Πόλεμος για την διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Πόλεμος για την διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Υπέρ της παράδοσής τους κατ' οίκον τάσσονται οι εκδότες υπογραμμίζοντας πως η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο είναι παράνομη

φοιτητες_βιβλια

Την πρόθεσή του να τροφοδοτήσει τους φοιτητές, άμεσα, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς, με όλα τα συγγράμματα που χρειάζονται για το εαρινό εξάμηνο αλλά και την έντονη αντίδρασή του σε σχέδια για άμεση ηλεκτρονική ανάρτηση της πανεπιστημιακής ύλης εκφράζει ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων.

Οι ειδικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν δημιουργήσει προβλήματα, μεταξύ πολλών άλλων, και στους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων οι οποίοι δεν έχουν τα απαιτούμενα συγγράμματα για το νέο εξάμηνο. Τα βιβλιοπωλεία παραμένουν κλειστά οπότε δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ούτε τα προγράμματα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση.

Μπροστά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων, οι οποίοι βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, τάσσονται υπέρ της αποστολής των συγγραμμάτων μέσω κούριερ: «Στόχος μας είναι οι φοιτητές να παραλάβουν ΑΜΕΣΑ τα συγγράμματα που θα επιλέξουν να διδαχθούν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς, με υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης (door to door courier). Οι εκδότες θα αναλάβουν μέρος του συνολικού  κόστους» ανακοινώνουν μέσω σχετικής ανακοίνωσής τους.

Παράλληλα, όμως, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους εναντίον εμπλεκόμενων φορέων οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, τάσσονται υπέρ της άμεσης ηλεκτρονικής ανάρτησης του περιεχομένου των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε κάποια ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Οι ίδιοι, πάντως, δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν μπορούν να αποδεχτούν και δεν θα αποδεχτούν τέτοιες ενέργειες δεδομένου ότι συνιστούν κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και δεν συνάδουν με την νομοθεσία: «Αντιτασσόμαστε αδιαπραγμάτευτα σε τέτοιου είδους ενέργειες από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται. Η ψηφιακή ανάρτηση μέρους ή συνόλου του περιεχομένου των συγγραμμάτων, είναι πράξη παράνομη. Είναι ενέργεια η οποία καταστρατηγεί την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών και των εκδοτών και αποτελεί ΚΛΟΠΗ πνευματικής ιδιοκτησίας» Οι εκδότες βιβλίων δεσμεύονται με ισχυρές, Ελληνικές και Διεθνείς, ρήτρες προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των έργων που εκδίδουν, οι οποίες προβλέπουν περιορισμούς για συγκεκριμένη άδεια χρήσης. Ταυτόχρονα είναι υπόλογοι στη Ελληνική και Διεθνή νομοθεσία» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Είναι αδιανόητο και νομικά ανυπόστατο, σε χώρα του Δυτικού Κόσμου η οποία σέβεται και προστατεύει την αξία του πνευματικού δικαιώματος, προασπίζει τους ανθρώπους της διανόησης, της γνώσης, της επιστήμης και του γραπτού λόγου, να γίνει ανάρτηση Πνευματικών Έργων στο διαδίκτυο, προς χρήση οποιουδήποτε, ελεύθερα, δίχως την έγγραφη άδεια των κατόχων των πνευματικών, συγγενικών και ηθικών δικαιωμάτων»

 
Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Αποσωληνώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρεις ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ

Κορωνοϊός: «Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε στο να επιλέγουμε ποιοι θα μπουν σε ΜΕΘ», λέει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου

Κορωνοϊός: Στα νοσοκομεία φτάνουν οι πρώτες ποσότητες του φαρμάκου με χλωροκίνη

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης