Μέτρα για τον κορωνοϊό: Ο «χάρτης» της αγοράς - Τι είναι ανοικτό, τι κλειστό

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Ο «χάρτης» της αγοράς - Τι είναι ανοικτό, τι κλειστό

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Ποια καταστήματα μένουν τελείως ανοιχτά, που είναι μερικώς δυνατή η εξυπηρέτηση, ποιοι τομείς του εμπορίου «νεκρώνουν» τελείως -Συστάσεις στις επιχειρήσεις να λειτουργούν είτε μέσω τηλεργασίας είτε, όπου δεν είναι εφικτό, με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής

ATHNA-MASKA-KORONAIOS-IOS-CORONOVIRUS-PANDIMIA-KARANTINA-ARTHROU
Βαδίζοντας στη λεωφόρο του κορωνοϊού, κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο φως ανάβουν ανά περίπτωση οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην εμπορική κίνηση της χώρας, καθώς η πρώτη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από την πανδημία οδήγησε αναγκαστικά σε βελτιωτικές κινήσεις και διευκρινήσεις. Για παράδειγμα, παρότι τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, η γυμναστική σε εξωτερικό χώρο κατά μόνας ή μέχρι δύο άτομα επιτρέπεται, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αποτυπώνοντας στην ουσία ότι πολλά επιμέρους καθημερινά ζητήματα θα αντιμετωπίζονται στην λεπτομέρειά τους στην πορεία παράλληλα με την μάχη εναντίον της διασποράς της νόσου.

Ενημέρωση για τον κορονοϊό | Τσιόδρας - Χαρδαλιάς 18.03.2020


Με αυτά τα δεδομένα, ανοιχτά και σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται:

· Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες. Υπενθυμίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και με πρόβλεψη παράδοσης κατ’ οίκον

· Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων.

· Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (ντελίβερι) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).

· Πρατήρια υγρών καυσίμων

Κλείσιμο
· Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)

· Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων

· Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών

· Καθαριστήρια

· Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ

· Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων

· Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών

· Γραφεία τελετών (κηδειών)

· Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας

· Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου


Ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση ή για συγκεκριμένο μόνο φάσμα εμπορικών δραστηριοτήτων τους είναι ακόμη:


· Kαταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες.

· Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop).

· Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που βρίσκονται σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlets), σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

· Εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Εγκύκλιος για τις λαϊκές

· Ειδικές προδιαγραφές προβλέπονται στο εξής για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, μετά τις εικόνες συνωστισμού και εγγύτητας πωλητών και πελατών που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη:

· Ορίζεται ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών στις λαϊκές αγορές με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα,

· Υποχρεούνται όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ' όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, μάσκα και γάντια μιας χρήσης,

· Κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα,

· Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται να λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.

Στον αντίποδα, κλειστά επ’ αόριστον παραμένουν:

· Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα

· Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα

· Καφέ, μπαρ και καφετέριες

· Μαγαζιά εστίασης εκτός από ντελίβερι και take away

· Πρακτορεία τυχερών παιγνίων

· Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κτλ)

· Βιβλιοθήκες

· Μουσεία

· Αθλητικοί χώροι

· Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια

· Γυμναστήρια

· Κέντρα διασκέδασης

· Κινηματογράφοι

· Θέατρα


Τέλος οι συναθροίσεις

Εκτός από τον ακριβή τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, περαιτέρω περιορισμοί τέθηκαν χθες από το κυβερνητικό επιτελείο και ως προς τις κοινωνικές πτυχές της ανθρώπινης ζωής, ρίχνοντας τίτλους τέλους στις δημόσιες και υπαίθριες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά άτομο και περίπτωση και ανεξάρτητα από τυχόν άλλες ποινικές ευθύνες.

Στην περίπτωση ψυχαγωγικών συναθροίσεων σε κλειστό χώρο και άνω των 10 ατόμων, παρότι αποθαρρύνονται επί της αρχής αυστηρά, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων.

Αστερίσκοι στην κυκλοφορία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απαρίθμησε ακόμη τις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες γίνεται αποδεκτή η κυκλοφορία εκτός οικίας, καθώς υπερκείμενη όλων παραμένει η σύσταση των αρχών για παραμονή όλων στο σπίτι. Παράλληλα, ενεργή παραμένει από πλευράς της κυβέρνησης και η απαίτηση για έναρξη τηλεργασίας από τις επιχειρήσεις, ενώ για όσες επιχειρήσεις οι μορφές απασχόλησης από απόσταση δεν είναι λειτουργικές, προτείνεται εκ περιτροπής εργασία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, τηρώντας όμως αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Με επίκεντρο αμιγώς ζωτικές ανάγκες, ως αποδεκτή έξοδος από το σπίτι στο εξής θεωρείται:

Μετάβαση στην εργασία.
Επίσκεψη στο γιατρό.
Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία.
Μετάβαση στην τράπεζα.
Μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου και
Κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: 500 κινητά συνεργεία θα εξετάζουν κατ' οίκον ύποπτα κρούσματα

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Κορωνοϊός-μέτρα: Αναστέλλεται η πληρωμή φόρων, €800 σε εργαζόμενους, απαγορεύονται οι απολύσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης