Αποσυμφόρηση φυλακών - Ένωση Μαχόμενων Ποινικολόγων: Ποιοι κρατούμενοι πρέπει να εξαιρούνται

fylakes

Σε επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα της αποσυμφόρησης των φυλακών προχώρησε η  Ένωση Μαχόμενων Ποινικολόγων.- Τι επισημαίνουν οι δικηγόροι Ι.Γλύκας και Π.Μαριόλης

Σε επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα της αποσυμφόρησης των φυλακών προχώρησε η Ένωση Μαχόμενων Ποινικολόγων.

Με ανακοίνωση που υπογράφουν 22 δικηγόροι η Ένωση αναφερόμενη στο συγκεκριμένο ζήτημα επισημαίνει πως:

«Πληροφορούμαστε ότι το μέτρο της αποσυμφόρησης των φυλακών βρίσκει εμπόδια και αντιδράσεις ανάμεσα στους αρμόδιους. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού τα έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών κρίνονται ανεπαρκή και αλυσιτελή, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στις φυλακές.

Η περιοριστική αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης έως 5 ετών, καθώς και των κρατούμενων άνω των 65 ετών δε συνιστά μορφή λύσης, καθώς οι υπολογισμοί βάσει των ως άνω κριτηρίων αφορούν 300 με 400 κρατούμενους κατά μέγιστο.

Απαιτείται πρόβλεψη υφ' όρων απόλυσης τουλάχιστον και για όσους εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον έως 8 ετών χωρίς περιορισμούς σχετικά με το αδίκημα, αν και το ορθό θα ήταν για όσους συμπληρώνουν εντός 12 μήνου το προβλεπόμενο όριο ελάχιστης πραγματικής έκτισης, καθώς αυτό επιτάσσουν οι ανώτεροι έκτακτοι λόγοι δημόσιας υγείας, οι οποίοι διαμορφώθηκαν εσχάτως και υπερτερούν πάντων με γνώμονα την ασφάλεια της ζωής των κρατουμένων και των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα ως έκφανση της λειτουργικότητας και της ευελιξίας, που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε οι ανωτέρω εξαιρούμενοι από τα μέτρα αυτά τελούν σε καθεστώς δυσαναλογίας σε σχέση με καταδικασθέντες για όμοια ή και βαρύτερα αδικήματα, οι οποίοι αποφυλακίστηκαν μέχρι και τον Αύγουστο του 2019 κάνοντας χρήση του προηγούμενου ευεργετικού νόμου.

Ταουξής Βασίλης, Γλύκας Γιάννης, Αγαπηνός Νίκος, Παπαδάκης Μανώλης, Παντελεάκη Γιώτα, Μυλωνάς Ιπποκράτης, Βασιλοπούλου Ιφιγένεια, Σύψας Χάρης, Σακαλόγλου Δημήτρης, Παναγοπούλου Γιάννα, Βαθειά Χριστίνα, Δημητριάδου Βούλα, Κανελλόπουλος Νίκος, Ντιβανίδης Χρήστος, Γώγος Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Όθων, Ψάρρης Γιάννης, Καλογριδάκης Γιάννης, Μάμμα Αλεξάνδρα, Παντελίδη Βαλεντίνη, Παύλου Κωνσταντίνος, Σαζιώτης Βασίλης.

Οι δικηγόροι Ιωάννη Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης επισημαίνουν πως:

«Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στο προσκήνιο η πρόθεση της Κυβέρνησης για έκδοση ΠΝΠ για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο λόγος είναι φυσικά ο ύψιστος, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μεσούσης της πανδημίας του κορωνο'ι'ού. Την πρόθεση αυτή, την αναγκαιότητα της οποίας είχαμε εξ' αρχής επισημάνει,χειροκροτήσαμε ως έκφραση του κοινωνικού προσώπου, το οποίο πρέπει να διαθέτει κάθε σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία.

Ωστόσο, σήμερα λάβαμε γνώση σχετικά με το περιεχόμενο της προς έκδοσης ΠΝΠ και αντιληφθήκαμε την αστοχία της. Εν προκειμένω, τα μέτρα αποσυμφόρησης προβλέπονται περιοριστικά και εξαιρετικά μόνο για όσους κρατούμενους εκτίουν ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης έως 5 έτη,καθώς και για τους κρατούμενους άνω των 65 ετών. Με μια πρόχειρη επισκόπηση ο αριθμός των "ευνοούμενων" ανέρχεται σε 300 με 400, τη στιγμή που στις φυλακές της Επικράτειας κρατούνται περί τις 12.500 συνάνθρωποι μας. Επομένως, η έννοια της αποσυμφόρησης αυτοαναιρείται και ο κίνδυνος για τους κρατούμενους και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους παραμένει ορατός παρά τον παγκόσμιο ορυμαγδό περί της επικινδυνότητας της παμδημίας και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Χθες!

Η θέση μας και η πρόταση μας προς του αρμόδιους είναι να συμπεριληφθούν στα έκτακτα μέτρα και όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης έως 10 ετών με γνώμονα το υπέρτατο αγαθό, το οποίο πλήττεται εσχάτως και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, την υγεία. Ως εκ τούτου ζητάμε από τις Αρχές της χώρας και τους αρμόδιους να επανεκτιμήσουν την επαχθή κατάσταση και να υιοθετήσουν την πρόταση μας, η οποία και είναι στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της πραγματικής ανάγκης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, χωρίς να υφίσταται αντικειμενικός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Άλλωστε αυτό δοκιμάστηκε με προηγούμενους ευμενέστερους νόμους μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό απαιτεί το συνταγματικά αναγνωρισμένο κοινωνικό κράτος δικαίου, το οποίο θέτει ως κυρίαρχο μέλημα του την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων προεξάρχοντος του φυσικού αγαθού της υγείας. Η επίλυση του προβλήματος δεν αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους με τη Δικαιοσύνη αλλά ολόκληρη την κοινωνία, μέρος της οποίας αποτελεί και η κοινωνία των φυλακών έχουσα τα ίδια δικαιώματα με όλους μας με βάση την κυρίαρχη αρχή της ισότητας, η οποία και ξεχωρίζει τα έλλογα όντα από τα λοιπά».

sdsd
zxzx

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ ...

ΜΠΟΥΡΛΌΤΟ ΧΡΕΙΑΖΌΣΑΣΤΕ !!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης