Κορωνοϊός: Με ευθύνη της Ryanair εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου οι επιβάτες

gnomip_vretania

Ήξερε για την ΝΟΤΑΜ αλλά δεν ενημέρωσε τον κόσμο- Καταρτίζεται η λίστα από το υπουργείο εξωτερικών για να οργανωθεί τις επόμενες ώρες η διαδικασία επαναπατρισμού από την Aegean

Σήμερα το μεσημέρι εκτός απροόπτου θα έχει καταρτιστεί η λίστα των επιβατών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου με ευθύνη της Ryanair. Η αεροπορική εταιρεία, αψηφώντας την ΝΟΤΑΜ που σφράγισε τα σύνορα Ελλάδας και Αγγλίας από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 23 Μαρτίου και ενώ από το πρωί της ίδιας μέρας ήταν γνωστή η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία έμπαιναν σε εφαρμογή οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, δεν ενημέρωσε ως όφειλε τους επιβάτες.

Το αποτέλεσμα είναι οι τελευταίοι να συρρεύσουν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου για να ταξιδέψουν και εκεί να πληροφορηθούν ότι οι πτήσεις ακυρώθηκαν.

Στην αεροπορική αγορά άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι οι εταιρείες low cost αποφεύγουν να ταξιδεύουν χωρίς επιβάτες και ως επί το πλείστον σε έκτακτες συνθήκες, κατά τις οποίες δεν υπάρχει σοβαρό εμπορικό ενδιαφέρον (σ.σ το αεροπλάνο της Ryanair θα επέστρεφε άδειο όταν ολοκληρωνόταν η πτήση για Αθήνα) όπως είναι αυτές που διανύουμε, δημιουργούν κενά στο πτητικό τους έργο, αφήνοντας μετέωρους τους επιβάτες.

Από την στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις μεταξύ των δύο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο και γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των επιβατών, θα καθοριστεί η αεροπορική εταιρεία, ο αριθμός των πτήσεων αλλά και ο χρόνος επαναπατρισμού. Στην συνέχεια θα ενημερωθεί το αεροδρόμιο (εν προκειμένου η ΑΙΑ) και η ΥΠΑ ώστε να οργανωθεί η πτήση και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υποδοχής και ελέγχου καθώς οι συγκεκριμένοι επιβάτες θα πρέπει να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα.

Στην αντίστοιχη περίπτωση με τους 263 επιβάτες από την Ισπανία, οι ταξιδιώτες κατάλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εξ αυτών σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Τις τελευταίες ώρες γίνονται όλες οι συνεννοήσεις εντός κι εκτός Ελλάδος ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία του κόσμου αλλά και στους κινδύνους που εγκυμονεί για την δημόσια υγεία, η παραμονή τους στο αεροδρόμιο.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη βρετανική πρωτεύουσα εξέδωσε χθες επείγουσα ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν ότι θα πρέπει από σήμερα Πέμπτη να εγγραφούν στην κατάσταση των αιτούντων επαναπατρισμό, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με όλες τις περιπτώσεις χωρών, για τις οποίες εκδίδονται απαγορεύσεις πτήσεων από/ προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή, για την επιστροφή των Ελλήνων από το Λονδίνο, γίνονται συζητήσεις με την Aegean για να αναλάβει τον επαναπατρισμό.

Από την πλευρά του, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, είναι σε συνεχείς συνεννοήσεις με το υπουργείο Εξωτερικών κι έχει αναλάβει τις τελευταίες ημέρες πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από την Τυφλίδα, τη Λάρνακα, την Κωνσταντινούπολη κ.τ.λ. τηρεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας εντός των πτήσεων, αφήνοντας κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες. Σημειωτέον ότι πέραν των συνεννοήσεων που γίνονται για τους επιβάτες από το Λονδίνο, η εταιρεία έχει αναλάβει με έκτακτη, σημερινή πτήση το απόγευμα και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών και πολιτών τρίτων χωρών με ελληνική άδεια διαμονής, που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον από την Κωνσταντινούπολη και ανέρχονται, κατά τις πληροφορίες, περίπου στους 50.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επαναπατρισμός δεν αποδεικνύεται εύκολη διαδικασία. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Λάρνακας υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας καθώς έγινε αντιληπτό ότι στην λίστα των επιβατών είχαν προστεθεί την τελευταία στιγμή και άλλοι επιβάτες με αποτέλεσμα κάποιοι να μείνουν εκτός πτήσης.

Από την πλευρά της, η ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο τονίζει ότι η μη πραγματοποίηση των δρομολογίων οφείλεται στην απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που, όπως αναφέρει, γνώριζαν όλες οι εταιρείες. Για ευθύνη της αεροπορικής έκανε λόγο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: «Η όποια ενημέρωση των πολιτών για πραγματοποίηση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί Έλληνες πολίτες στο αεροδρόμιο είναι καθαρά ευθύνη της αεροπορικής εταιρίας».

Τώρα, ο επαναπατρισμός τους θα αποφασισθεί από την ελληνική κυβέρνηση βάσει και του προγραμματισμού και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις πτήσεις επαναπατρισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα υγιεινής που προτείνει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Κορωνοϊός - Κρήτη: Προβληματισμός για το πώς πέθανε ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής

Κορωνοϊός: Στην «πρώτη γραμμή» ο φόβος έρχεται δεύτερος - Η μαρτυρία του γιατρού Στέλιου Λουκίδη

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Αλλα αντ άλλων

Ο συντάκτης γράφει μόνο ανακρίβειες . Πως θα γύριζε άδειο το αεροπλάνο στην Αθήνα αφού θα γέμιζε στο Λονδίνο? Γιατί η ΥΠΑ απαγόρευσε τις πτήσεις ΠΡΟΣ την Αγγλία αφού η Αγγλία δέχεται πτήσεις ? Θα μπορούσε δηλαδή να πάει αεροπλάνο με κόσμο και να γυρίσει ΑΔΕΙΟ . Γιατί ακύρωσαν την πτήση από την πολιτική προστασία , έχοντας δώσει έγκριση νωρίτερα , όντας πληρωμένη? Τώρα θα πληρώσει ο ελληνικός λαός την Αιγαίου για να το παίξουν ήρωες

Gata

Επίσης ο συντάκτης του άρθρου θα έπρεπε πρώτα να διερευνήσει πόσες και ποιες πτήσεις έχει κάνει η εν λόγω εταιρεία, χωρίς επιβάτες, για λόγους επαναπατρισμού. Μην πάτε μακριά αλλά στη γειτονική Κύπρο. Το άρθρο είναι παντελώς αναληθές.

Gata

Πριν δημοσιέυσετε τέτοια άρθρα, ψάξτε αν η Ryanair είχε πάρει έγκριση για την εκτέλεση των πτήσεων και από ποιόν. Ψάξτε ακόμα ποιος και πότε ανακάλεσε αυτή την έγκριση. Η Aegean βεβαίως και θα πραγματοποιήσει την πτήση, παίρνοντας μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Η Ryanair δε θα έπαιρνε ευρώ. Αυτά για την ιστορία.

14ημερη

Καραντίνα παρέα με γονείς και αδέλφια (και με φίλους;) δεν υπάρχει να το ξεκαθαρίσουμε.

Τρολ

Τα έγραφε το Τρολ από εχθές το απόγευμα. Δεν φταίει η κυβέρνηση μας ούτε ο πρέσβης, αλλά η ιδιωτική εταιρεία. Και να που δικαιώθηκα. Έγραφα επίσης ότι σε επόμενο μελλοντικό άρθρο το θέμα θα λήξει με παρέμβαση του Πολυχρονεμενου μας Πρωθυπουργού. Έρχεται πάλι η δικαίωση μου. Και επειδή πήρα πολύ αέρα , θα ρισκάρω. Την ανακοίνωση δεν θα την κάνει ο Δένδιας αλλά εδώ στο Πρ.Θεμα ο υπουργός μας "Άδωνις ".... Το ρίσκο μεγάλο , αλλά σας επιτρέπω να με πείτε σήμερα Τρολ !!!

Ζητω ο ΑΛΑΧ

Να σε ρωτησω ρε τυπε, τα ανοητα ζαβα που φωναζαν εξω απο την Ελληνικη Πρεσβεια του Λονδινου πριν μολις λιγες μερες για την Ελλαδα που δολοφονει τους... προσφυγες θελουν και αυτα τωρα να ερθουν στην δολοφονα Ελλαδα; Δεν κανουν παλι καμια νεα διαμαρτυρια οτι τωρα δεν πληρωνουμε και απο την τσεπη μας να τους επιστρεψουμε στην.. αγκαλια του Γιαγκουλα. Σαν δεν ντρεπομαστε, βγαινουν ακομα τα ζαβα του Συριζα νομιζοντας οτι περνουν ακομα οι παπαριες τους

Τώρα μάλιστα

Πέφτω από τα σύννεφα με την συμπεριφορά της χειρότερης αεροπορικής στον πλανήτη. Την συγκεκριμένη αεροπορική την έχω "μαυρίσει" για τις πολιτικές της σε ειρινικές περιόδους, όχι τώρα. Κουράγιο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης