Κορωνοϊός: «Μένουμε σπίτι και με πέντε παιδιά»: Δικηγόρος - μαμά διηγείται πώς είναι η νέα καθημερινότητα

Κορωνοϊός: «Μένουμε σπίτι και με πέντε παιδιά»: Δικηγόρος - μαμά διηγείται πώς είναι η νέα καθημερινότητα

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε άρθρο της, το «Μένουμε Σπίτι» δεν είναι απαραίτητα κακό και εξηγεί πώς κυλούν οι μέρες 

menoumespiti
«Μένουμε σπίτι και με πέντε παιδιά!» με αυτό τον τίτλο η δικηγόρος Καρολίνα Παπαδημητρίου Μαύρου περιγράφει πώς κυλούν οι ημέρες στην εποχή του κορωνοϊού. Η ίδια γράφει για τις συνθήκες της καθημερινότητας μέσα στο σπίτι με πέντε παιδιά που καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικικιών από το νήπιο μέχρι τη δύσκολη εφηβεία. Ωστόσο όπως επισημαίνει το «Μένουμε Σπίτι» δεν είναι απαραίτητα κακό και εξηγεί πως κυλούν οι μέρες. 

Διαβάστε το κείμενο της Καρολίνα Παπαδημητρίου Μαύρου

Εδώ είμαστε και εμείς: σπίτι. Άντε και το πολύ πολύ να προαυλιστούμε στο τετράγωνο για να μην νιώθουμε ότι είμαστε μέρος της διακόσμησης, αφού πλέον τα σώματα μας έχουν αρχίσει και παίρνουν τα σχήματα της πολυθρόνας. Οι συναθροίσεις μας εστιάζονται μεταξύ καναπέ, μπαλκονιού, κουζίνας, α και μην ξεχάσω...του μπάνιου βεβαίως βεβαίως!!!

Πέντε παιδιά. Ναι πέντε παιδιά που καλύπτουν το φάσμα όλων των ηλικιών, από νήπιο μέχρι βαθιά και περίπλοκη εφηβεία. Σύγχρονη εφηβεία. Δηλαδή εφηβεία, όπως την ζουν τα παιδιά σήμερα, και ειδικότερα τώρα, στην περίοδο εγκλεισμού. Με ρωτάνε φίλοι και γνωστοί πως παλεύεται η έκτακτη αυτή συνθήκη με πέντε παιδιά κλειδαμπαρωμένα στο σπίτι. Δύσκολο στην αρχή, όπως κάθε μεγάλη αλλαγή. Στην πορεία, όμως, ανακαλύπτει κανείς ότι όλα είναι θέμα στρατιωτικού προγράμματος, προσαρμοστικότητας και συνήθειας. Δεν είναι κακή η συνήθεια και αυτή μας σώζει από το πρωί, μέχρι το βραδύ που θα τα παιδιά θα πάνε για ύπνο, κάθε μέρα, την ίδια ώρα. Ένα πρόγραμμα που διαρκεί από τις 07:00 μέχρι τις 20.30 που τα παιδιά θα πάνε για ύπνο και εμείς οι ενήλικοι θα έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Κάτι που δεν πρέπει να αγνοεί κανείς. Να πιούμε ένα ποτήρι κρασί στο μπαλκόνι, να γελάσουμε και να αναπτερώσουμε το ηθικό μας. Υπό αυτές τις συνθήκες θα πέσει και αυτό, ενώ τα σκαμπανεβάσματα είναι μέρος της κατάστασης. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είναι, όμως, μύθος ότι δεν μπορείς να περάσεις καλά στους τοίχους ενός σπιτιού. Κάθε μέρα όλοι μας ανακαλύπτουμε μικρές ξεχασμένες χαρές, όπως αποκαλύπτουμε και τους εαυτούς μας, αλλά και τις σχέσεις με την οικογένειά μας. Όλα επαναπροσδιορίζονται και αυτό είναι μόνο καλό. Στο τέλος της κάθε μέρας κάνουμε τον απολογισμό μας και αυτό που μετράει είναι να μην σημειώνονται απώλειες. Σαν και αυτές που μας περιβάλλον. Να είμαστε υγιείς και μαζί. Ναι αυτό το μαζί έχει αναδειχθεί σε ύψιστη τύχη και ευλογία, αν αναλογιστεί κανείς τί ζούμε. Τώρα είναι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο ευλογημένοι είμαστε και πόσο τελικά ίσως και να μας αρέσει το μέσα.

Τα παιδιά το έχουν καταλάβει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Έχουν ενσυναίσθηση, και δεν μιλάω μόνο για τα δικά μου. Παρατηρώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις με άλλες μαμάδες, φτάνω στο συμπέρασμα πλέον ότι τα παιδιά μας δείχνουν το δρόμο, επιδεικνύοντας τεράστια ωριμότητα. Μια ωριμότητα που ίσως εμείς δεν έχουμε ακόμα κατακτήσει. Πλέον, τα 4χρονα, τα 6χρονα, τα 8χρονα παρακολουθούν τις καθημερινές ενημερώσεις. Με βαθιά προσήλωση ακούν τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού. Ανακάλυψαν το διάβασμα μέσω διαδικτύου. Κατανόησαν τους περιορισμούς και τους σεβάστηκαν απόλυτα.

Και όταν τελειώσει το διάβασμα τι, θα αναρωτιέστε. Δικαίως! Πώς μπορεί να απασχολήσεις επί 12-14 ώρες παιδιά νηπιακής η ακόμα και λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Γιατί και οι γονείς δεν μετατραπήκαμε από τη μία μέρα στην άλλη σε κλόουν. Ούτε επαγγελματίες εκπαιδευτές γίναμε. Το πρόγραμμα, λοιπόν, αποδεικνύεται σωτήριο σε αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο. Και να δώσουμε εύσημα στους εκπαιδευτικούς που δίνουν τον δικό τους αγώνα εξ’ αποστάσεως, αλλά και στην τεχνολογία. Το διαδίκτυο, με μέτρο πάντα.

Το Μένουμε Σπίτι, λοιπόν, δεν είναι απαραίτητα κακό. Ας χορτάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας, ας τιθασεύσουμε το άγχος μας και ας ξανασυστηθούμε. Τέλος ας επαναπροσδιορίσουμε αξίες και προτεραιότητες, που τα τελευταία χρόνια είχαν παραμεριστεί από τον καθημερινό αγώνα.

karolinamavrou


Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: 141 νέοι θάνατοι και 3.111 νέα κρούσματα

Μέτρα για τον κορωνοϊό - ΠΝΠ: Με τη χρήση της τεχνολογίας η αποστολή και η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Δίνουμε χλωροκίνη στους ασθενείς στα νοσοκομεία - Σύντομα και για θεραπεία στο σπίτι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης