Κορωνοϊός: Με ευθύνη της Ryanair εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου οι επιβάτες

Κορωνοϊός: Με ευθύνη της Ryanair εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου οι επιβάτες

Ήξερε για την ΝΟΤΑΜ αλλά δεν ενημέρωσε τον κόσμο- Καταρτίζεται η λίστα από το υπουργείο εξωτερικών για να οργανωθεί τις επόμενες ώρες η διαδικασία επαναπατρισμού από την Aegean

gnomip_vretania
Σήμερα το μεσημέρι εκτός απροόπτου θα έχει καταρτιστεί η λίστα των επιβατών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου με ευθύνη της Ryanair. Η αεροπορική εταιρεία, αψηφώντας την ΝΟΤΑΜ που σφράγισε τα σύνορα Ελλάδας και Αγγλίας από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 23 Μαρτίου και ενώ από το πρωί της ίδιας μέρας ήταν γνωστή η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία έμπαιναν σε εφαρμογή οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, δεν ενημέρωσε ως όφειλε τους επιβάτες.

Το αποτέλεσμα είναι οι τελευταίοι να συρρεύσουν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου για να ταξιδέψουν και εκεί να πληροφορηθούν ότι οι πτήσεις ακυρώθηκαν.

Στην αεροπορική αγορά άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι οι εταιρείες low cost αποφεύγουν να ταξιδεύουν χωρίς επιβάτες και ως επί το πλείστον σε έκτακτες συνθήκες, κατά τις οποίες δεν υπάρχει σοβαρό εμπορικό ενδιαφέρον (σ.σ το αεροπλάνο της Ryanair θα επέστρεφε άδειο όταν ολοκληρωνόταν η πτήση για Αθήνα) όπως είναι αυτές που διανύουμε, δημιουργούν κενά στο πτητικό τους έργο, αφήνοντας μετέωρους τους επιβάτες.

Από την στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις μεταξύ των δύο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο και γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των επιβατών, θα καθοριστεί η αεροπορική εταιρεία, ο αριθμός των πτήσεων αλλά και ο χρόνος επαναπατρισμού. Στην συνέχεια θα ενημερωθεί το αεροδρόμιο (εν προκειμένου η ΑΙΑ) και η ΥΠΑ ώστε να οργανωθεί η πτήση και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υποδοχής και ελέγχου καθώς οι συγκεκριμένοι επιβάτες θα πρέπει να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα.

Στην αντίστοιχη περίπτωση με τους 263 επιβάτες από την Ισπανία, οι ταξιδιώτες κατάλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εξ αυτών σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Τις τελευταίες ώρες γίνονται όλες οι συνεννοήσεις εντός κι εκτός Ελλάδος ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία του κόσμου αλλά και στους κινδύνους που εγκυμονεί για την δημόσια υγεία, η παραμονή τους στο αεροδρόμιο.

Κλείσιμο
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη βρετανική πρωτεύουσα εξέδωσε χθες επείγουσα ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν ότι θα πρέπει από σήμερα Πέμπτη να εγγραφούν στην κατάσταση των αιτούντων επαναπατρισμό, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με όλες τις περιπτώσεις χωρών, για τις οποίες εκδίδονται απαγορεύσεις πτήσεων από/ προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή, για την επιστροφή των Ελλήνων από το Λονδίνο, γίνονται συζητήσεις με την Aegean για να αναλάβει τον επαναπατρισμό.

Από την πλευρά του, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, είναι σε συνεχείς συνεννοήσεις με το υπουργείο Εξωτερικών κι έχει αναλάβει τις τελευταίες ημέρες πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από την Τυφλίδα, τη Λάρνακα, την Κωνσταντινούπολη κ.τ.λ. τηρεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας εντός των πτήσεων, αφήνοντας κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες. Σημειωτέον ότι πέραν των συνεννοήσεων που γίνονται για τους επιβάτες από το Λονδίνο, η εταιρεία έχει αναλάβει με έκτακτη, σημερινή πτήση το απόγευμα και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών και πολιτών τρίτων χωρών με ελληνική άδεια διαμονής, που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον από την Κωνσταντινούπολη και ανέρχονται, κατά τις πληροφορίες, περίπου στους 50.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επαναπατρισμός δεν αποδεικνύεται εύκολη διαδικασία. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Λάρνακας υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας καθώς έγινε αντιληπτό ότι στην λίστα των επιβατών είχαν προστεθεί την τελευταία στιγμή και άλλοι επιβάτες με αποτέλεσμα κάποιοι να μείνουν εκτός πτήσης.

Από την πλευρά της, η ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο τονίζει ότι η μη πραγματοποίηση των δρομολογίων οφείλεται στην απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που, όπως αναφέρει, γνώριζαν όλες οι εταιρείες. Για ευθύνη της αεροπορικής έκανε λόγο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: «Η όποια ενημέρωση των πολιτών για πραγματοποίηση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί Έλληνες πολίτες στο αεροδρόμιο είναι καθαρά ευθύνη της αεροπορικής εταιρίας».

Τώρα, ο επαναπατρισμός τους θα αποφασισθεί από την ελληνική κυβέρνηση βάσει και του προγραμματισμού και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις πτήσεις επαναπατρισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα υγιεινής που προτείνει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Κορωνοϊός - Κρήτη: Προβληματισμός για το πώς πέθανε ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής

Κορωνοϊός: Στην «πρώτη γραμμή» ο φόβος έρχεται δεύτερος - Η μαρτυρία του γιατρού Στέλιου Λουκίδη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης