλέει αρόδο έξω από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 7 Μαρτίου από τον Τσεσμέ με προορισμό την Ισπανία. Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και το πλοίο κατέπλευσε στον Πειραιά, με τις ελληνικές αρχές να επιτρέπουν τον ανεφοδιασμό του. Με 383 επιβάτες, παράλληλα εκκίνησε και η διαδικασία επαναπατρισμού των επιβατών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων από το Ινστιτούτο Παστέρ κατέδειξαν ότι ένας 73χρονος Ελβετός και μέλος του πληρώματος εμφανίστηκε θετικός στο ιό. Ο έλεγχος σε 27 στενές επαφές του αποκάλυψε άλλους 20 επιβαίνοντες θετικούς στον ιό και ακολούθησε διαχωρισμός του προσωπικού σε (υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου), ενώ χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία δειγματοληψία, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης και άλλων επιβατών.

Την ίδια ώρα, στη στεριά «σαφώς βελτιωμένη ήταν σήμερα η εικόνα σε τράπεζες και λαϊκές αγορές» περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και προανήγγειλε ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης που θα επιτρέπει τη λειτουργία νέων λαϊκών στις ίδιες περιοχές, ημέρες και ώρες με τις υπάρχουσες, σε περίπτωση που στις πρώτες δεν τηρούνται οι κανόνες προστασίας του κοινού.

Στοπ στις ιδιωτικές πτήσεις

Για προληπτικούς λόγους σε περιοχές που δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα, όπως τα νησιά, «θα απαγορευθούν άμεσα οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων» γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, όπως και ότι κατέφθασαν σήμερα 80 τόνοι από την Κίνα με υγειονομικό υλικό για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, όπως 250.000 μάσκες, 125.000 χειρουργικές στολές κά.

Βροχή δωρεών

Στο ίδιο φορτίο συμπεριλαμβάνεται και μέρος της δωρεάς του εφοπλιστή Προκοπίου, ο κύριος όγκος της οποίας αναμένεται να αφιχθεί αύριο, περιλαμβάνοντας 2,5 εκατομμύρια γάντια και 160.000 ειδικές στολές. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού προς τον κ. Δημήτρη Σπυρίδη, για την παροχή κλινών του ομίλου Hellenic Healthcare. Δώδεκα ΜΕΘ και 53 κλίνες νοσηλείας προσφέρει και το Νοσοκομείο Ντυνάν, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

12 εκατομμύρια στην Αυτοδιοίκηση

Με 12 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί περαιτέρω και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αποφασίστηκε μετά την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τους Προέδρους της Ένωσης Δήμων και Περιφερειών, Απόστολο Τζιτζικώστα και Δημήτρη Παπαστεργίου αντίστοιχα. Η νέα χρηματοδότηση θα αφορά στη σίτιση πολιτών που την έχουν ανάγκη αυτήν την περίοδο, μέσω κυρίως του Προγράμματος, «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση περίπου 75.000 πολίτες, με τη συνδρομή 273 δήμων και 3047 υπαλλήλων. Τις προσπάθειες επικουρούν επιπλέον 1.200 εργαζόμενοι από δημοτικές υποδομές που έκλεισαν προσωρινά, ενώ στο εξής κάθε δήμος δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο για την ενημέρωση των πολιτών. Παράλληλα, κατ’ οίκον θα διανέμονται οι μερίδες φαγητού αντί για συσσίτια, ενώ την πρωτοβουλία θα κληθούν να συνδράμουν εταιρίες τροφοδοσίας φαγητού και ενοικίασης αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.

«Προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω»

«Είναι ένας δύσκολος πόλεμος» αυτός που πρέπει να κερδίζουμε σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, δίνοντας και μια απάντηση επί προσωπικού, αναφορικά με την τακτική, ημερήσια ενημέρωσή του προς τους πολίτες. «Προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος ανέφερε πως «ευγνωμονούμε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολίτων. Μαζί τους μετράμε μέρες και εβδομάδες για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Αλλά θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δηκτικοί και προειδοποιούμε τους λίγους ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους» και «δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν. Είναι ζήτημα ευθύνης για μια ολόκληρη κοινωνία», κατέληξε.

foto_2_0
Η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη προσωρινής επιβολής περιορισμού κατ’ οίκον (καραντίνα) των κατοίκων της Κοινότητας Φούστανης Πέλλας λόγω κορωνοϊού COVID-19

Αθήνα, 1 Απριλίου 2020

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου αποφασίζεται:

Την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας της Κοινότητας Φούστανης, του Δήμου Αλμωπίας, της Π.Ε Πέλλας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVΙD-19.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασης και προκειμένου για την υλοποίηση της δρομολογούνται τα κάτωθι μέτρα:

• Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων της Κοινότητας Φούστανης και την προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Φούστανης.

• Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Αλμωπίας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Φούστανης και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

• Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο Αλμωπίας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των κτηνοτρόφων της Κοινότητας Φούστανης, στο πλαίσιο της προστασίας και παρακολούθησης της υγείας και καθημερινής φροντίδας των ζώων.

• Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο Αλμωπίας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών δραστηριοτήτων.

• Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί προς τον Δήμο Αλμωπίας.

• Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού και της προσωρινής άρσης της δυνατότητας μετακίνησης των κατοίκων εκτός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Φούστανης.

• Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας όπως ως άνω εξειδικεύτηκε, ισχύει από σήμερα Τετάρτη 01-04-2020 στις 20:00 μ.μ. και για δεκατέσσερις (14) ημέρες, ήτοι μέχρι την 14-04-2020 και ώρα 20:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας - Αυστηρότερα μέτρα αν κριθεί αναγκαίο

Κορωνοϊός: Τελικά, να φοράμε μάσκες ή όχι; - Τι λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Πότε είναι δυνατή η μετάδοση μέσω αέρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (133)

Αχ χαρδαλιαααα

Εισαι πολυ αντρουαζ!!!!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΘΗΣ

Σιγά υπουργέ μη σκίσεις καμία δαντέλα

Φώφη Μαγκούτα , Βάθης , Αθήνα.

Τώρα που είμαστε στην αρχή της επιδημίας , ας γίνει από το δήμαρχο το πολιτιστικό προφίλ κάθε διαμερίσματος του δήμου Αθηναίων , ώστε να ξέρουμε ποιός τρόπος ζωής τροφοδοτεί τον κορωνοϊό !

Να ήξερε να μιλάει τουλάχιστον!

Τις προάλλες είπε "των τεκνών" αντί "των τέκνων", σα τη Σάσα στο Dolce Vita, με... "Τα τεκνά του πλοιάρχου Γκραντ". Τέρας μορφώσεως ο υπουργός!

Γιώργος Χατζηγεωργίου

Το ύφος και η φρασεολογία μπορούν να είναι πιο προσεγμένες. Πάρτε τα μέτρα που πρέπει, κάντε τα πιο αυστηρά αν χρειαστεί, βάλτε περιοχές σε καραντίνα εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις, αλλά αφήστε εκφράσεις τύπου "πόλεμος" και "πατριωτικό καθήκον", διότι αλλού πηγαίνει μετά το πράγμα. Δηλαδή Χαρδαλιά, αυτοί που βγήκαν έξω προχθές στην παραλία Θεσσαλονίκης (κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τους υπόλοιπους όπως φάνηκε στα βίντεο), ή ο άλλος που πήγε να ταΐσει τις κότες, υπονομεύουν το πατριωτικό καθήκον; Μήπως θα τους πείτε και προδότες στο τέλος;

ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ότι το πράγμα πάει να χαλαρώσει. Αν είναι έτσι, ας κάνουμε και συναυλίες, ας ανοίξουμε και τα καφέ κτλ και ας αφήσουμε τον καθένα να τηρεί τις αποστάσεις. Ε δεν πάει έτσι μεγάλε!

Σκορπίνα

Ρε που καταντήσαμε,στον ψηφοφόρο του Πολάκη να μην αρέσει το ύφος του Χαρδαλιά.Δεν πειράζει θα το πιείς και αυτό το πικρό ποτήρι. Το ξέρω είναι δύσκολο να κάθεσαι σούζα, αλλά θα το συνηθίσεις. Διαφορετικά 150 ευρώ και είσαι μάγκας.

georgiop

αυστηρά μέχρι τέλος Απριλίου. Μην γίνει της Νέας Υόρκης το μαύρο χάλι...

Εχιδνα

Ποτε θα φτασετε τους νεκρους στο ΜΑΤΙ φιλελεδες???!!

Αριστερόστροφα βλήματα

κάνουν αντιπολίτευση του πληκτρολογίου μιλώντας για φασισμό και άλλες παπαριές.....πολύ θα θέλανε μερικές εκατοντάδες νεκρούς για να κάνουν αντιπολιτευση...αλλά ευτυχώς δεν είναι όλοι σαν τον θίασο που είχαμε με τον Αλ6

Takis

Είναι για πολλές φάπες. Έτσι μόνο θα στρώσει!! Κοιτά αέρα....

δυστυχώς

κάθεστε σπίτι και προσπαθείτε να βρείτε ελαττώματα, αντί να βρείτε προτερήματα, αλλά σας ικανοποιεί... και στο κάτω κάτω 6 με 6.30 μην βλέπετε τηλέοραση,αλλά σας καίει το θέμα. Αποψιαδιδες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης