Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Αυτοψία στην «καρδιά» της καραντίνας

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Αυτοψία στην «καρδιά» της καραντίνας

Επί τόπου στις δύο εστίες της καραντίνας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας – Νέο χειρόφρενο στις αεροπορικές πτήσεις – Ο φόβος για «εισαγωγή» κρουσμάτων ο δεύτερος αόρατος αντίπαλος μετά τον ιό – «Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό», εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς

xardalias-enimerosi-17032020-it
Από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι τη Θράκη με απόσταση λίγων ωρών θα βρεθεί σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να διαπιστώσει αυτοπροσώπως την πορεία εφαρμογής των αυστηρών μέτρων αυτοπεριορισμού που έχουν επιβληθεί στις κοινότητες Δαμασκηνιά και Δραγασιά στο Βόϊο Κοζάνης, όπως και στην περιοχή του Εχίνου, στα πομακοχώρια της Ξάνθης.

Στα μέτωπα του βορρά
Οι δύο γεωγραφικές αυτές περιοχές έχουν κυκλωθεί με κόκκινο στους χάρτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πυροσβεστική να έχουν αναλάβει τις προηγούμενες ημέρες την τροφοδοσία και την ευρύτερη φροντίδα του πληθυσμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται επαφές μεταξύ των κατοίκων, που μπορεί να διασπείρουν ακόμη περισσότερο τον ιό μέσα στον πληθυσμό. Για το λόγο αυτό, συνάντηση με το δήμαρχο της περιοχής και τον Περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας θα έχει σήμερα στις 9 το πρωί ο κ. Χαρδαλιάς στην Νεάπολη Κοζάνης, την ώρα που πενταμελές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα μεταβαίνει στο Νοσοκομείο Καστοριάς, για να συνδράμει την κατάσταση.

Τις επόμενες ώρες το ενδιαφέρον του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας εστιάζεται στην Θράκη, μετά την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων στον ορεινό οικισμό του Εχίνου, αποτέλεσμα και της επιστροφής κατοίκων της περιοχής από τις χώρες εργασίας τους τόσο στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όσο και στην Τουρκία. Με υπαρκτό το φόβο «εισαγωγής» κρουσμάτων, σύσκεψη εργασίας στη μία το μεσημέρι θα έχει ο κ. Χαρδαλιάς με το δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο χωριό Σμίνθη, για την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στον Εχίνο, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά της μειονότητας.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά 28/03/2020

Δεύτερη απειλή

Η πιθανότητα «εισαγωγής» του ιού μέσω των Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν επιστρέψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη χώρα συνιστά τη δεύτερη, αόρατη απειλή μετά τον ίδιο τον ιό, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση σε κλιμάκωση μέρα με την μέρα των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Μετά τη διακοπή κάθε αεροπορικής σύνδεσης από και προς Ιταλία, Ισπανία, την Τουρκία και κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, στον κατάλογο προστέθηκε χθες και η Ολλανδία, με την απαγόρευση να ισχύει από σήμερα στις 3 το πρωί μέχρι τις 15 Απριλίου και την ίδια ώρα. Τέλος και στην αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας για τις πτήσεις που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα στο εξής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος περιέγραψε τις προϋποθέσεις επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού, με αφορμή την επιθυμίας 2.850 πολιτών να επιστρέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα.

Κλείσιμο
Σε δραματικούς τόνους, «δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για τη Δημόσια Υγεία της χώρας μας» προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς και εξήγησε πως «επιστροφές γίνονται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους και όχι για κάποιους που δίχως να έχουν ειδικό λόγο και δίχως να δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία στις Αρχές, θέλουν ντε και καλά να επιστρέψουν και να κάνουν μάλιστα και φασαρία».

Στον αντίποδα, «εκείνοι που πραγματικά θα επαναπατριστούν, είναι αυτοί που έχουν ανάγκη και είναι κατηγοριοποιημένοι σε τρεις άξονες, σε τρεις κατηγορίες» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αναφέροντας αναλυτικά ότι θα επαναπατριστούν όσοι:

Χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας, που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο που βρίσκονται. (π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας). Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, απαιτείται να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μία απόδειξη συνταγογράφησης.

Όσοι δεν έχουν που να μείνουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται είτε το note of termination ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό.
Τρίτον, όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit και σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που απαιτείται, είναι το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Ακόμη και για όσους επαναπατριστούν με βάση τα παραπάνω κριτήρια, αυστηροί παραμένουν οι έλεγχοι τήρησης των όρων αυτοπεριορισμού, τη στιγμή μάλιστα που δύο επαναπατρισθέντες που φιλοξενούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο όντας σε καραντίνα, ένας από την Κωνσταντινούπολη και ένας από την Ισπανία βρέθηκαν θετικοί στον ιό, μετά από την υποβολή του σε σχετική εξέταση.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 600.000 κρουσμάτων παγκοσμίως - Στους 27.862 οι νεκροί

Έρευνα: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιακή βλάβη ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης